Hlavní obsah

Policie zadržela pět lidí v kauze Promopro, další obvinila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie ve středu zadržela v souvislosti se spornou zakázkou pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU pět lidí. Zadržení skupiny osob Právu potvrdila mluvčí pražského Vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Můžeme potvrdit, že policie dnes zadržela skupinu osob a dalším bylo sděleno obvinění,“ řekla k tomu Právu bez jakýchkoliv dalších podrobností mluvčí Irena Válová.

Podle serveru deníku E15 bylo zadrželo pět lidí a dalším čtyřem policie sdělila obvinění.

Policie dotyčné podezírá z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle E15 jsou mezi obviněnými majitel firmy Promopro Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa ze společnosti NWDC, kterou si Veselého firma najala, a také Václav Čada, společník firmy Damovo, které měla patřit audiovizuální technika.

Kvůli kauze se ocitl pod tlakem nynější ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který byl v době předražené zakázky vicepremiérem pro evropské záležitosti.

Podle Aktuálně.cz byl doručen dopis o zahájení trestního stíhání i Janě Hendrychové, tehdejší náměstkyni Vondry

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 miliónů korun.

Podle ministerstva financí, které v této věci podalo trestní oznámení, není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb (240 miliónů korun).

Asi 135 miliónů korun skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Peníze pak prý odcházely na další rakouské účty. Ke všem má dispoziční právo Libor Veverka, který je podle ministerstva nepochybně propojen s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým.

Zakázku získala firma Promopro bez výběrového řízení. Podle dřívějších vyjádření Úřadu vlády bylo hlavním důvodem využití jednacího řízení bez uveřejnění to, že exkluzivním provozovatelem a dodavatelem techniky a služeb byla v Kongresovém centru Praha právě společnost Promopro. Proto prý bylo z organizačního hlediska vhodné a z koordinačního hlediska méně náročné jednat s jedním partnerem, který navíc disponoval bezpečnostními prověrkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám