Hlavní obsah

Nechceme se řídit heslem "po nás potopa", hájí vláda opatření v rozpočtu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) ve středu po jednání kabinetu odmítli interpretaci, že by přijatá rozpočtová opatření byla postavena na zvyšování daní.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) stojící nad ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

"Dodrželi jsme zlaté reformní pravidlo. Ze dvou třetin jsme hledali peníze na výdajové a jen z jedné třetiny na příjmové straně," uvedl Nečas.

"Opatření jsou možná bolestivá, ale přišla včas," připomněl Kalousek s tím, že kabinet se nechtěl řídit heslem "po nás potopa".

"Nestane se nám, že bychom proto, abychom byli populární, utráceli víc, než si můžeme dovolit a bylo nám jedno - pod heslem po nás potopa - co se stane za tři nebo čtyři roky," přiblížil Kalousek východiska vlády, která vedla k přijatým opatřením.

Nečas a po něm i Kalousek zdůraznili, že zvyšování daní a vůbec posilování příjmové stránky rozpočtu tvoří z celkového objemu pouze 32 procent. Zbývajících 68 procent opatření je tvořeno úsporami. Nečas zároveň uvedl, že sdružená daňová kvóta se prakticky nemění.

Kalousek označil způsob, jakým média o opatřeních informují, za dezinformaci. "Proti tomu se ohrazuji," zdůraznil ministr financí.

"Chápu, že seriózní informace jsou méně prodejné zboží," dodal Kalousek a dodal, že plány opoziční ČSSD by ve srovnání s opatřeními kabinetu zvedly sdruženou daňovou kvótu o tři až čtyři procenta, což by občanům vzalo z kapes 120 až 160 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám