Hlavní obsah

Za nařčení z šíření pohlavních chorob žádá Kočí po Bártovi odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslankyně a bývalá členka VV Kristýna Kočí v pátek u soudu prostřednictvím svého zmocněnce navrhla, aby jí neformální lídr strany Vít Bárta zaplatil odškodné za nemajetkovou újmu. Spokojila by se prý s veřejnou omluvou, to ale zákon neumožňuje, proto žádá symbolickou částku pět tisíc korun.

Kočí chce po Bártovi pět tisíc jako symbolické odškodněníVideo: Novinky

 
Článek

Bárta čelí soudnímu procesu za údajné uplácení členů Věcí veřejných. Kvůli přijetí úplatku stojí před soudem také bývalý poslanec VV Jaroslav Škárka. Kočí se k řízení připojila jako poškozená.

Zmocněnec Kočí Martin Hádek v pátek uvedl, že by jeho klientka nejraději od Bárty veřejnou omluvu, ale vzhledem k tomu, že to zákon neumožňuje, požaduje zaplacení pětitisícového odškodného.

Hádek před soudem vyjmenoval příkoří, kterým měla být Kočí v posledním roce vystavena ze strany VV. "Byla zcela nedemokraticky vyloučena ze strany bez možnosti něco vysvětlit. Byla označena za pučistku. V její ložnici se našlo odposlouchávací zařízení. Byla nařčena ze šíření pohlavních chorob, ze sexuálního obtěžování poloviny Poslanecké sněmovny," vypočítával Hádek.

Narážel tak ovšem na slova nikoli Bárty, nýbrž poslance VV Michala Babáka, který vloni na podzim o Kočí rozhlašoval, že usilovala o milostný poměr se všemi muži ze Sněmovny kromě komunistů, a naznačil, že by mohla mít i pohlavní nemoc. Kočí na to tehdy reagovala předložením negativních testů na HIV, žloutenku a syfilis.

Hádek také zmínil, že se v médiích měly objevit informace z trestního spisu, které porušovaly ochranu osobních údajů.

"Samotné vyslovení povinnosti nahradit způsobenou nemajetkovou újmu je pro moji klientku mnohem důležitější než samotná náhrada v penězích, již jí nezbývá než požadovat," prohlásil před soudem Hádek.

Žalobkyně: Bárta chtěl stranu ovládnout penězi

Bárta dal podle spisu koncem loňského března Kočí půl miliónu, Škárkovi 170 000 korun. Podle státní zástupkyně Hany Vrbové byla jeho motivem snaha o ovládnutí dění ve straně. Muži vinu popírají.

Úplatkem pro Kočí chtěl Bárta podle obžaloby posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, tehdejší šéfce poslaneckého klubu VV, aby vedla poslance k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Podle Vrbové z důkazů vyplývá, že mezi Kočí a Bártou byly rozpory. Tehdejší ministr dopravy tak prý po ženě chtěl, aby na poslance působila tak, jak chtěl on, a požadoval, aby v případě názorového střetu stála na jeho straně. Motivem prý byla snaha o ovládnutí dění ve straně a potlačení demokratických principů rozhodování ve VV. V době předání úplatku, tedy 29. března 2011, prý eskalovalo napětí ve VV a z chování Kočí bylo zřejmé, že se schyluje ke střetu mezi ní a Bártou.

Škárkovi dal Bárta údajně 170 000 korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Podle Vrbové po něm například chtěl, aby došlo k začlenění bývalého plzeňského primátora Pavla Rödla do plzeňského klubu VV, který byl údajně "neposlušný" ke stranickému vedení, případně aby Škárka klub rozpustil.

Škárkovi klade žalobkyně za vinu, že úplatek vzal, chtěl si ho nechat a část použil. Vrbová dnes uvedla, že nebyl schopen okamžitě deklarovat, že peníze nechce, ponechal si je a vyčkával. "Mám za to, že zcela dobrovolně tento úplatek přijal," uvedla státní zástupkyně. Škárka s tím nesouhlasí a hájí se tím, že si peníze nechat nechtěl.

Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. "Z důkazů provedených v předběžném řízení i u hlavního líčení je možné nade vší pochybnost dovodit, že předaná hotovost nebyla půjčkou, ale úplatkem," uvedla v pátek Vrbová. Oba poslanci podle ní neměli důvod půjčovat si od Bárty peníze. Podotkla, že o údajné půjčce neexistuje žádný doklad.

Kočí soudu dříve řekla, že obálku s penězi dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o půl miliónu korun od Bárty nemá zájem. Podobně jako Škárka uvedla, že měla strach obrátit se na policii, protože ministerstvo vnitra tehdy řídil předseda VV Radek John.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám