Hlavní obsah

Nečas zatlačil na VV: Buď dohoda nad rozpočtem, nebo vláda končí

Právo, Novinky, rsk, val
Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté se ve čtvrtek odpoledne sešli se zástupci Věcí veřejných, aby projednali možná východiska nastalé koaliční krize. Nečas zopakoval, že je nutné zachovat navržený státní rozpočet. Pokud na úterním jednání nenastane nad tímto shoda, bude to znamenat konec vládní koalice a předčasné volby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) na tiskové konferenci

Článek

„Klíčové je zachovat rozpočet,“ konstatoval ve čtvrtek Nečas. Podle něj je legitimní, aby se v polovině volebního období vlády učinila revize programového prohlášení. Uvedl, že některé cíle, které si jeho kabinet předsevzal, nebude možné naplnit, odmítl ale měnit priority vlády.

Premiér uvedl, že je důležité, aby deficit státního rozpočtu byl na rok 2014 nižší než na rok 2013. Zároveň prohlásil, že schodek za rok 2014 by mohl být vyšší než plánovaných 1,9 procenta HDP kvůli slabšímu letošnímu ekonomickému růstu. Poslední data podle něj ukazují, že schodek za loňský rok by mohl být pod původně oznámenými 3,7 procenta HDP.

Úplné jasno do nastalé koaliční krize vnese podle Nečase teprve úterní jednání, které bude probíhat v kombinovaném formátu. „Probírali jsme tyto věci a - řeknu to úplně veřejně - uvidíme v úterý,“ konstatoval Nečas s tím, že teoreticky je možné všechno včetně případu, že Věci veřejné na jednání nedorazí nebo že se strany nedohodnou. „Pak ale ODS bude považovat tento projekt za ukončený,“ řekl.

Nečas podle svých slov na jednání Věci veřejné vyslechl, nicméně dospěl k tomuto závěru. Nebude-li podle něj dohoda o rozpočtech, nemá význam se o čemkoli bavit. „Buď bude dohoda o rozpočtech, v úterý se na tom shodneme, ve středu to schválí vláda, nebo vláda končí,“ zopakoval. Dodal, že mezitím vyhlásil tzv. velikonoční příměří, v jehož rámci vyzval koaliční politiky k povinnému zpytování a rozjímání.

John si jednání pochválil

Tiskové konference po jednání ODS s VV se zúčastnil pouze premiér. Na dotaz, proč se nezúčastnil také zástupce VV, odpověděl s úsměvem: "Já vystupuji sám."

Místopředsedkyně vlády a VV Karolína Peake později schůzku s Nečasem okomentovala pro Právo slovy: „Vyměnili jsme si stanoviska, musíme jednat dovnitř strany. V úterý bude jednání pokračovat nejdříve debatou o rozpočtu a následně revizí programového prohlášení vlády. Dále bude v úterý určen termín K9 ke konkrétním tématům jako např. Lesy ČR, NKÚ a další. Počítáme s dlouhým jednáním.“

Předseda VV Radek John řekl, že véčka dosáhla svých požadavků, podle něj se o všech bodech bude jednat s koaličními partnery. "Dokud není domluveno všechno, není domluveno nic. Chceme vědět, na co nebudou peníze a zda nebudou například na programové body Věcí veřejných. Z požadavku grémia není žádný bod, který nebyl naplněn, jen se musí dohodnout termín jeho projednávání," řekl.

Podle Johna se VV s Nečasem například dohodly, že se potíže v Lesích ČR budou urychleně řešit na vládě. Podle něj rekonstrukce vlády vlastně znamená změny, které VV požadovaly. "Když se sloučí tři ministerstva, dojde k rekonstrukci vlády. Optimisticky působí to, že agendu slučování ministerstev a centrálních úřadů povede Karolína Peake," řekl John s tím, že jde o několikaměsíční proces.

Předseda VV nakonec ocenil, že se koalice sešla, byť v důsledku eskalace politické situace, podle něj k tomu nedošlo už od 5. ledna. "Shodli jsme se na důležitých věcech, například že slovní útoky a nadávky ničí vládu," doplnil.

Kalousek: Vládnutí s VV nebude nijak milá věc

Na prosazování úsporných rozpočtů pro léta 2013 a 2014 se shodl Nečas s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) už dopoledne na schůzce zástupců dvou největších stran koalice. "Vládnutí s Věcmi veřejnými nebude nijak milá věc," řekl Kalousek s tím, že rozpočet je jediná věc, kvůli které je ochoten to skousnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám