Hlavní obsah

Demise zatím nebudou, véčkaři chtějí dále jednat o pokračování vlády

Právo, Novinky, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanecký klub Věcí veřejných si ve středu v noci odhlasoval, že zástupci strany budou dále jednat o pokračování vlády. Pokud by jednání zkrachovala, teprve tehdy budou podávat demise. K jejich podání je v úterý vyzvalo grémium VV.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda VV Radek John po skončení jednání klubu

Článek

John vyloučil jakékoli štěpení klubu, podle něj je vyjednávací pozice jednotná. Také popřel, že by měl na stole demise některých ministrů. „Byla to chyba našeho PR oddělení,“ uvedl s tím, že se na jednání řešila pouze pozice na čtvrteční jednání s ODS.

„Bude to probíhat čtyři na čtyři,“ řekl John. Neuvedl však, kdo z véčkařů se jednání zúčastní. Podle něj to má být překvapení.

Karolína Peake po jednání také uvedla, že místopředseda VV Tomáš Jarolím zůstává ve funkci. Jarolím přitom své setrvání na postu podmiňoval demisí ministrů. V této věci se chce vyjádřit ve čtvrtek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda VV Tomáš Jarolím

Po skončení oficiální části jednání následuje separátní setkání předsednictva. Na něm se ovšem podle Petra Skokana nebude řešit Jarolímova budoucnost, nýbrž jen to, kdo bude vyjednávat s ODS.

Nečas: Jednání jen bez demisí

Výkonná rada VV začala postup řešit v šest hodin odpoledne, oficiální část jednání skončila krátce před 23. hodinou.

John už při příchodu na jednání prohlásil, že ve středu vpodvečer situaci po telefonu probíral s premiérem Petrem Nečasem. Ten mu řekl, že ve chvíli, kdy by ministři podali demisi, považoval by koaliční smlouvu za vypovězenou. Pokud je nepodají, je ochoten jednat. "V tomto případě budeme jednat," řekl novinářům John.

Návrhy ODS jsou podle něj vstřícné a částečně odpovídají jejich požadavkům. Nečas odpoledne po jednání vedení ODS řekl, že chce o pokračování vlády mít jasno do úterý. Chce jednat o zrušení třech ministerstev a revidovat program.  [celá zpráva]

I TOP 09 dala jednáním čas do úterý, pak je připravena ukončit s VV spolupráci a prosazovat předčasné volby. Pro ty se v případě, že jednání selžou, vyslovil i prezident Václav Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta před jednáním klubu VV

Ještě ráno přitom John říkal, že ministři demisi podají jemu a on je následně předá premiérovi. Ministři ale něco takového odmítli udělat. [celá zpráva]

Premiér Johnovi prý řekl, že pokud by ministři demise podali, nepřijal by je, koaliční smlouvu by ale považoval za vypovězenou. Trio ministrů VV Karolína Peake, Pavel Dobeš a Kamil Jankovský mělo původně podat demisi dnes, byla by ale až k 1. květnu. Strana následně chtěla jednat o další podpoře vlády. ODS a TOP 09 ale něco podobného odmítly a začaly mluvit o předčasných volbách.

John doplnil, že VV by ve čtvrtek měly jednat s ODS.

Šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta nechtěl při příchodu na jednání výkonné rady nic komentovat. "Promiňte, jdu pozdě," řekl pouze.

Jeho manželka Kateřina Klasnová sice přinesla během večera novinářům sušenky, z průběhu jednání ale nic neřekla.

Podle očekávání by na jednání výkonné rady měl položit funkci místopředsedy strany Tomáš Jarolím, který řekl, že tak učiní, pokud ministři za VV dnes demise nepodají. [celá zpráva] Po čtyřech hodinách jednání řekl, že zatím se nedostal ke slovu, z vývoje situace ale určitě vyvodí důsledky.

Právě od Jarolíma vzešla iniciativa, k níž se v úterý přiklonilo grémium strany, tedy že ministři podají demisi a dál bude strana jednat například o podpoře menšinové vlády ODS a TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám