Hlavní obsah

Nikam nepůjdu, vzkázal Topolánek komisi BIS

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček
Praha

Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý vzkázal sněmovní komisi pro kontrolu BIS, že se nezúčastní jejího dalšího jednání, na které byl pozván. Ve vyjádření pro Novinky.cz uvedl, že komise pro něj není důvěryhodná, a vyslovil obavu z úniku informací z rokování do ABL a k bývalému šéfovi civilní rozvědky Karlu Randákovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Mirek Topolánek

Článek

„Všechno, co jsem k tomu chtěl říct, jsem již řekl v tisku. Nemám zájem, není to pro mě ani důvěryhodný ani reprezentativní orgán speciálně pro práci s utajovanými skutečnostmi,“ řekl v úterý Topolánek na dotaz Novinek.cz, zda využije pozvánku na další jednání komise pro BIS.

Komise chce po expremiérovi vysvětlení, proč nedávno uvedl, že v době, kdy seděl ve Strakově akademii, neměl informace o kontaktech tehdejšího primátora Pavla Béma (ODS) s lobbistou Romanem Janouškem. BIS totiž v úterý sdělila, že Topolánek dostával konkrétní informace.

Bývalý předseda vlády vyslovil obavu, že by z rokování mohly uniknout informace do bezpečnostní agentury ABL a do Randákových rukou. „Složení této komise bude umožňovat přímou informovanost jak struktuře ABL, tak struktuře Randáka,“ poznamenal Topolánek, aniž by konkrétně jmenoval, přes koho by informace mohly proudit.

Ze střetu zájmů kvůli práci pro ABL v minulosti přitom v uplynulých dnech obvinila ČSSD člena komise pro BIS Davida Kádnera z Věcí veřejných. Advokátní kancelář Šachta and Partners pak před časem prostřednictvím webu vasesvoboda.cz zveřejnila fotografii zachycující dalšího z členů komise Františka Bublana z ČSSD ve společnosti Randáka.

Topolánek navíc uvedl, že tajné informace může sdělovat jen po zproštění mlčenlivosti prezidentem Václavem Klausem. „Jsem povinen poskytovat tyto informace pouze po zproštění mlčenlivosti o utajovaných skutečnostech prezidentem republiky,“ doplnil bývalý šéf kabinetu.

Šéf komise pro kontrolu činnosti BIS Richard Dolejš si je vědom, že Topolánka nemohou k účasti nutit. „Dáváme možnost, aby mohl svá tvrzení prezentovat na komisi,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám