Hlavní obsah

Babák sponzorské dary VV vysvětloval, ale nevysvětlil

Právo, dan
Praha

Za neprůhlednými firmami Kastelis a Malepar, které loni poslaly Věcem veřejným dohromady přes šest miliónů korun, stojí brněnský advokát Daniel Musil. Véčkaři jeho jméno zveřejnili poté, co na fakt, že strana, která volá po odstranění anonymních akcií, ale přitom bere od takových firem sponzorské dary, v sobotu upozornil deník Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Babák (VV) ve Sněmovně

Článek

Pochybnosti však véčkaři nerozptýlili. Dokonce sami označili za nešťastné, že peníze zčásti šly přes panamskou společnost.

Obě firmy sídlí na stejné pražské adrese a obě mají vlastníky s akciemi na majitele, tedy vlastníky, které nelze z veřejných zdrojů vyhledat.

Kastelis, a. s. daroval véčkům 3,5 miliónu korun. Firmu vlastní společnost Tribunus Plebis, a. s., jejímž jediným akcionářem je společnost LBE International Business and Marketing Advising sídlící v Panamě.

„Za všemi společnostmi, od kterých Věci veřejné mají poskytnuté sponzorské dary, jsou jasné a dohledatelné fyzické osoby,“ reagoval na sobotní článek Práva ekonom VV Michal Babák.

Dodal, že jejich sponzorem je advokát Musil. Jenže z internetových výpisů obchodního rejstříku vyplývá jen to, že Musil je ve firmě Tribunus Plebis členem představenstva, nikoli že je majitelem akcií. Babákova tvrzení tedy nelze ověřit z veřejně dostupných zdrojů.

„Je nešťastné, že dar šel přes Panamu“

Babák si uvědomuje, že peníze poslané přes panamskou společnost nejsou úplně průhledným způsobem financování. „Je poněkud nešťastné, že nám (Musil) dal sponzorský dar přes firmu zaregistrovanou v Panamě. Na druhou stranu to není nezákonné a my jsme jednali o darech s fyzickými osobami,“ napsal v SMS Babák.

Podobné je to s firmou Malepar, s. r. o., která dala véčkům 2,68 miliónu. Podle výpisu z obchodního rejstříku patří od minulého ledna firmě Digital Investment, která má také akcie na majitele. Podle Babákova tvrzení ji ovládá přes firmu Vanero také zmíněný advokát Musil.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval premiéra Petra Nečase, aby se zasadil o to, ať VV zveřejní své sponzory, a v případě, že nebude možné je rozkrýt, aby se zasadil o to, ať véčka vrátí dary.

Vicepremiérka a první místopředsedkyně VV Karolína Peake byla v sobotu zaskočena a nechala informace Práva prověřit. V neděli v ČT řekla, že si oddechla, neboť sponzoři jsou známi a nejsou podezřelí.

Nejštědřejší dárce Věcí veřejných, firma Dennon Consulting, loni straně věnovala 6,4 miliónu korun.

Firmu podle Babáka vlastnila společnost Radka Nováčka, jenž ale podle Babáka na konci loňského roku, tedy po obdarování véčkařů, firmu prodal Alexandru Kvajkovi z Izraele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám