Hlavní obsah

Duben bude teplý, ale převážně oblačný

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubnové počasí zřejmě dostojí pověsti o své nevyzpytatelnosti. Převážnou část měsíce bude podle meteorologů převládat zataženo s deštěm. Teprve v druhé polovině dubna se má obloha protrhávat. Teploty by ovšem měly být slabě nadprůměrné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Období jako celek očekáváme teplotně a srážkově slabě nadprůměrné,“ informoval v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Průměrně lze ale očekávat úhrn srážek 44,1 milimetrů.

Nejméně příznivé období nastane v prvních deseti dnech měsíce. Podle meteorologů bude až do Velikonoc oblačno až zataženo, občas s deštěm. Na horách v nižších polohách by přitom mohly přijít i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 4 až -2 stupni, naopak nejvyšší denní teploty vystoupají na 6 až 12 stupňů. Místy bude možné naměřit až 15 stupňů.

Mírné zlepšení přinese období od 11. do 20. dubna, kdy bude sice zpočátku oblačno až zataženo, postupně by však mělo oblačnosti ubývat na polojasno až skoro jasno. „V druhé polovině období při přechodně zvětšené oblačnosti se opět vyskytnou přeháňky, ojediněle i bouřky,“ upozornili meteorologové.

K závěru se oteplí

Noční teploty se přitom budou pohybovat mezi 6 až 0 stupni, postupně mezi 10 až 4 stupni Celsia. Přes den se rtuť teploměrů dostane na 10 až 16 stupňů, v závěru období se podle ČHMÚ vyšplhá až ke 20 stupňům.

Teprve poslední dubnová dekáda se ponese v jasnějším duchu. V závěrečných deseti dnech má být polojasno, přechodně oblačno s přeháňkami, ojediněle s bouřkami. Nejnižší noční teploty budou mezi 9 až 3 stupni, denní teploty se budou nejvýše pohybovat mezi 15 až 21 stupni Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám