Hlavní obsah

Strašení Řeckem má pomoci ODS dobýt zpět pozice v krajích i Senátu

Právo, Oldřich Danda

ODS chystá překvapivou předvolební kampaň do podzimních senátních a krajských voleb. Po vzoru ČSSD, která před čtyřmi lety potlačila regionální problémy, vytáhne celostátní témata. V kampani bude varovat před bankrotem státu a vysvětlovat nepopulární reformy i rozpočtové škrty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení ODS chce vsadit na řeckou kartu.

Článek

Nebezpečí „řecké cesty“ už jednou bylo hlavním motivem kampaně ODS, a to před sněmovními volbami v roce 2010, kdy se krize v eurozóně teprve rozjížděla.

„Jak kampaň do krajských, tak do senátních voleb bude mít celostátní linku. To je v ODS již dohodnuto. Budeme komunikovat témata, která souvisí s vládní politikou,“ řekl Právu místopředseda ODS Pavel Drobil, který má přípravu kampaně před volbami na starosti.

Podle něj budou chtít lidem vysvětlit, že vláda nešetří pro zábavu, ale proto, aby zabránila hrozbě státního bankrotu.

Vondra: Lidé to pochopí

Drobil naznačil i to, v jakém duchu se kampaň povede. „Je potřeba lidem říci, že vláda dělá své kroky proto, aby důchodci dostávali důchody, aby ti budoucí na ně vůbec dosáhli, aby studenti mohli studovat za slušných sociálních podmínek, aby podnikatelé mohli podnikat, aby v této zemi mohli lidé normálně žít,“ řekl Drobil.

Místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra, který bude obhajovat senátorské křeslo na Litoměřicku, věří, že voliče neodradí to, že sedí v nepopulární vládě. „Vláda dělá kroky, které jsou nutné k tomu, aby země neupadla do situace, v které je Řecko nebo Portugalsko, takže věřím, že to lidé pochopí,“ uvedl pro Právo.

Kopírování oranžové tsunami

ODS se navíc chystá kopírovat postup ČSSD. „Oranžová tsunami“ v krajích před čtyřmi lety drtivě vyhrála díky celostátním tématům, nikoliv regionálním. Lidem je „prodávala“ prostřednictvím kritiky třicetikorunových poplatků u lékaře.

Drobil nevyvrací, že se inspirovali u konkurence. V roce 2008 soc. demokraté získali svou celostátní kampaní proti poplatkům místa všech třinácti hejtmanů a 23 z 27 senátorských křesel.

„Tehdejší krajská reprezentace ODS − já jsem k ní patřil, byl jsem vicehejtmanem Moravskoslezského kraje − naprosto nezareagovala na to, že soc. demokracie opustila krajskou rovinu a do kampaně zamíchala zcela celostátní témata,“ řekl Právu Drobil.

Dodal, že se ale nesníží k tomu, aby v krajských volbách slibovali něco, co krajské správy nemohou splnit. „Nebudeme voliče oblbovat tím, že budeme tvrdit, že kraje mají jiné kompetence, než mají. Když jsme ale v opozici, tak vést čistě krajskou kampaň by nebylo efektivní,“ řekl.

ODS způsob boje ČSSD vyčítala

O tom, že vsadí na celostátní témata, zřejmě neví celá ODS. Šéf poslanecké frakce ODS Zbyněk Stanjura totiž ještě minulý týden vyčítal šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, že vyhráli krajské volby celostátní politikou.

„Já vím, že se jim v roce 2008 povedlo vyrobit téma třiceti korunových poplatků jako téma krajských voleb, ale já myslím, že se to podruhé opakovat nebude a že krajské volby budou především o krajských tématech,“ uvedl v České televizi Stanjura.

Podle volebního manažera ČSSD Jana Hamáčka sice osvědčený model neopustí, ale hlavně se zaměří na krajské problémy. „Určitě budeme vládu v kampani kritizovat a budeme poukazovat na dopady jejích kroků na služby, které zajišťují kraje,“ řekl Právu Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám