Hlavní obsah

Stovky lidí v Praze vytvořily nejdelší frontu na záchod

Praha

Na pražském Náměstí Republiky se ve čtvrtek večer postavilo do symbolické fronty na záchod 375 lidí a vytvořili tak nový český rekord. Jednalo se o součást charitativního projektu Dětského fondu OSN (UNICEF), jehož cílem je upozornit na nedostatek čisté vody a chybějící hygienické zázemí v rozvojových zemích. Akce se konala při příležitosti Světového dne vody.

Lidé házeli peníze do kadibudkyVideo: Novinky

 
Článek

Zájemci si mohli kromě zařazení se do fronty také zakoupit balení pitné vody nebo vhodit symbolický příspěvek do přistavené dřevěné kadibudky. Loni se tato charitativní akce s názvem Nejdelší fronta na záchod konala na pražském Václavském náměstí a organizátoři vybrali na dobrovolných příspěvcích 9542 korun. "Za tuto částku by bylo možné například zakoupit 47 710 tablet na vyčištění vody," řekla Rosa Šimberská z Českého výboru pro UNICEF s tím, že jedna tableta stačí pro vyčištění čtyř až pěti litrů vody.

Ti, kteří se akce nezúčastnili, ale přitom ji chtěli podpořit, měli možnost zaslat dárcovské SMS zprávy. Vybrané peníze UNICEF použije na podporu programu Pitná voda a hygiena. UNICEF ČR také vyhlásil fotografickou soutěž o nejzajímavější záchod nebo hygienické zařízení. Její vítězkou se stala Kateřina Lhotová s fotografií z Namibie.

Ve světě každoročně umírá podle UNICEF téměř deset miliónů dětí ve věku do pěti let. Z nich denně 4500 zabijí průjmová onemocnění způsobená užíváním závadné vody a nedostatkem sanitárních zařízení a hygieny. S nedostatkem vody denně bojuje 1,1 miliardy lidí, z toho 400 miliónů dětí.

V zemích, kde je situace s dostupností nezávadné vody nejhorší (například Niger, Etiopie a další země Afrického rohu nebo Demokratická republika Kongo), je zároveň největší dětská úmrtnost. V Etiopii, kde má přístup k nezávadné vodě pouhých 24 procent populace, se z tisíce narozených dětí 118 nedožije pátého roku života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám