Hlavní obsah

Pacienti si budou moci vybrat operujícího lékaře možná od května

Praha

Od května by si lidé mohli platit za to, že je operuje vybraný lékař. Původně měla být tato služba dostupná od ledna 2012. Například při operaci slepého střeva by pacient za výběr lékaře zaplatil pět tisíc korun, za transplantaci srdce 15 tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Článek

S návrhem na placení za výběr lékaře přišly odborné společnosti. Chtěly zrušit praxi, kdy se pacient dostane k vybranému lékaři za úplatek. Největší zájem je prý o výběr v gynekologii a ortopedii.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) původně plánoval, že za vybraného lékaře si lidé budou moci připlatit od ledna. Dalším termínem byl duben, kdy nabydou účinnosti tři reformní zákony o zdravotnických službách, specifických službách a záchranné službě. Nyní je v plánu květen.

Právníci museli nejprve prověřit, zda připlácení na lékaře nenarušuje ústavní práva lidí na zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň uvedl, že chce resort do konce dubna vydat metodický pokyn, který bude vodítkem pro nemocnice při zavádění této služby. Třeba za vybraného lékaře na operaci slepého střeva by pacient dal pět tisíc korun, na transplantaci srdce 15 tisíc korun, potvrdil Sršeň.

Částky navrhlo ministerstvo po diskusi s odborníky a je možné, že se budou ještě měnit. Mohou se také lišit v jednotlivých nemocnicích, záleží na zájmu pacientů, upozornil mluvčí. Podle představ ministerstva se mají vybrané peníze dělit mezi lékaře a zdravotnický personál, který pečoval o pacienta, a nemocnici. Měla by příspěvek třeba na nákup nových přístrojů nebo zvyšování platů.

Navržené platby v korunách za výběr lékaře
Slepé střevo5 000
Kýla5 000
Šedý zákal5 000
Žlučník8 000 - 10 000
Operace kolena10 000
Odstranění žaludku10 000 - 12 000
Odstranění tlustého střeva10 000 - 12 000
Výměna kyčle10 000 - 15 000
Transplantace srdce15 000
Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Reklama

Výběr článků

Načítám