Hlavní obsah

ON-LINE: Hlasování Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna se v úterý sešla kvůli hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Vyvolali ho sociální demokraté, kteří nesouhlasí s reformními kroky vlády a s plánovanými úspornými opatřeními. Ke svržení vlády Petra Nečase (ODS) nakonec nedošlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

23:28 - Přepočtení hlasů potvrdilo, že poslanci nesvrhli vládu Petra Nečase. Pro návrh na svržení vlády hlasovalo 85 poslanců, proti bylo 113 poslanců. Úterní on-line přenos ze Sněmovny tímto končí. Děkujeme za pozornost.

23:22 - Jednání Sněmovny bylo přerušeno kvůli přepočtění hlasů. I tak je již zřejmé, že vláda Petra Nečase hlasování o nedůvěře přežila.

23:02 - Začalo hlasování o nedůvěře vládě

22:55 - Proti Coganovi vystoupil šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Následně Jiří Paroubek požádal „kolegy“ z ČSSD, aby jednání uspíšili, jelikož jej ráno čeká jiný program. Na urychlení procesu apeloval také jeho stranický kolega Šlégr. „Na takhle špatný zápas už opravdu nikdo nekouká,“ pronesl bývalý vrcholový sportovec.

22:51 - Po faktických poznámkách k řečnickému pultu nastoupil řádně přihlášený Josef Cogan (TOP 09). Vyzval sociální demokraty k tomu, aby přítomným sdělili, kde by škrty učinili oni.

22:43 - Také Lubomír Zaorálek se vyslovil proti některým kauzám, o nichž hovořil Viktor Paggio. „Vy klidně poplivete desítky lidí a nezajímá vás, jestli to, co říkáte, je pravda,“ řekl.

22:38 - S faktickou poznámkou krátce vystoupil Jiří Paroubek. Na řadu přišel Vojtěch Filip.

22:35 „Chápu, že jako zaměstnanec firmy ABL musíte splnit úkoly a jako zaměstnanec jste se je snažil plnit co nejlépe,“ řekl Rath.

22:32 - Po skončení projevu Viktora Paggia následoval rozsáhlý potlesk členů vlády a vládních poslanců. Jeho slova měla za následek řadu faktických připomínek, s nimiž se přihlásilo několik poslanců. Jako první se k pultu postavil David Rath, který se pustil do Viktora Paggia. Řekl, že je možné, že Paggio teď za svou rozmluvu dostane od Bárty obálku s penězi.

22:22 - Na obranu své partaje vyjmenoval některé hříchy sociální demokracie. Mezi ně zařadil například podivné financování strany Jaroslavem Tvrdíkem. Vzpomněl také aféry Stanislava Grosse nebo Miloslava Vlčka. Opřel se také do poslance Ratha, moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase nebo šéfa strany Bohuslav Sobotky.

22:19 - O slovo se přihlásil poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio.

22:16 - K některým nesrovnalostem v Laudátově projevu se vrátil i Lubomír Zaorálek.

22:14 K pultu se vrátil Jiří Paroubek. Krátce se pozastavil nad kvalitou přednesů některých řečníků. Předřečníka Laudáta požádal o vyjasnění některých detailů z jeho projevu.

22:09 - Po čtyřech hodinách jednání se k řečnickému pultu postavil poslanec František Laudát (TOP 09).

22:07 - Škárka, který je aktérem soudního procesu s Vítem Bártou a je obviněn z přijetí úplatku, se k celé údajné úplatkářské aféře vrátil a pustil se do Věcí veřejných. Bylo podle něj nepřijatelné, aby Věci veřejné „tančily podle toho, jak se pan Bárta vyspal“. Vadily mu i jiné věci uvnitř nejmenší koaliční strany, proto se nyní rozhodl vyjádřit proti vládě současné koalice.

22:04 - Slovo dostal nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (zvolen za VV).

22:03 - Zaorálek prohlásil, že podezřívá vládu, že nechce dokončit mandát z důvodů, o kterých mluvil Petr Gazdík, nýbrž například proto, že potřebuje dokončit „některé obchody“.

22:00 - K řečnickému pultu se v úterý už potřetí postavil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

21:50 -  Jedním z ministrů, které Doktor zkritizoval kvůli nepřítomnosti ve Sněmovně, byl ministr zemědělství Petr Bendl. Proti němu se ohradil kvůli aktuální problematice kolem pivovaru Budvar.

21:41 - K řečnickému pultu se postavil nezařazený poslanec Michal Doktor (zvolen za ODS), který zkritizoval některé ministry kvůli jejich absenci na dnešním jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath na jednání Sněmovny

21:39 - "Tato vláda není tak dobrá, jak by mohla být. Není ale tak špatná, jak se ji snaží vylíčit někteří poslanečtí kolegové," uzavřel Gazdík svůj proslov před tím, než předal slovo Davidu Rathovi (ČSSD). Ten jej v krátkém monologu pokáral za kladná slova směrem k vládě, která před poslanci řekl.

21:36 - Gazdík se ohradil proti zcela negativnímu přístupu opozičních poslanců vůči všemu, co vláda podnikla. Následně vyjmenoval některé cíle, kterých kabinet dosáhl, a vyzval k dokončení započaté práce.

21:34 -  Michal Hašek opustil řečnický pult se slovy "díky za každé nové ráno". Vystřídal jej šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík na jednání Sněmovny

21:33 - „Každá z koaličních stran čelí skandálu, z nichž každý by v zahraničí znamenal pád vlády,“ upozornil Hašek a stejně jako někteří předchozí řečníci poukázal na kauzy, které obestírají některé z členů koaliční vlády.

21:19 - Hašek poukázal na nespravedlivé reformy vlády a připomněl někdejší výrok ministra financí Kalouska, když řekl, že se lidé mají jako prasata v žitě. „Jako prasata si žijí jen někteří,“ obrátil se na Kalouska. Naopak jeho škrty označil Hašek za „řezničinu“.

21:12 - „Mandát (od občanů) už máte pouze na papíře, dámy a pánové,“ varoval vládu místopředseda ČSSD Michal Hašek v začátku svého projevu.

21:10 - Komunistický poslanec Dolejš varoval ve svém projevu před fašizací státu. „Fašizaci způsobuje těžká sociální situace a bezvýchodnost,“ řekl s tím, že ke zbavení se fašizace je třeba nalézt více cest k řešení současných problémů.

21:00 - Dolejš se ohradil proti tomu, že Nečasův kabinet ignoruje občany, kteří podle jeho slov ze čtyř pětin nedůvěřují současné vládě. „80 procent idiotů v tomto státě?“ otázal se směrem k vládě, zda si myslí, že takové procento lidí si neuvědomuje současnou situaci. Na to zareagovala předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která Dolejše vyzvala, aby nevolil nevybíravé výrazy. Dolejš potom poukázal na to, že idiocie je choroba.

20:56 - Dolejš si vzal na paškál „étos reformní vlády Petra Nečase“. Reformní snahy vlády označil za vtip a upozornil na jejich slabá místa. Podle něj ve skutečnosti o žádné reformy nejde.

20:53 - Slova se ujal poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

20:46 - Poslanec prohlásil, že česká pravice svými kroky programově likviduje stát. „A tak jsme svědky toho, že bohatí stále bohatnou na úkor chudých a středních vrstev,“ zdůraznil Opálka.

20:43 - Před poslance předstoupil další člen KSČM Miroslav Opálka.

20:39 - Semelová si postěžovala na hrozbu propouštění některých zaměstnanců ze státní sféry, jako jsou hasiči nebo policisté. V případě policie vyzdvihla, že tak vláda možná činí vědomě, jelikož rezignace těchto orgánů na některá vyšetřování se může někomu „náramně hodit“.

20:31 - Semelová upozornila na zbytečné plýtvání penězi vládou. „Pochopitelně na úkor těch, kteří jsou na tom už tak mizerně, a to nejen finančně,“ doplnila s tím, že lidé se ale začínají bouřit. Poukázala například na protestující vysokoškoláky.

20:29 Za sud s prachem označil Sobotka ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jaromíra Drábka. „Takových sudů je tady celá řada,“ podotkl a vyjmenoval sérii dalších podle něho konfliktních ohnisek.

Bohuslava Sobotku vystřídala komunistická poslankyně Marta Semelová.

20:25  - Podle Sobotky se tenkrát v rámci daňové reformy jednalo o nepromyšlený tah, který teď končí katastrofou. Položil řečnickou otázku, kde má vláda záruku, že nyní navrhovaná opatření opět neselžou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve Sněmovně v rozhovoru se spolustraníky Jeronýmem Tejcem a Davidem Rathem

20:22 - Po několikaminutovém projevu vystřídal Grospiče za řečnickým pultem šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Vyzval členy vlády, aby vysvětlili, proč nyní volají po zavedení daňové progrese, když ještě před několika lety Nečas s Kalouskem v daňové reformě prosazovali rovnou daň.

20:18 -  „Novodobý systém otroctví se promítl i do sociální politiky vlády,“ konstatoval Grospič. Zkritizoval také aféry členů vlády, jako je kauza s Mosteckou uhelnou nebo soudní proces s představiteli Věcí veřejných.

20:06 - Stanislav Grospič z KSČM přečetl před poslanci programové prohlášení Nečasovy vlády a upozornil na nedostatky v jeho dodržování.

20:00 - Grebeníček v parafrázi na českou vládu připomněl osud pravicových vlád na Slovensku a nedávné překvapivé vítězství levicového Smeru Roberta Fica.

19:55 - Miroslav Grebeníček (KSČM) upozornil na důsledky vysoké nezaměstnanosti a sociálně patologických jevů. Nečasův kabinet zkritizoval Grebeníček za ignorování kritických názorů veřejnosti. Ostře se pustil do ministra financí Kalouska za jeho nedávné poznámky o Hitlerovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek ve Sněmovně

19:46 - U řečnického pultu vystřídal Paroubka jeho spolustraník a nezařazený poslanec Jiří Šlégr. „Vláda by měla sama dobrovolně odstoupit,“ vyzval kabinet.

19:41 - „Nechci klesnout na vaši úroveň,“ podotkl v odpovědi Paroubek, třebaže Kalouska označil za jednoho z mála členů vlády, kteří rozumějí své práci. „Kdyby se poslankyně podívaly zblízka, některé šediny by viděly,“ poznamenal.

19:37 - O slovo se přihlásil ministr financí Miroslav Kalousek, který nejprve poblahopřál novopečenému otci Radimu Vysloužilovi (VV) [celá zpráva].

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Radim Vysloužil ve Sněmovně

Poté se obrátil na Jiřího Paroubka s poznámkou, že se všechny poslankyně TOP 09 shodly na tom, že jsou Paroubek s Kalouskem oba shodně verbálně nadaní, Paroubek má však pečlivěji nabarvenou kštici, což jej dělá přesvědčivějším. „Přiznávám svou porážku a blahopřeji,“ řekl Kalousek.

19:32 - Paroubek si postěžoval na současné zvyšování cen. V tomto smyslu upozornil na rostoucí ceny vajec a dokonce si k řečnickému pultu přinesl plato vajec.

19:24 - S kritikou vlády přispěl poslanec Jiří Paroubek (někdejší šéf ČSSD, nyní NS-LEV 21) Zkritizoval zejména nejmenší vládní stranu Věci veřejné a zmínil v tomto směru soudní proces s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. „Jsem i dodatečně velmi rád, že jsem po vyhraných volbách v květnu 2010 odešel z funkce předsedy ČSSD,“ řekl. Uvedl, že tak učinil právě kvůli nechuti spolupracovat s VV.

19:12 - Za řečnický pult se postavil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Ve vypjatém proslovu označil některé vládní kroky za nezodpovědné. "Já prostě těžko nesu, že lidé nemají na léky, které naléhavě potřebují." Po jeho monologu zazněl ze strany opozičních poslanců potlesk.

18:30 - Po Petru Nečasovi si vzal slovo poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, který v emotivním projevu apeloval na vládu, aby „šla od válu“. Předseda KSČM Vojtěch Filip následně zopakoval svá slova o tom, že vláda sice v úterý získá formální podporu, nikoli však podporu materiální. Podle Filipa je arogance Nečasovy vlády největší, „jaká tady byla od roku 1993, abych nevzpomněl jiné období, než je existence České republiky.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák v emotivním projevu před hlasováním Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě

18:24 - Petr Nečas naopak označil hlasování o nedůvěře za snahu ČSSD zviditelnit se a zvýšit politické napětí. Reformy jsou podle něj snahou o eliminaci budoucích možných problémů. Opozice podle Nečase svým jednáním podkopává kredibilitu České republiky. „Co tato země opravdu nepotřebuje, je nestabilita a změna politického kurzu,“ řekl Nečas. Během jeho proslovu se ve Sněmovně ozvalo provolání: Fuj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) ve Sněmovně

18:15 - Jako první si vzal slovo předseda ČSS Bohuslav Sobotka, který vyzval poslance k vyslovení nedůvěry vládě. „Jsme přesvědčeni, že Česká republika není po pěti letech vlády pravice v dobrém stavu,“ započal svůj monolog. Vláda podle něj kolem sebe šíří chaos a zmatek a její odchod by mohl znamenat společenskou katarzi.

18:10 - Poslanci si schválili, že mohou hlasovat i po půlnoci. Jednání se tak může protáhnout. Opozice už dříve avizovala, že chce schůzi využít především k tomu, aby vyjádřila svou nespokojenost s vládní politikou

18:00 Sněmovna začala jednat

Reklama

Výběr článků

Načítám