Hlavní obsah

Špičky ČSSD zamíří na návštěvu komunistické Číny

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První místopředseda soc. dem. a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek, místopředseda Sněmovny, ČSSD a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, místopředseda Senátu a soc. dem. Zdeněk Škromach, stínový ministr financí Jan Mládek a ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) odletí tento čtvrtek na návštěvu Čínské lidové republiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

„Je to pokus po nějakém čase vykonat poměrně reprezentativní návštěvu z hlediska oslovení všech významných segmentů čínské politiky,“ řekl v pondělí Právu Zaorálek. Politici soc. dem. by podle něj měli v ČLR hovořit o ekonomických záležitostech nebo o vztazích s EU a ČR.

Delegace soc. dem. by měla odletět ve čtvrtek, termíny se podle místopředsedy soc. dem. ale ještě upřesňují vzhledem k úternímu hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolala právě jeho strana. V ČLR by politici soc. dem. měli pobýt podle Zaorálka minimálně týden vzhledem k tomu, že navštíví jak metropoli Peking, tak nejlidnatější město Číny Šanghaj.

Na programu jsou schůzky se zástupci čínského parlamentu, resortu zahraničí i vládnoucí komunistické strany.

„Měl bych se setkat s představiteli Všečínského shromáždění lidových zástupců. Celá delegace by se měla sejít s představiteli ministerstva zahraničí a měli bychom se sejít také s představiteli Komunistické strany Číny,“ prozradil místopředseda ČSSD.

Možná i s příštím prezidentem ČLR

Podle zjištění Práva je ve hře i setkání s budoucím čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Zaorálek ale nechtěl nic předjímat.

Uvedl, že to, na jak vysoké úrovni se budou schůzky konat, se bude řešit až přímo na místě.

Významným aktérem při pořádání cesty je podle Zaorálka Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, které šéfuje bývalý ministr zahraničí a Haškův poradce Jan Kohout.

Na přípravě cesty se podle informací Práva podíleli i bývalý ústřední manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík, který má velmi blízko právě k Haškovi, a někdejší ředitel kabinetu premiéra Jiřího Paroubka, starosta Náchoda a člen rady komory Jan Birke (ČSSD). Ten ostatně ČLR navštívil nedávno, loni v listopadu zavítal do autonomní oblasti Ningxia.

Členem rady komory je i Jan Vávra, který působil v Tvrdíkem vedeném volebním štábu ČSSD za Paroubkovy éry.

Vávrova PR agentura pracovala také pro Krajskou zdravotní sdružující pět největších nemocnic Ústeckého kraje. A to v době, kdy představenstvu společnosti šéfoval Paroubkův přítel a expředseda regionální ČSSD Petr Benda.

Obchodní komora, kterou vede Kohout, sice vznikla už v roce 2009, ale naplno rozjela činnost loni na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám