Hlavní obsah

Druhý dluh Sivákové může být za pojištění, prý už ho zaplatila

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Druhý ze tří dluhů, kvůli kterým je nařízena exekuce na dům Anny Siváková, matky popálené Natálky, se týká údajně nesplaceného zdravotního pojištění. Žena tvrdí, že už ho zaplatila.

Foto: Aleš Honus, Právo

Anna Siváková s dcerou Natálkou

Článek

„Podle mých informací je to velmi starý dluh z doby, kdy se narodila starší sestra Natálky. Týká se to úhrady zdravotní pojišťovně, ale paní Siváková tvrdí, že ten dluh má zaplacený. Dokonce má k dispozici i složenky,“ řekl ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan, který je se ženou v kontaktu. Informaci však nelze spolehlivě ověřit. Čeho se týká třetí dluh, zatím podle něj není jasné.

Siváková se zhroutila

Siváková ve čtvrtek zažívala hektické hodiny. Den přinesl hned několik překvapivých zvratů v situaci kolem exekučního řízení na její dům pořízený z darů veřejnosti. Matka Natálky, která měla za pár dní nastoupit do nemocnice, se ve čtvrtek kvůli tomu psychicky zhroutila a přestala komunikovat.

To, že Anna Siváková o některých dalších dluzích zřejmě opravdu nic neví, vysvětlila prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková tím, že rodina si nahlásila bydliště na obecním úřadě: „Má-li člověk jako trvalou doručovací adresu zaevidovanou ohlašovnu, na tuto adresu mu státní orgány a soudy poštu doručují. A je na něm, aby si ji na této adrese vybíral, nebo aby si zařídil dosílku,“ řekla Tvrdíková.

Současnou situací kolem Anny Sivákové je znechucena Helena Jedináková ze sdružení Vzájemné soužití, která ženě pomáhá náhlou krizi řešit.

Snaží se zjistit, kvůli jakým dluhům visí nad domem hrozba exekuce. To se ale zatím nepodařilo − ve středu u soudu, kam Jedináková dorazila se Sivákovou, nešly kvůli rozsáhlé poruše počítače, takže nebylo možné nahlédnout do exekučního spisu.

A zatím není jasné, kdy se o nahlédnutí do spisu pokusí podruhé. Vzhledem k tomu, že Natálka nyní čeká na pokyn k nástupu na další operaci, to ale zřejmě nebude v nejbližších dnech.

Jedináková upozornila na to, že nejprve jedna mediální agentura oznámila, že dluh uhradil dárce, který nechce být jmenován, a po hodině se pak k úhradě dluhu přihlásila konkrétní firma, která navíc stála na počátku dluhu. „Působí to na mne dojmem, že prostě nemají čisté svědomí a jsou si vědomi, že jejich jednání nebylo čisté,“ řekla Jedináková.

Nadávky do sviní

Anna Siváková se podle ní ve čtvrtek kvůli zájmu médií a poté, co si přečetla diskuse na internetových fórech, zhroutila. „Je na tom teď velmi špatně, zavřela se doma a už ani nám nebere telefony. Je bez peněz, když se podíváte na internetová diskusní fóra, je až neuvěřitelné, jaká se vůči té rodině vzedmula nenávist,“ uvedla dále Jedináková.

„Lidé si asi myslí, že Natálce už bylo pomoženo dostatečně, ale oni opravdu kromě toho domu nic nemají. Vždyť každý den pobytu v nemocnici je přijde na dvě stovky, nemluvě o všech mastičkách, které pro Natálku musejí kupovat. Otce Natálky nikdo nezaměstná, protože se musí starat o další tři děti, když je paní Siváková s Natálkou opakovaně v nemocnici. A ti gauneři, co teď sedí za mřížemi, jim nedají ani korunu,“ řekla Jedináková s tím, že občanské sdružení Vzájemné soužití je zavaleno kritickými e-maily a telefonáty nepřejícných lidí.

„Někdo mi dokonce do telefonu nadával, že jsem svině a že půjdu s cikány do plynu. Je to hrozné. Kdyby šlo o bílou rodinu, budou je všichni litovat, ale proto, že jsou Romové, tak je veřejnost odsuzuje,“ dodala Jedináková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám