Hlavní obsah

Stažení exekucí na rodinu Natálky je nebezpečný precedent, uvedl viceprezident exekutorů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stažení exekucí ze strany věřitelů na rodinu Natálky označil viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek za problematický společenský precedent, protože nebýt takového zájmu veřejnosti o rodinu Sivákových, věřitelé by na uhrazení svých oprávněných nároků logicky trvali.

Foto: Drahoslav Ramík , ČTK

Matka popálené Natálky Anna Siváková

Článek

"Nebýt takového mediálního zájmu o tyto povinné, tak by věřitelé exekuci jistě nestahovali. Teď to otvírá prostor, že když někdo skutečně bude dlužit, tak si bude stěžovat přes média a vyvolá nátlak na věřitele," řekl Prošek.

Podle Proška je problém v tom, že rodina zjevně peníze nemá, žije ze sociálních dávek, bydlí v domku, na který se složili lidé, a zabavit jim třeba ledničku nejde, protože patří k věcem nutným pro přežití v rodině, kde jsou čtyři děti.

Když někdo skutečně bude dlužit, tak si bude stěžovat přes média a vyvolá nátlak na věřitele
Jiří Prošek, viceprezident Exekutorské komory

Anna Siváková, matka malé Natálky popálené při rasistickém žhářském útoku, před lety nezaplatila za telefon 2 754 korun, dluh se spolu s úroky a odměnou pro exekutory vyšplhal již na 24 tisíc. Podle čtvrtečních informací Novinek se dohodla s exekutorským úřadem, jenž pohledávku vymáhá, na zastavení exekuce.

Prošek ale připomněl, že rodina skutečně peníze dluží, že se nejedná o nějaké lichvářské půjčky, ale standardní pohledávky, právě třeba za telefon.

Někteří právníci a exekutoři to v zákulisí označují za "rasismus naruby".

Když je věřitelů víc, musí se prodat dům

Prošek dále na tiskové konferenci Exekutorské komory v obecné rovině zdůraznil, že i když v dražebních vyhláškách je často uvedeno, že dražba na dům dlužníků se koná třeba kvůli devíti tisícům, ve skutečnosti to může být jinak. Takový dlužník obvykle dluží i desítce věřitelů a vede na něj exekuci i několik exekutorů. Není pak jiné cesty, aby uhradil své celkově vysoké závazky, než nemovitost zabavit v exekuci a prodat ji v dražbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám