Hlavní obsah

Psů a koček je v ČR na obyvatele nejvíce v Evropě

Právo, Jiří Vavroň

Ve čtyřech a půl miliónu domácností v České republice žijí podle odhadů téměř dva milióny psů a milión koček. Jedno nebo více domácích mazlíčků tak chová podle statistik polovina českých domácností. V počtu chovaných zvířat na počet obyvatel jsme v Evropě na samé špičce. Zhruba čtvrtina českých psů má navíc doklad o původu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Například v 82miliónovém Německu chovají lidé kolem deset miliónů psů a šesti miliónů koček. Domácího mazlíčka chová jen 13 procent domácností.

Podle průzkumu provedeného pro německou organizaci Verband für das Deutsche Hundewesen má ve Francii psy 38, v Belgii 37 a v Irsku 36,25 procenta domácností. Naopak nejméně psů žije ve Švýcarsku, kde je má jenom 10, a v Německu a Norsku již zmíněných 13 procent domácností.

„Máme doma psa a čtyři kočky. V rodině žijí ještě dvě andulky,“ potvrdila Právu Zdena Macháčková. Podle chovatelských organizací ale v českých rodinách žije daleko více zvířat. Statistiky a průzkumy totiž nepodchycují např. zakrslé králíčky, morčata, křečky, želvy atd.

Nejčastěji si zvíře podle průzkumu společnosti Focus, marketing a Social Research pořizují lidé po pětačtyřicítce, když děti opustí domov. Zvíře je pojistkou proti osamělosti. Zvíře působí příznivě na psychiku. Má svého majitele či majitelku rádo takové, jací jsou.

Zvíře stojí peníze

Přispívá k tomu, že se lidé necítí tak osaměle, shodují se psychologové. Pak je ale legitimní otázka, zda není chováno tolik zvířat jen proto, že se jako lidé cítíme v Česku často osaměle.

Jen za veterináře utratí Češi podle agentury GfK ročně podle odhadu více než dvě miliardy korun.

Zvířata působí jako domácí společníci především ve městech. Na vesnici je brán pes spíše jako hlídač. Zvíře, které vyžaduje denně několikrát venčit, často drží jejich majitele ve fyzické kondici, bez psa by udělali jen pár kroků k autu či do práce.

Chovat zvíře patří i k národní tradici, v poslední době i ke společenskému bontonu. To se ale týká zvířat, kde se pořizovací cena se dá srovnat s cenou ojetého vozu, v případě například exotických papoušků i vozu nového.

Chovat zvíře přitom není laciné. Za psa je třeba platit ve městech poplatek přesahující tisíc korun ročně. Patnáct kilo krmení pro psa stojí tisícikorunu. Kočičí konzerva je za čtrnáct korun. Cena obojku se pohybuje kolem 150 korun, pelíšek pro psa stojí mezi 150 až 1300 korun, výcvik dvě stovky nebo až 1500 korun na hodinu. Toaleta pro kočky přijde na 150 až 600 korun.

Nejlevnější není ani vyšetření či péče veterináře. Základní očkování přijde na 600 korun. Zásadní operace psa ale může také vyjít na 20 a více tisíc korun.

Zvířata už dnes představují také prosperující byznys. Jen za veterináře utratí Češi podle agentury GfK ročně podle odhadu více než dvě miliardy korun.

Další miliardy Češi vydají za krmivo a další zboží spojené s chovem zvířat. Podle odhadů průzkumu GfK se v Česku ročně prodá 80 tisíc tun psího krmení. Vzhledem k tomu, že kilogram stojí průměrně 25 až 30 korun, Češi zřejmě utratí za krmení okolo dvou miliard korun ročně.

Do deseti let by se mohlo množství prodaného krmiva zdvojnásobit. Rozvíjí se byznys se psím pohřebnictvím. Množí se salóny, kde psa či kočku kompletně ošetří, včetně pořízení oblečků. Mimochodem nejsou rovněž laciné. Oblek pro psa přijde na několik stovek.

Anketa

Máte doma nějaké zvíře?
Mám psa
34,3 %
Mám kočku
17,1 %
Mám psa i kočku
13 %
Mám jiné zvíře
10,3 %
Zvíře doma nechci
25,3 %
Celkem hlasovalo 16163 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám