Hlavní obsah

Ty jsi nezničitelná, říká Bárta na nahrávce Kočí

• Aktualizováno
Právo, Novinky, val, rav, jfk, rsk

Před Obvodním soudem pro Prahu 5 v pátek pátým dnem pokračoval proces v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné. V soudní síni po poledni zazněla nahrávka pořízená Kristýnou Kočí, na které Vít Bárta nazývá Kočí "nezničitelnou".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV) u soudu

Článek

14:43 - Právník Kristýny Kočí nyní v reakci na čtvrteční výpověď Lukáše Vícha o placení velkých částek pro Kočí předkládá soudu listinné dokumenty - výpisy z účtů Kočí, nebo například potvrzení o leasingové smlouvě na nákup auta.

Soudce zatím napočítal celkem osm svědků, které tedy bude ještě potřeba vyslechnout. Právě teď jednání odročil na 4. až 6. dubna.

Soudce avizoval, že 6. dubna zazní závěrečné řeči. Poté bude soud před vynesením konečného rozsudku na několik dní odročen.

14:40 - Soudce upřesňuje, že při dubnovém pokračování vyslechne několik dalších svědků včetně novinářů, bude řešit obě tento týden odevzdané nahrávky, které míní předat kriminalistickému ústavu. Obhájci už nyní avizují, že navrhnou několik dalších vlastních svědků.

Škárka chce vyslechnout například policistu z Horních Počernic, u kterého podával loni v dubnu trestní oznámení, šéfa své ochranky, která ho loni pár dubnových dnů skrývala, a také vlivného plzeňského podnikatele Romana Jurečka, spojeného s ODS.

14:36 - Pro Škárku není nahrávka věrohodná, protože na ní hovoří dva lidé, kteří jsou spolu ve sporu. Připomíná, že sice na nahrávce zaznělo, že jej Bárta nemíní odvolat z funkce výkonného místopředsedy, ale že mu nevěří, prý na něj Bárta sbíral různé kompromitující materiály.

14:34 - Bárta nyní vysvětluje označení Kočí za nezničitelnou. Tuto "větičku" prý tehdy mínil tak, že Kočí je "nezničitelná jak z mediálního, tak z politického hlediska", protože tehdy byla předsedkyní poslaneckého klubu.

14:28 - "Myslím si, že z mých slov (na nahrávce) je jasně patrné, že jsem za žádné situace nechtěl odvolávat Jaroslava Škárku. To Kočí řekl poslanec Huml," konstatoval Bárta.

14:18 - Bárta se vrátil ke svému výroku z nahrávky, kdy označil PR manažerku Maršálkovou za "pipinu", prý ale také uvedl, jak kvalitně komunikuje s poslanci, ale na druhou stranu podle něj "rozdrbávala" klub. Na nahrávce použil slovo "rozmrdává".

Kočí se Škárkou a spol. byli podle něj "přecitlivělí".

14:16 - "Jsem přesvědčen, že to nebylo nic jiného než provokace," komentoval Bárta všechny nahrávky pořízené Škárkou a Kočí i soudní výpovědi poslance Humla či jeho asistenta Petra Šlechty.

14:15 - Kristýna Kočí podle slov Bárty před soudem na nahrávce říká, že Bárta "rozmrdává" vlastní klub, jakýkoli úmysl o rozklad klubu ale nyní obžalovaný před soudem jednoznačně popírá.

"Nic takového jsem neměl v úmyslu. Snažil jsem se Kristýně vysvětlit, že je potřeba o takových věcech mluvit a že její úkol je identifikovat každou negativní emoci jednotlivého poslance," řekl soudu Bárta s tím, že si myslel, že to Kočí chápe.

14:09 - Bárta přiznává, že byl na Kočí naštvaný, a proto byl prý v jedné větě na nahrávce na tehdejší šéfku poslaneckého klubu véček ostřejší, podle jeho nynějších slov kvůli špatné koordinaci při mediálních výstupech poslanců VV v televizích v předchozích dnech.

14:06 - Na nahrávce prý Bárta podle svých slov s Kočí řeší situaci, kdy se jeden den poslanecký klub dohodl, že bude hlasovat pro vydání Humla ke stíhání a druhý den pak ve Sněmovně učinil pravý opak. "Vzniklo tehdy napětí," komentuje to Bárta.

14:03 - Bárta upřesňuje, že nahrávka vznikla v den, kdy Sněmovna rozhodla nevydat poslance Stanislava Humla k trestnímu stíhání kvůli jeho podílu na znaleckém posudku v kauze dopravní nehody.

14:00 - Soud po dohodě s obžalobou i obhájci přerušil pouštění nahrávky s tím, že zásadní věci i výroky, které jsou přepsány do spisu, už zazněly. Teď se k záznamu vyjadřuje Bárta.

13:47 - "Upřímně, Kristýno, nechápu, že pro tebe je to tak nepochopitelné," bylo krátce slyšet Bártův výrok, není však jasné, k čemu se vztahoval.

"Poslanec je stabilní článek systému," rozjel téměř filozofický monolog Bárta. "Jakékoli odvolání ministra je destabilizace systému, tedy toho, jestli toho ministra budeme mít," pokračoval v bonmotech na nahrávce Bárta. A druhým dechem na adresu Kočí dodal: "Ty seš nezničitelná."

13:39 - "Já jsem asi udělala chybu, že jsem s tebou nekomunikovala ten klub a tys mě za to nějakým způsobem potrestal," konstatuje Kočí, načež Bárta odmítá, že by ji jakkoli trestal, jen kolegyni nezavolal.

13:35 - "Ty nechápeš jednu základní logiku toho, co tady společně děláme," říká Bárta na záznamu přímo Kočí.

13:19 - Teď Bárta na nahrávce hovoří o dvou nejmenovaných šéfredaktorech deníků, kteří to podle něj "uměj zbrzdit, uměj zbrzdit článek", když je to prý potřeba.

Zmíněné šéfredaktory Bárta nejmenoval, nicméně z jeho slov vyplývá, že jedním z nich byl někdejší šéf jednoho bulvárního deníku, kde se po určitou dobu objevovaly kritické články na adresu Kočí. Bárta na záznamu uvádí, že s oběma šéfy má velmi dobré vztahy a "bržděním" prý myslel zbrzdit nějakou negativní kampaň či reakce proti straně.

13:08 - Kočí naopak kritizuje chování a výroky svého poslaneckého kolegy z VV Michala Babáka "a jeho partičky".

12:59 - Z útržků vět Bárty, který hovoří většinu času, lze například rozpoznat jeho negativní postoj k Aleně Maršálkové, někdejší PR manažerce VV a nynější asistentce Kristýny Kočí a Jaroslava Škáry. "Maršálková je pipina, šíří negativní myšlení,..." bylo na chvíli zřetelně slyšet Bártův hlas z malé reprobedničky u počítače v soudní síni.

12:39 - Z nahrávky lze pouze poznat, že nějaký rozhovor mezi sebou vedou Kristýna Kočí a Vít Bárta, samotná slova a jejich výroky však nejsou rozumět.

12:36 - Soud právě pustil dvouhodinový záznam z restaurace Studna, který pořídila Kristýna Kočí. Zvuková nahrávka má velmi špatnou kvalitu, je potichu a zatím nejde nic rozumět.

12:05 - Po polední pauze bude jednání pokračovat promítáním zhruba dvouhodinové nahrávky z restaurace Studna, kterou pořídila Kočí. Poté bude jednání podle všeho odročeno na počátek dubna.

12:02 - Tomáš Jánský, bývalý řidič ministra Pavla Dobeše a zároveň spolupracovník Víta Bárty a ABL, který dopoledne svědčil, si vedle stížnosti na postup soudce, jenž mu udělil pořádkovou pokutu, když odmítl odpovídat, podal i námitku vůči podjatosti státní zástupkyně.

Tu měl připravenou v písemné podobě a podle všeho ji podal kvůli tomu, že Hana Vrbová je manželkou bývalého šéfa protikorupční policie Libora Vrby. Právě Vrbovi podřízení Jánského v minulosti vyslýchali a měli se k němu podle jeho slov chovat neurvale.

11:32 - Skončil výslech Pertlíčka. Škárka kritizuje fakt, že Pertlíček tak závažnou nahrávku předal až nyní, prý to v něm vyvolává nedůvěru. Soud vyhlásil přestávku do 12.30.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Pertlíček, detektiv pracující pro ABL

11:28 - Schůzka se Šlechtou se podle Pertlíčka konala zhruba v polovině loňského května. "Sledování dělám od svých 23 let a nedokážu si vybavit či uvědomit, koho všeho jsem sledoval a kdo to byl," reagoval zhruba padesátiletý Pertlíček na dotaz Škárky, jestli někdy sledoval nějaké politiky.

Zároveň připustil, že pracoval pro ABL jako detektiv, který měl za úkol sledovat různé lidi, například v jedné velké nadnárodní firmě kvůli rozsáhlému rozkrádání. "Sledování v Praze 1 samozřejmě probíhalo na vaši objednávku," řekl Pertlíček Škárkovi na jeho otázku, zda byli sledováni politici v metropoli.

11:21 - Pertlíček uvedl, že jej kromě novináře kontaktoval také v polovině loňského května asistent poslance Stanislava Humla a rovněž ve čtvrtek vypovídající svědek Petr Šlechta, o kterém Pertlíček podle svých slov věděl, že je napojen na onoho novináře. Sešli se v pizzerii.

"A padla nabídka svědectví, které mělo vyřešit moje nemalé osobní problémy, a také určitá finanční kompenzace, že se o mě postarají výměnou za svědectví v oblasti organizovaného zločinu. Když jsem se ho (Šlechty) zeptal, koho se to týká, odpověděl, že Bárty a spol. Já ale nemám nějaké informace, které by se týkaly pana Bárty," poznamenal Pertlíček s tím, že to byla nabídka, která se neodmítá.

Šlechta mu prý nabízel domluvení schůzky s některým ze státních zástupců i s člověkem z finančně-analytického útvaru ministerstva financí. Poslední věta Šlechty, která podle svědka zazněla, byla, že "Škárku už maj".

Načež Pertlíček šokoval a zároveň rozesmál soudní síň, když oznámil: "Já jsem si tu schůzku samozřejmě nahrál."

Poté předal soudu CD disk s údajnou nahrávkou schůzky s Humlovým asistentem a někdejším dopravním policistou Šlechtou.

11:13 - Soudce jeho výslech, který vede Bártův obhájce, na chvíli přerušil, protože zapomněl Pertlíčka poučit o jeho právech a povinnostech. Učinil tak a nyní pokračuje Pertlíčkova výpověď. Jde o svědka obhajoby, proto mu klade dotazy jako první advokát Bárty Oldřich Chudoba.

Pertlíček uvedl, že jej nikdy Bárta do ničeho netlačil, nevydíral a že o nějakém předávání obálek neví vůbec nic. Rozvyprávěl se ale o tom, že určitá skupina lidí včetně novináře z jednoho deníku ho prý přesvědčovala a určitým způsobem nutila do svědectví a výpovědi proti Bártovi.

Pertlíček popřel, že by měl cokoli společného se sledováním či vydíráním politiků v Praze 1, především někdejšího zastupitele za VV Vladyky.

11:05 - Soud nyní vyslýchá Pavla Pertlíčka, detektiva pracujícího pro ABL.

11:03 - Velmi vypjatý výslech Jánského právě skončil, nakonec se soudce se žalobkyní dohodl na tom, že už jej znovu zvát nebudou, že nakonec odpověděl na vše, co chtěly soud i státní zástupkyně Vrbová slyšet. Škárka označil svědectví Jánského za naprosto nevěrohodné.

11:01 - Škárka se Jánského ptal na to, jestli věděl, že Jahodář, který mu měl dělat prostředníka při komunikaci s policií, byl zároveň bezpečnostním "guru" ABL. "To jsem fakt netušil, to byl gól," odpověděl Jánský.

10:59 - Na nahrávce kvůli samovolnému vypnutí diktafonu chybí podle Jánského věta z úst Škárky, který mu prý řekl, ať se zeptá Bárty, kolik by mu dal, kdyby obvinění (z korupce) stáhl zpátky. Jánský prý Škárkovi odpověděl, že s Bártou nemluví a že se ho na nic ptát nebude. "Tohle tam zaznělo, ať se propadnu do země," potvrzoval u soudu pravdivost svých slov Jánský.

10:51 - Jánský na dotaz Škárky uvedl, že si nepamatuje, že by někdy spolu se Škárkou někoho sledovali. On se spíš podle svých slov živí prací osobního strážce, který není viděn. Připustil ale, že spolu byli v jedněch českých lázních sbírat materiály.

10:47 - Jánský se nyní vrací k údajně nestandardnímu podání vysvětlení na policii, na kterou si pak stěžoval. "Začali o mně mluvit jako o poskokovi Bárty, o člověku, který není normální a je svině, když si začne nahrávat kamaráda v hospodě," uvedl Jánský k výslechu z loňského září.

10:45 - Jánský nyní začal zdráhavě odpovídat na otázky státní zástupkyně Hany Vrbové, i když krátce před tím uvedl, že když se budou týkat jeho soukromí, odmítne to, protože prý míní svou rodinu, soukromí a život bránit.

Nyní upřesnil, že první schůzku se Škárkou měl 1. září 2010. "Jarda mi řekl, že Vítek na něj kašle a že není spokojen s tím, jakou pozici má ve straně," nastínil Jánský.

10:38 - Jánský tvrdí, že žádným soudem nemíní pohrdat, ale že se prý nenechá do něčeho tlačit a vydírat. Má prý dost problémů s podnikáním i v osobním životě od té doby, kdy skončil svou spolupráci s ABL.

Soudce Jan Šott doplnil, že o pořádkové pokutě bude rozhodovat nadřízený Městský soud v Praze. Následně vybídl žalobkyni, ať pokračuje v dotazování.

Co se týče atmosféry v soudní síni, Šott stejně jako po celý týden nepohnul v tváři brvou a ani hlas nijak výrazně nezesílil, nicméně tón byl mnohem přísnější než dosud, kdy spíš ke svědkům hovořil přátelsky a v klidu.

10:37 - Jánský po krátké dohodě se svým přítomným právníkem podal okamžitě stížnost proti pokutě s tím, že státní zástupkyně je podjatá a že nebude dál odpovídat na její otázky.

Soudce ho upozornil, že po pravomocném rozhodnutí o pokutě si jej pak klidně může znovu pozvat jako svědka a když bude znovu odmítat vypovídat, hrozí mu i trestní stíhání za pohrdání soudem.

10:36 - Soudce už nyní pohrozil Jánskému pořádkovou pokutou, když nebude odpovídat na otázky, tentokrát od státní zástupkyně, když se ho ptala, kde nyní pracuje.

Jánský nakonec upřesnil, že podniká v oblasti bezpečnosti. Nechtěl ale mluvit o Bártovi a spolupráci s ABL, prý to nesouvisí s věcí. Načež soudce uložil Jánskému pokutu 10 tisíc korun.

10:29 - Když jej pak policisté vyslýchali, byli k Jánskému podle jeho slov sprostí, divili se, proč se obrátil hned na vedení útvaru, říkali mu, že je "svině", když si nahrává kamaráda.

10:28 - Soudce se poté začal Jánského vyptávat na bezpečnostního experta VV Jahodáře. Svědek se tomu nejprve bránil a odmítl cokoli sdělit, protože prý v souvislosti s Jahodářem podával vysvětlení na Generální inspekci bezpečnostních sborů a tamní řízení ještě neskončilo. Soudce jej ale upozornil, že musí vypovídat a jiná řízení jej nezajímají.

Načež Jánský přiznal, že mu Jahodář radil při zabezpečování domu a protože šlo prý o velkého profesionála, obrátil se na něj Jánský s tím, že má nějakou nahrávku.

Právě Jahodář mu prý doporučil obrátit se na policii, a když se soudce ptal, na koho konkrétně, začal se Jánský opět bránit výpovědi s tím, že chce od předsedy Senátu vědět, jak to souvisí s pořízením nahrávky. Ten sice stále klidným hlasem, ale už přísně uvedl, že má svědek odpovídat na ty otázky, které mu nezpůsobí trestní stíhání.

Nakonec Jánský přiznal, že jej Jahodář zavedl za tehdejším náměstkem protikorupční policie Veselým.

10:20 - Schůzku se Škárkou si prý Jánský nahrál na diktafon, který měl ukrytý v ledvince položené na stole. Poté záznam předal policii.

10:12 - Po úniku nahrávky do médií se chtěl Škárka s Jánským setkat, tvrdil mu, že jej Jánský podrazil, ale ten se odmítl se Škárkou sejít.

10:11 - Jánský se poté stýkal s jedním novinářem a z jejich rozhovorů mu prý došlo, že Škárka v souvislosti s penězi hovořil v množném čísle proto, že mínil sebe, Kristýnu Kočí a Stanislava Humla.

10:10 - Jánský vysvětluje, proč si Škárku nahrál. Prý se spolu určitou dobu stýkali. "Stal se ale okamžik, kdy Jarda překročil nastavenou mez. Začal mě tahat do jejich problémů víc, než jsme to měli nastavené. Přišel s teorií, jaký je vít Bárta darebák a začal ji rozebírat. Přestal jsem mu věřit, že je všechno čistý a myslel si, že se děje něco, co je úplně mimo a že mě chce Škárka zatáhnout do nějaké špinavé hry, když jsem navíc v té době dělal pro ministerstvo dopravy," popsal dobu před nahrávanou schůzkou Jánský.

Právě kvůli tomu se podle svých slov Jánský rozhodl Škárku si na další schůzce nahrát. Na schůzce mu prý Škárka nabízel, že by mu poskytli peníze, které by ho zajistily do konce života.

10:05 - S Bártou a ABL měl Jánský obchodní vztahy. Nyní vypovídá k tajné nahrávce, kterou pořídil při jednání s Jaroslavem Škárkou.

10:04 - Páteční jednání pokračuje po desetiminutové přestávce výslechem svědka Tomáše Jánského, bývalého řidiče ministra Pavla Dobeše a zároveň spolupracovníka Víta Bárty a ABL. Jánský podle svých slov původně vypovídal na policii jako utajený svědek, jeho jméno se ale následně objevilo v médiích.

9:50 - Prokop se prý nikdy o finanční situaci Vacka s tímto poslancem nebavil, nikdy si prý na nedostatek peněz nestěžoval. Byl to přitom právě Vacek, kdo u soudu řekl, že si loni půjčil od Víta Bárty 150 tisíc korun kvůli vyřešení rodinné situace a vrátil je na konci loňských prázdnin.

9:48 - Prokop po vyhazovu z jednání čekal na svého poslance na chodbě, dokud klub neskončí. "Pak Vacek vyšel po jednání klubu a řekl, že je vše v pořádku, že jim to Bárta dorovná. Tvářil se vesele," přiblížil tehdejší komunikaci Prokop s tím, že dále už se o problematice nižších platů nebavili.

9:43 - Prokop se prvních deset až patnáct minut účastnil loňského únorového jednání poslaneckého klubu VV, kde si někteří členové strany stěžovali na snížení platů. Byla tam prý smíšená atmosféra. Jenže pak prý na místo dorazil Vít Bárta a nařídil všem, kdo nejsou poslanci, odejít z místnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Prokop, bývalý asistent poslance VV Martina Vacka

9:40 - Nyní vypovídá Miroslav Prokop, bývalý asistent poslance VV Martina Vacka. Prokop uvedl, že pro Vacka dělal od prosince 2010 do konce května 2011. Skončil prý proto, že si s Vackem nerozuměli a především prý kvůli tomu, že odmítl vstoupit do strany, což mu právě Vacek vytkl.

9:39 - Bárta jako vždy během celotýdenního soudního jednání začíná každé své vyjádření v reakci na svědeckou výpověď větou "Mám potřebu uvést to, že...."

"Kategoricky odmítám, že bych měl kdykoli ambici rušit klub v Plzni," ohradil se proti výpovědi Krátkého obžalovaný Bárta.

Bárta připomněl, že za celou dobu působení VV v politice byl zrušen pouze klub strany ve Zlíně. Nyní reaguje na výpověď Krátkého druhý z obžalovaných Škárka, který míní, že z výslechu svědka jednoznačně vyplynulo, že on (míněno Škárka) žádný puč nechystal.

9:33 - Skončil výslech Krátkého, na který nyní reaguje Bárta. Připomíná, že právě Krátký se Škárkou se snažili na ideové konferenci VV v prosinci 2010 v tzv. Plzeňské výzvě o větší směřování strany doprava (aby VV byly středo-pravé), což prý účastníci nereflektovali a rozhodli se zůstat ve středu politického spektra.

9:26 - "Nevím, jak se ruší klub, ale jestli se ptáte, co si myslím, tak si myslím, že se ruší tak, jak vy řeknete," odpověděl Krátký na dotaz Bárty, jestli ví, jaký je mechanismus rušení klubu véček. Bárta totiž v otázkách na Krátkého narážel na to, že až do osudných loňských březnových a dubnových dnů prý nepadlo ani slovo o rušení véček v Plzni.

U soudu s Bártou se přetřásala otázka rušení plzeňského klubu VVVideo: Novinky

9:21 - Jurečko prý Krátkého neinformoval o tom, že za zájmy plzeňských VV nespolupracovat s Rödlem byl prý lobbovat společně s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem přímo u tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty.

9:18 - Krátký upřesnil, že s Jurečkem jednal kvůli osočení ze strany centrály VV, například z úst poslance Michala Babáka, že je plzeňská buňka ovládána a řízena právě tímto podnikatelem z ODS. "Cítil jsem potřebu ho (Jurečka) oslovit a osobně si to s ním vyjasnit," konstatoval Krátký.

9:13 - Krátký popřel, že by měl kdy Škárka nějakou finanční nouzi. Nikdy jej ani nikoho jiného z plzeňského klubu nepožádal o žádnou půjčku.

9:12 - Krátký prý průběžně pozoroval na Škárkovi, že je pod stupňujícím se tlakem vedení VV, kterému se snažil nepodlehnout, ale úplně to nešlo, až to podle něj vyvrcholilo loňskými jarními událostmi.

Slyšel prý také o tom, že plzeňští véčkaři jsou označováni za "neposlušný klub" a že jej chtějí šéfové véček zrušit, což prý četl i v novinách ve vyjádření exprimátora Rödla. Zeptal se na to tedy osobně Víta Bárty, a ten to popřel. "Pan Bárta zcela prokazatelně lhal," míní Krátký.

9:08 - Krátký rovněž popsal své vztahy s vlivným plzeňským podnikatelem spojeným s ODS Jurečkem. Byli prý spolužáky z gymnázia, a když se Krátký dozvěděl, že Jurečko má údajně ovlivňovat dění i ve VV, setkal se s ním a prý se dozvěděl, že Jurečko například jednal se Škárkou, ale prý i s jinými zástupci různých stran.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Krátký, bývalý předseda plzeňské organizace Věcí veřejných

9:06 - Klub také podle Krátkého dospěl v usnesení k závěru, že Rödl není ani kompetentní vést plzeňskou pobočku ŘSD a plzeňští véčkaři s tím tedy nesouhlasí, načež nakonec v klasickém výběrovém řízení Rödl skutečně neuspěl, nicméně se postu šéfa regionální ŘSD nakonec dočkal, a to v Karlovarském kraji.

Na dotaz soudce, proč se klub politické strany usnáší a vyjadřuje ke kandidátovi na funkci vysokého státního úředníka, Krátký uvedl, že prostě měli takovou potřebu.

9:02 - Krátký připomněl, že na mimořádném klubu svolaném jím z popudu Škárky, řešili "sbližování" se s bývalým primátorem Rödlem. "Závěr klubu byl v podstatě takový, že proč bychom měli chtít se sbližovat s člověkem z konkurenční strany, s člověkem, který byl 20 let v ODS a kterého jsme před volbami označovali za dinosaura," uvedl Krátký. Nechápali prý, proč s Rödlem vedou lídři VV v čele s Bártou vůbec nějaká jednání.

9:00 - Krátký vystoupil podle svých slov ze strany na konci roku 2011, předtím spolupracoval jako šéf plzeňských véček se Škárkou, s kterým prý měl přátelské vztahy.

8:57 - Na řadě je svědek Jiří Krátký, bývalý předseda plzeňské organizace Věcí veřejných.

8:54 - Velmi krátký výslech Dobeše skončil, účastníci řízení s ním spíše řešili problematiku plzeňského klubu véčkařů, než projednávanou korupci.

8:50 - Dobeš na dotaz Bárty odmítl, že by se na čtyřčlenném jednání ve Sněmovně (Bárta, Škárka, Dobeš, Rödl) hovořilo o rušení plzeňského klubu VV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)

8:47 - Žalobkyně Hana Vrbová se pozastavila při výslechu Dobeše nad tím, že na vymýšlení struktury plzeňské VV se podílel právě i Rödl jako bývalý primátor za ODS a v té době zastupitel za sdružení Občané.cz, tedy člověk z jiného politického uskupení. Dobeš v tom neviděl problém.

8:44 - Dobeš se vyjadřoval k jednáním se Škárkou, Bártou a bývalým primátorem Plzně Rödlem, na kterých řešili strukturu plzeňského klubu VV, kam patřil právě i Dobeš. Tamní straníci totiž nechtěli Rödla do svého čela.

8:38 - Se všemi hlavními aktéry má Dobeš podle svých slov kolegiální vztah. O předání peněz slyšel poprvé až z médií. Vyslechl si pak vysvětlení jak od Bárty, tak od Škárky, každý měl podle Dobeše svoji verzi příběhu - půjčka nebo úplatek.

8:37 - Dobeš už stojí na místě pro svědky.

8:34 - Pátý den hlavního líčení s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou zahájí výslech současného ministra dopravy Pavla Dobeše.

Soudce Jan Šott už dříve avizoval, že jednání bude v pátek odročeno kvůli několika důkazům.

Mezi dalšími, kteří kvůli výpovědi stanou před soudcem, jsou detektiv Pavel Pertlíček, který pracuje pro firmu ABL, bývalý předseda plzeňských véčkařů Jiří Krátký, bývalý asistent poslance VV Martina Vacka Miroslav Prokop a Tomáš Jánský, spolupracovník Víta Bárty a ABL a řidič Pavla Dobeše.

V minulých dnech byla vyslechnuta řada svědků. Jaroslav Škárka vypověděl, že VV měly dostat před předloňskými parlamentními volbami na kampaň 200 miliónů korun od pražských podnikatelů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky, což Bárta označil za další ze Škárkových lží.

U soudu se Bárta zpovídá se dvou skutků. Kristýně Kočí měl předat loni 29. března půl miliónu v pražské restauraci. Podle obžaloby šlo o úplatek za loajalitu. U sebe doma pak předal další obálku se 170 tisíci Jaroslavu Škárkovi.

Bárta se hájí, že šlo o půjčky, na které ovšem nemá písemnou smlouvu. Pomoc prý nabídl i tehdejšímu poslanci VV Stanislavu Humlovi, ten to prý ale odmítl. 150 tisíc korun podle svých slov půjčil dalšímu poslanci Martinu Vackovi, ten mu prý peníze už vrátil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám