Hlavní obsah

Soud nesmí být poslední rána, mobilizuje Peake členy VV

– Praha • Aktualizováno
Právo, ada, nig

Probíhající soudní proces velmi oslabuje Věci veřejné, sráží je na kolena. Jejich první místopředsedkyně Karolína Peake chce zabránit propadu důvěry nejen voličů, ale především vlastních členů v budoucnost strany v politice, a obrátila se k nim proto dopisem, který má Právo k dispozici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake

Článek

Mobilizuje v něm své stranické kolegy k tomu, aby se poučili z vlastních chyb, neboť právě soudní jednání je k tomu příležitostí: „Já chci, aby toto byla nikoli poslední rána, ale naopak příležitost a šance. Šance dále ukazovat, že naše účast v politice má svůj smysl. Tu šanci ale nedostaneme, když se nepoučíme z vlastních chyb a hlavně toto poučení nedáme jasně najevo. Za sebe říkám, že pro to hodlám udělat maximum,“ napsala Peake.

Je přesvědčená, že se „pod tou haldou špíny ztrácí to dobré, čeho jsme ve vládě a Sněmovně dosáhli“. Připomíná a vyzdvihuje proto úspěchy, které má strana na svém kontě.

„Vám, členům Věcí veřejných a registrovaným příznivcům, chci jen připomenout, že přes 'opovržení', kterého se nám dostává, se nemáme zač stydět. Plníme sliby. Deset let se mluvilo o přímé volbě prezidenta. Teď se podařilo ji prosadit. Čtrnáctkrát padl návrh na omezení poslanecké imunity, my jsme tuto věc dotáhli do konce. Byly promrhány miliardy na neefektivních veřejných zakázkách a Věci veřejné prosadily průlomovou novelu zákona, včetně zákazu losovaček. Prosadili jsme zpřísnění pravidel pro rozhodčí doložky. To je jen několik příkladů splněných předvolebních slibů. A možná je to i důvod naší všeobecné neoblíbenosti v politických kruzích,“ píše Peake v dopise členům Věcí veřejných.

Tragikomická absurdní hra

Peake ujišťuje, že si dokáže představit, jak členové VV nevěřícně poslouchají mediální výstupy ze soudní síně, ale upozorňuje, že nejde o nic nového. "Vše je ale tak koncentrované a také komentované a interpretované na sto různých způsobů, že více než soudní přelíčení připomíná celá kauza tragikomickou absurdní hru. Je mi to nesmírně líto," napsala první místopředsedkyně strany.

"Nechci se blíže vyjadřovat k právě projednávané kauze, jakkoli samozřejmě mám na události minulého roku nějaký názor. Vystupuji ale také jako svědek a není vhodné, abych komentovala chování jednotlivých aktérů před uzavřením řízení," vysvětlila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám