Hlavní obsah

Sedm desítek taxikářů troubilo na pražský magistrát

– Praha • Aktualizováno
Právo, Petr Janiš

Magistrát nepotírá černé taxikáře a umožňuje jim jezdit za dumpingové ceny. Poškozuje to řádné provozovatele taxislužby, úřad však na jejich výtky nereaguje. Sedm desítek pražských taxikářů proto včera projelo v koloně centrem Prahy. Na radnici, kolem níž kroužili, si pořádně zatroubili. Někteří za to dostali pokutu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Taxikáři požadují, aby Praha zavedla minimální cenu ve výši 24 korun za kilometr.

Článek

Předseda asociace koncesionářů v taxislužbě Karel Holcman Právu řekl, že důvodem protestu je přehlížení problému, požadavek na stanovení minimálních cen je podle něj druhotný. „Všude okolo nás je plno černých taxikářů se souhlasem magistrátu. Nevím, z jakého důvodu je brání,“ uvedl Holcman. Dodal, že někteří úředníci „jdou dokonce tak daleko, že lžou primátorovi“. Účast taxikářů na protestu prý byla větší než se čekalo.

Podle Holcmana nechce jedna skupina taxikářů potírat konkurenci. „Nám konkurence nevadí. My si konkurujeme kvalitou, ale jestliže někdo jezdí na černo za dumpingové ceny, tak to není konkurence. Je to prostě černý obchod jako všude jinde ve světě,“ řekl Holcman.

Foto: Petr Janiš, Právo

Taxikáři požadují, aby Praha zavedla minimální cenu ve výši 24 korun za kilometr.

Někteří taxikáři však stanovení minimální ceny zmiňovali a mluví o ní i jejich petice. Chtěli by zvýšit cenu maximální, kterou město drží na 28 korunách za kilometr, a minimální, a to na 24 korun. To však radnice odmítá.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) to označil za absurdní požadavek. „Navíc je nemravný, protože minimálně část taxikářů nadále okrádá hlavně zahraniční cestující a poškozuje pověst města,“ uvedl Svoboda.

Magistrát podle primátora před dvěma měsíci při kontrole nasadil jazykově vybavené úředníky, kteří se vydávali za cizince. „Zjistili jsme, že stále dochází k nekalému chování taxikářů, a to zejména u turistů,“ řekl Svoboda a připomněl, že na podzim taxikáři razantně požadovali zvýšení cenového stropu. „Byli bychom sami proti sobě a cestujícím, kdybychom o takovémto požadavku vůbec uvažovali. V současné době magistrát spolupracuje s ministerstvem dopravy na návrhu novely silničního zákona, která by byla konečně bičem na všechny nepoctivé taxikáře,“ dodal Svoboda.

Holcman však tvrdí, že má písemné důkazy o nekorektním přístupu magistrátu k problému. Řekl, že se taxikáři budou před magistrát vracet každý týden, dokud je vedení města nezačne brát vážně.

Foto: Petr Janiš, Právo

Desítky taxikářů se vydaly ze Strahova k magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám