Hlavní obsah

Byla to výhodná půjčka, ostatním poslancům bych ji doporučil, vypověděl Vacek

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, jfk, jas, jov

U Obvodního soudu pro Prahu 5 ve středu začal třetí den procesu s lídrem Věcí veřejných Vítem Bártou a s bývalým místopředsedou strany Jaroslavem Škárkou. Bárta se u soudu zpovídá z předání úplatku a Škárka z jeho přijetí. Na středu jsou k výpovědi předvoláni předseda véček Radek John, poslanci VV Michal Babák, Radim Vysloužil, Jiří Rusnok, Martin Vacek a poslankyně Dagmar Navrátilová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Martin Vacek

Článek

16:30 - Skončil výslech Rusnoka, soud jednání odročil na čtvrtečních 8:30, kdy má předstoupit jako první Lenka Andrýsová. Novinky dnešní on-line reportáž končí.

16:28 - Den po vyloučení Kočí z klubu se Rusnok už s bývalou šéfkou poslanců VV sešel, a to z vlastní iniciativy. Byla tam prý i Maršálková. Rusnok chtěl podle svých slov říct Kočí své stanovisko k tehdejšímu dění a sdělit, že chce mít i nadále korektní vztahy. Na této schůzce jej ale Kočí osočila z toho, že si ji chce nahrávat, což Rusnok tenkrát i nyní u soudu odmítl, nicméně setkání náhle skončilo odchodem Kočí.

Rusnok si ani na základě dotazů Škárky nevzpomněl na to, že by se právě 29. března v Krčmě hovořilo o penězích. To si nevybavuju," konstatoval pouze.

16:19 -Rusnok si podle svých slov nepamatuje, zda se právě na této schůzce v Krčmě hovořilo o obálkách a penězích, ale na druhou stranu mu utkvělo v paměti, že tam Škárka oznamoval svou cestu do Kazachstánu.

Až následně se prý od Kočí se Škárkou dozvěděl, že mělo jít o úplatky, několik dnů tuto informaci neřešil, ale pak na neoficiálním setkání poslaneckého klubu zjistil, že podle Bárty jde o úplatky.

16:14 - Rusnok se stejně jako Navrátilová vrátil k noční schůzce v restauraci Krčma z loňského 29. března. Původně šlo o plánovanou přátelskou schůzku, ale odsunutou na pozdější hodinu i s tím, že se na ni oproti předpokladům dostaví i Škárka.

16:10 - Rusnok uvedl, že na loňském únorovém jednání poslanců, kde si prý jeho kolega Chaloupka stěžoval na příliš vysoké snížení poslaneckého platu a náhrad, Bárta nabídl, že je připraven ostatním finančně pomoci.

16:07 - Na závěr středečního jednání začal výslech dnes posledního svědka, poslance Jiřího Rusnoka.

16:04 - "Já si slovo úplatek neuvědomuju," reagovala Navrátilová na dotaz Škárky, zda se na schůzce v restauraci Krčma hovořilo v souvislosti s obálkami o korupci.

15:58 - Navrátilová potvrdila, že Bárta nabídl svým kolegům na oficiálním jednání poslaneckého klubu VV pomoci jím v případě finanční tísně kvůli snížení platů a náhrad. Brala to jako oficiální vyjádření.

Schůzka v pražské restauraci Krčma (na Staroměstském náměstí) se podle Navrátilové konala 29. března kolem 21:30, na místo ji prý navigovala přes telefon PR manažerka Maršálková.

15:53 - Kočí podle Navrátilové řekla v restauraci Krčma, že obálku s penězi odnesla na státní zastupitelství, což se tehdy nestalo. Navrátilová podle svých slov slyšela, že si Kočí měla v minulosti říct o šest miliónů korun, neví však, od koho.

15:49 - Na schůzce byla podle místopředsedkyně VV Navrátilová, Jiří Rusnok, PR manažerka Alena Maršálková, Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka. "Průběh setkání byl velmi zvláštní, šla jsem tam jako na přátelské, mimopracovní posezení. Odcházela jsem z něj s velmi podivným pocitem, kdy jsem nevěděla, co si mám myslet," uvedla Navrátilová.

Doplnila, že netušila, že na schůzce bude i Škárka. Popřela, že by Kočí byla hysterická, naopak se prý chovala uvolněně, byla v dobré náladě i v okamžiku, kdy tam oznámila, že dostala od Bárty obálku.

Navrátilová prý poté konstatovala, že ona žádnou obálku nedostala. Ze slov Kočí, která je podle ní velmi výřečná a mluví v rychlém tempu, prý Navrátilová nepochopila, proč obálku s penězi dostala. "Já jsem ten důvod nepochopila, ona mluvila, mluvila, ale nevím, proč měla dostat obálku," poznamenala Navrátilová.

Škárka se podle ní v restauraci k věci téměř nevyjadřoval, měl spíš větší starost o své dva psy, kteří prý trpěli střevními problémy. Nicméně poslankyně potvrdila, že se k výrokům Kočí o obálce přidal i on.

Navrátilová odmítla, že by důvodem schůzky mělo být řešení stávající situace v souvislosti s obálkami.

15:42 - Začala výpověď místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilové. Navrátilová má na dotaz soudu popsat večerní schůzku v restauraci Krčma z osudného 29. března, kdy měli Kočí se Škárkou dostat od Bárty obálky s penězi.

15:16 - Na řadu přišel svědek, poslanec VV Martin Vacek. Začal popisovat loňské únorové jednání poslaneckého klubu VV, kde řešili snížené platy a náhrady. Podle něj bylo standardní, k platům se vedla nijak vyhrocená diskuse. Bárta tam podle něj žádnou nabídku nedal, pouze prý řekl, že kdyby nějaký poslanec s penězi nevyšel, je schopen mu nabídnout půjčku.

Vacek přiznal, že se byl u Bárty informovat na možnosti půjčky, a když zjistil, že jeho jediným požadavkem je vrácení peněz do jednoho roku, šel prý do toho. Následně prý od něj dostal v obálce v hotovosti 150 tisíc korun a míní, že šlo o výhodnou bezúročnou půjčku, kterou by doporučil i dalším poslancům. Myslel si prý, že to učiní stejně jako on vícero kolegů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Jahodář při jednání soudu

Vacek u soudu uvedl, že chtěl pokrýt svou rodinnou situaci, což prý sdělil i Bártovi na jeho dotaz a tomu takovéto vysvětlení podle Vacka stačilo. Vacek upřesnil, že půjčku vrátil Bártovi na konci loňských prázdnin, a to převodem z účtu.

15:12 - Soud míní ve středu odpoledne vyslechnout po Jahodářovi ještě tři osoby - poslance Martina Vacka, který už čeká před jednací síní a o němž padly v hlavním líčení informace, že si půjčil peníze od Bárty, dále pak dva další poslance VV Jiřího Rusnoka a Navrátilovou, kteří měli být v osudný večer 29. března u toho, když se sešli Kočí se Škárkou poté, co oba dostali od Bárty obálky s penězi.

14:34 - Jahodář popsal velmi vypjatou a emotivní atmosféru při jednání na ministerstvu dopravy. Připomněl debatu mezi Kateřinou Klasnovou a Kristýnou Kočí, kdy se prvně jmenovaná ptala té druhé, zda nyní bude půjčku od Bárty překrucovat v korupci.

"Slyšel jsem odpověď Kristýny Kočí, že za určitých okolností by se to tak dalo mediálně prezentovat," poznamenal Jahodář.

14:31 - Ve čtvrtek vystoupí jako svědci například Lenka Andrýsová, Matěj Bárta (bratr obžalovaného), Karolína Peake, Josef Dobeš či Stanislav Huml.

14:28 - Soudce konstatoval, že v pátek bude hlavní líčení kvůli prošetření několika důkazů odročeno na neurčito. Pokračovat prý rozhodně nebude příští týden.

14:24 - Soud po pauze začal vyslýchat bezpečnostního experta Věcí veřejných Václava Jahodáře.

14:10 - Škárka v reakci na Johnovu výpověď uvedl, že se na ni předseda VV zřejmě připravoval během dopoledne v nějaké restauraci, a že několikrát nemluvil pravdu.

Zarazilo ho prý to, když bývalý ministr vnitra a nynější šéf bezpečnostního výboru Sněmovny říká, že je normální předávat půl miliónu bez jakéhokoli dokladu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek John před soudem.

14:09 - Následně se šéfa VV vyptával Škárka, například i na to, zda se spolu někdy setkali v sídle ABL. John nejprve připustil, že tam byl jednou jedinkrát, ale Škárku tam rozhodně podle svých slov nepotkal.

"My jsme se spolu totiž nikdy nesetkali a už se nesetkáme," řekl Škárkovi John a vyvolal tím hlasitý ohlas v soudní síni.

"Já opravdu nechodím s panem Škárkou do hospody, já nesnáším jeho bojového psa," podotkl John na dotaz soudce, jestli se nikdy se Škárkou nepotkal. Připustil pouze jeden vánoční večírek, kde mu Škárka řekl zmíněnou větu o tom, že mu ukradl stranu.

Pak v úsměvném  duchu pokračoval, když na dotaz Škárky, zda někdy slyšel o tzv. WC poradách, reagoval John slovy, že tento výraz musel určitě vymyslet právě Škárka.

14:06 - "Od pana Babáka vím, že byl v bytě v době, kdy si tam pan Škárka přišel k panu Bártovi pro peníze," odpověděl na doplňující dotaz soudce John v souvislosti s 29. březnem a předáním údajného úplatku.

14:01 - Nyní klade Johnovi otázky státní zástupkyně. Zajímá ji, jaký že to byl ten "běžný folklór" týkající se půjčování si peněz Škárkou.

Šéf VV to prý slyšel v zákulisí, na různých jednáních i po nich. Na druhou stranu přiznal, že si od něj Škárka ani Kočí peníze nikdy půjčit nechtěli.

13:52 -  "On je nejtvrdší vyjednavač s koaličními partnery, jeho výraznou roli při vyjednávaní uznávám," popsal John svůj "velmi kolegiální" vztah s Bártou.

13:50 - "Vím, že Kristýna Kočí týden otálela, hrála nějaké hry, než podala trestní oznámení," kritizoval bývalou stranickou kolegyni John.

13:47 - John popřel, že by kdy slyšel o částce šest miliónů korun (údajný požadavek Kočí vůči Bártovi a VV), či o tom, že by byl Škárka někým placen (Škárka tvrdil, že dostával měsíční rentu).

13:45 - John znovu hájí Bártu a jeho údajné půjčky kolegům. Předseda VV opakuje, že byl Bárta příliš štědrý a že teď už ví, že nemá půjčovat všem.

"On (Bárta) byl na tom tak, že kdyby si řekl pan Tluchoř, který proti nám osnoval puč, tak on by i jemu půjčil," poznamenal John, přičemž jeho slova vyvolala v jednací síni smích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek John v soudní síni

13:43 -  "Ona (Kočí) ty situace nezvládala, třásla se, byla hysterická i na ministerstvu dopravy. Ona prostě neunesla tlak, který na nás vyvíjeli koaliční partneři," míní šéf nejmenší koaliční strany.

Kočí podle něj měla možnou korupci ohlásit, jemu i policii a žalobcům.

"Já bych okamžitě reagoval. Vzhledem k tomu, že jsem byl ministr vnitra, řekl bych, jdi na státní zastupitelství, tam tě přijmou s otevřenou náručí," nastínil svou případnou reakci John.

13:38 -  "Myslím si, že Kočí zaprvé neunesla tlaky, ale taky jsem zase dostal mail, že se po nocích scházela s poslancem Tluchořem. Čili zpětně víme, že připravovala s Tluchořem puč," řekl dále soudu John.

13:35 - Nyní John popisuje události z jednání na ministerstvu dopravy, kdy se véčkaři dozvěděli o údajném únosu Kristýny Kočí. Chtěli prý kvůli tomu svolat mimořádný poslanecký klub i tiskovou konferenci, ale už v té době se tam podle Johna hovořilo o tom, že by mohlo jít o nějaké spiknutí ze strany několika lidí včetně samotné Kočí.

Během jednání se John podle svých slov vůbec poprvé dozvěděl od Bárty, že kromě peněz Škárkovi dal půjčku i Kočí. Ta podle Johna na ministerstvo nakonec dorazila a určitou dobu jednala s Bártou a Johnem. Tehdy prý začala Kočí hovořit o úplatku od Bárty. John ji podle svých slov seřval za to, že porušila etický kodex, když to neoznámila straně ani na státní zastupitelství či policii.

"Vyslýchal jsem jí, jaktože to neudělala a ona nebyla schopná odpovědět," konstatoval John.

S Kočí se prý John dohadoval, proč si peníze vzala a odešla z restaurace, proč je Bártovi okamžitě nevrátila a ona to podle něj nedokázala vysvětlit. Vyzval ji, ať to oznámí všem ostatním přítomným členům VV.

13:27 - "Kristýna Kočí dostala od Víta Bárty půjčku a nyní tvrdí, že šlo o úplatek. Její veselost mě v této souvislosti přímo šokuje," vyjadřoval se k hlavní svědkyni John.

13:26 - John se vrací k jednání poslaneckého klubu, kde Bárta nabídl svým kolegům finanční pomoc kvůli snížení poslaneckých platů a náhrad.

"Vít Bárta je takový, že kdokoli za ním přijde, tak on přemýšlí, jak mu pomoci. Je bohužel příliš štědrý a také na to doplácí," poznamenal k Bártovi John.

"Škárka si půjčoval tradičně, je tím známý, byl to běžný folklór, že si Škárka půjčuje. Dozvěděl jsem se ale i to, že si půjčku vzala Kristýna Kočí a pan Vacek," uvedl na adresu Škárky předseda VV John.

Dokonce doplnil, že nedávno od kohosi obdržel mail, v němž se konstatuje, že si zase Škárka půjčil peníze, prý od bývalé přítelkyně.

13:19 - "Pan Škárka byl předsedou VV přede mnou a musím říct, že tam byla asi jistá nenávist. Jednou jsme spolu seděli v restauraci, já jsem připaloval jeho partnerce cigaretu a on prohlásil: ukradls mi stranu, teď mi chceš ukrást i ženu," naznačil nepříliš dobré vzájemné vztahy se Škárkou bývalý ministr vnitra John

13:18 -  Po Jankovském vystupuje jako svědek šéf VV Radek John.

Vztah s Bártou, Škárkou a s Kočí označil John za velmi kolegiální. "Prošli jsme spolu volební kampaní a měl jsem pocit, že jsme spolu spojeni tím úspěchem (ve volbách)," podotkl.

13:15 - Jankovský potvrdil, že 6. dubna 2011, v den, kdy Kočí podala trestní oznámení, ji v SMS zprávě vyzval, aby vrátila peníze poskytnuté Bártou. Ten si ho podle Jankovského slov vybral jako určitého prostředníka, a to i kvůli tomu, že Jankovský nebyl členem poslaneckého klubu a nebyl ani od začátku ve straně, takže měl ke všemu neutrální postoj.

13:13 - Jankovský naopak nic neví o penězích pro Škárku, slyšel prý jen o tom, že si od Bárty půjčoval poslanecký kolega z VV Martin Vacek.

13:11 -  V soudní síni nicméně pokračuje výslech Jankovského. Ministr se mimo jiné vyjadřoval k údajné žádosti Kočí o šest miliónů korun. Na jednání klubu prý zaznělo, že "byla náročná" a vyplynulo z něj, že ty peníze chce po Věcech veřejných, přičemž předaných půl miliónu v obálce měla být první splátka.

13:09 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu v reakci na probíhající soudní řízení s předsedou poslanců VV Vítem Bártou a bývalým prvním místopředsedou VV Jaroslavem Škárkou uvedl, že by nejmenší vládní strana měla opustit kabinet. Premiéra Petra Nečase (ODS) pak Sobotka vyzval k dohodě na předčasných volbách. ČSSD navíc hodlá v průběhu března vyvolat v pořadí už třetí hlasování o nedůvěře vládě.

13:06 -  Nyní Jankovský popisuje události z březnových a dubnových dnů loňského roku i svou komunikaci s Kočí v den, kdy byla podat trestní oznámení a kdy mu prý do telefonu sdělila, že dostala od Bárty peníze.

"Volal jsem jí a ona mi popsala, že dostala od Víta Bárty peníze s tím, že se předpokládá, že bude loajální, že sepsala u advokátky nějaký dokument a že ty peníze tam řeší. Říkal jsem jí, jestli je tam nějaká cesta, aby došlo k nějaké dohodě mezi ní a Vítem Bártou, ale ona odpověděla, že už o tom nechce dále jednat. Tuto informaci jsem pak předal dál," přiblížil soudu Jankovský svou tehdejší komunikaci s Kočí.

Bárta prý Jankovskému poskytnuté peníze pro Kočí vysvětloval tím, že ona žila na vysoké noze a že jí tedy poskytl půjčku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský vystoupil jako svědek

12:59 - Začal výslech ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského.

Jankovský uvedl, že vztahy s Bártou, Škárkou i s Kočí považoval za velmi korektní, neoznačil by je ale za vysloveně přátelské.

12:53 - "Považuji za svou chybu, že jsem těmto lidem důvěřoval a že jsem podporoval Kristýnu Kočí na předsedkyni poslaneckého klubu, zvlášť když jsem (na nahrávce rozhovoru s Víchem) slyšel, jak hrdě popisuje, jak umí lhát a jak je v tom přesvědčivá," uvedl na adresu hlavní svědkyně Bárta.

12:48 - Bárta v souvislosti s nahrávkou připomíná roli Petra Tluchoře, bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS. Podle Bárty to byl právě Tluchoř, kdo v krizových dnech loňského jara dohodl schůzku Kristýny Kočí s premiérem Petrem Nečasem (ODS), jež se týkala možné korupce Bárty.

12:46 - Po přestávce pokračuje odpolední program třetího dne procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. První z nich právě komentuje nahrávku z rozhovoru Kristýny Kočí s Lukášem Víchem. Podle Bárty jde o stěžejní věc, která dokazuje motivaci hlavních aktérů případu, tedy Kočí a Škárky, kteří podle Bárty chystali vnitrostranický puč.

Do budovy soudu už mezitím dorazil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který má vypovídat jako svědek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta v budově soudu

11:33 - Soudní líčení bylo kvůli technickým problémům s nahráváním jednání přerušeno do 12:35.

11:32 - Podle Škárkova advokáta Jana Blažka je zmíněná nahrávka v zásadních okamžicích kompletně rušena. Nejde prý tedy poznat, co se na záznamu říká. Vyčistit nahrávku se nepodařilo ani expertům, kterým ji Škárka poskytl, řekl Právu Blažek. [celá zpráva]

11:18 - V soudní síni právě dozněla čtyřicetiminutová nahrávka z rozhovoru Kristýny Kočí a Lukáše Vícha, kterou veřejnost zná z divadelní dramatizace pod názvem Blonďatá bestie.

10:45 -  Nahrávce nejde ve velké jednací síni Obvodního soudu pro Prahu 5 téměř rozumět, lze slyšet jen útržkovitá slova a části vět. Přítomní spíše slyší písně, které tehdy při schůzce zástupců VV zněly v restauraci z rádia.

10:41 - Soud nyní pustí v jednací síni známou nahrávku z rozhovoru mezi Kristýnou Kočí a předákem moravskoslezské buňky VV Lukášem Víchem, z níž vznikla proslavená divadelní hra Blonďatá bestie.

Kočí na zvukovém záznamu, který následně Vích předal médiím, popisuje konspiraci s tehdejším šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem a údajně chystané zásadní změny uvnitř vládní koalice. Zároveň je nahrávka plná jejích vulgarit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí vypovídá u soudu

Mladá poslankyně už dříve a také v úterý u soudu uvedla, že šlo z její strany o mystifikaci, protože předem věděla o tom, že bude nahrávána.

10:32 -  Nikdo, ani soudce, žalobkyně či obhájci, se Vysloužila nezeptal na pondělní tvrzení Škárky, že právě přes něj dali Věcem veřejným po dohodě s Bártou 200 miliónů korun podnikatelé Hrdlička a Janoušek.

10:25 - Vysloužil stejně jako před ním Moroz popisoval vypjaté jednání na ministerstvu dopravy z 5. dubna, kterému byl rovněž osobně přítomen. Vypovídal obdobně jako bývalý náměstek ministra vnitra. Jeho výslech vzápětí skončil.

10:20 - Prezident Václav Klaus označil nynější proces za "absurdní reality show". Na dotaz Práva dodal: "V každém případě je to ničivý prvek vůči politickému systému v České republice." [celá zpráva]

10:14 -  Soudce vyzval Škárku, aby nahrávku, o níž hovořil v půl desáté přinesl ve čtvrtek na jednání.

10:13 -  Vysloužil stejně jako Babák rovněž popřel, že by kdy dával Škárkovi nějaké peníze, a to ani zmiňovanou měsíční "rentu" 55 tisíc korun. Přitom právě jeho a Babáka označil Škárka za ty, kdo mu finance vypláceli.

10:11 -  Právě skončil výslech Moroze, nyní vypovídá poslanec VV Radim Vysloužil.

Vysloužil upřesnil, že je místopředsedou poslaneckého klubu VV a k oběma obžalovaným měl profesionální vztah. Potvrdil, že měl na starosti financování strany.

10:09 - "Zdálo se mi, že paní Kočí si tady hraje svoji hru, což se později ukázalo," konstatoval Moroz na adresu bývalé šéfky poslanců VV a narážel na známou nahrávku, z níž vznikla divadelní hra Blonďatá bestie, a na které Kočí údajně mystifikuje o možných zásadních změnách ve vládní koalici i o konspiraci s tehdejším šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem.

"Tvrzení, že jsem měl přijít na ministerstvo dopravy a informovat o podaném trestním oznámení (které tehdy dával Škárka v Horních Počernicích), považuji za úsměvné. Kočí totiž tehdy na ministerstvo dorazila až po mně," popřel Moroz úterní výpověď hlavní svědkyně, která tvrdila, že při jednání u Bárty v úřadu přišel do místnosti právě Moroz a "šeptal cosi Bártovi do ucha". Měla to být údajně informace o tom, že se Škárka obrátil na policii.

10:00 -  Právě na zmíněném jednání 5. dubna na ministerstvu dopravy Bárta podle Moroze ostatním řekl o půjčkách pro Škárku a Kočí, které byly na ústní dohodu. Kočí prý nikdy před Morozem nepopřela, že by o půjčku skutečně šlo.

9:59 - Moroz upřesňuje, jak to bylo s údajným únosem Kočí. Stalo se tak v den, kdy mělo proběhnout jednání mezi Bártou a Johnem o tom, jestli by policie nepřevzala od celníků vybírání pokut za neplacení mýtného na silnicích.

Moroz uvedl, že se telefonicky dozvěděli, že měla být Kočí unesena s tím, že jí kdosi dal kuklu na hlavu, vyndal baterku z mobilu a odvezl pryč z Prahy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Moroz

Na jednání na ministerstvu dopravy u Bárty, kde byli kromě něj, samotného Bárty a Johna také Karolína Peake, Kateřina Klasnová, Josef Dobeš a Kamil Jankovský, nakonec ale po čase dorazila i samotná Kristýna Kočí, která vše podle Moroze následně osvětlila.

Upřesnila, že dobrovolně podstoupila s kolegou Stanislavem Humlem cestu za Jaroslavem Škárkou, který se schovával na neznámém místě. Právě proto, aby Kočí nevěděla, kde přesně je Škárka kvůli údajným obavám o svůj život ukryt, nechala si nasadit kuklu na hlavu a odvézt za ním, popsal soudu Moroz tehdejší vysvětlení Kočí.

9:51 -  Moroz uvedl, že se s Bártou zná od roku 2006 či 2007, kdy spolu zakládali Asociaci bezpečnostního managementu. Poté se potkávali jako zástupci dvou konkurenčních soukromých bezpečnostních agentur a následně i jako zástupci dvou ministerstev.

Emotivní vystoupení Víta Bárty před soudemVideo: Novinky

9:49 -  Po krátké pauze přistoupil soud k výslechu bývalého prvního náměstka ministra vnitra Michala Moroze. Ten dělal na vnitru pravou ruku bývalému ministrovi a šéfovi VV Radku Johnovi.

9:38 -  Očividně otřesený Bárta okamžitě reagoval na novou informaci o nahrávce velmi emotivně.

Jaroslav Škárka mluví o existenci nahrávky předání penězVideo: Novinky

"To, že si pan Škárka nahrával mě, považuji za nepochopitelné, stejně jako to, že o tak závažné věci před médii, policií i soudem mlčí," poznamenal Bárta, jemuž začal přeskakovat hlas a téměř se rozplakal.

9:27 -  Škárka právě soudu oznámil, že existuje nahrávka o tom, kdy dostal od Bárty obálku s penězi. Zachycuje poslední hodiny před předáním peněz a snad i samotný okamžik, tvrdí Škárka. Na dotaz soudu uvedl, že je ochoten ji přinést a poskytnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka před jednáním soudu

9:26 - Babákův výslech skončil.

"Myslím si, že většina toho, co tady pan Babák řekl, jsou lži," reagoval na jeho výpověď Škárka.

9:24 -  Babák na dotaz Škárky popřel, že by se někdy setkal s kontroverzními pražskými podnikateli a lobbisty Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem, jejich jména zná prý jen z médií.

9:22 - Babák na Škárkův dotaz popřel, že by se užší vedení VV scházelo k nějakým pravidelným schůzkám označovaným Škárkou za "WC porady". Ty se podle dřívější výpovědi Škárky měly konat u Bárty doma a řešily se tam prý zásadní personální otázky ve straně.

9:14 - "Zarazilo mě to, že se paní (Kateřina) Klasnová či paní (Karolína) Peake zeptala Kočí: Kristýno, to tu půjčku chceš překvalifikovat na úplatek? A ona odpověděla, že by se to tak dalo mediálně klasifikovat," vrátil se na dotaz žalobkyně Babák k tomu, kdy řešili Bártovy údajné půjčky.

Sám Babák si podle svých slov nikdy od Bárty nepůjčil.

9:02 -  "Jednou z nejdramatičtějších událostí té doby byla ta, kdy paní Kočí měla být poslaneckým kolegou (Stanislavem) Humlem údajně unesena autem někam za Prahu, s pytlem na hlavě. Proto jsme chtěli okamžitě svolat mimořádný poslanecký klub, ale ona nám sdělila, že jestli ho svoláme, tak všechno popře," konstatoval Babák.

O tom, že Kočí měla být unesena, jej prý informoval ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Klub následně svolal šéf strany Radek John. Na tomto jednání došlo k vyloučení Škárky ze strany.

Kočí v úterý situaci popsala tak, že se skrývala spolu se Škárkou a Humlem. Podle ní o žádný únos nešlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Babák

8:59 - Soudní senát právě skončil dotazování Babáka, nyní se ho ptá státní zástupkyně Hana Vrbová, manželka někdejšího šéfa protikorupční policie Libora Vrby a šéfka žalobců z Prahy 5.

8:57 -  Babák prý nikdy neslyšel o částce šesti miliónů korun, které podle některých véčkařů měla požadovat Kristýna Kočí po Bártovi, přičemž 500 tisíc v obálce, jež od něj loni v březnu obdržela v restauraci Austria, byla podle nich první splátka.

8:55 -  Babák potvrdil, že Bártovy půjčky nikdy neměly papírovou formu.

8:53 -  Babák potvrdil dřívější výpověď obžalovaného Bárty o tom, že na jednom jednání poslaneckého klubu tehdejší ministr dopravy nabídl svým kolegům ze strany půjčky kvůli sníženým náhradám a platům, ať se na něj obrátí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta před jednáním soudu

"Nabídl jim určitou finanční výpomoc. Já jsem ji nepotřeboval, takže jsem to téma dál nějak nesledoval. Jestli pak za panem Bártou někdo přišel, to už jsem sledoval jen v médiích," uvedl Babák.

8:48 -  Babák označil Škárku za člověka, který záměrně pouštěl do médií informace z jednání VV a jejich poslaneckého klubu. Škárka si podle něj kvůli špatné finanční situaci opakovaně půjčoval peníze.

"Věděl jsem, že má pan Škárka dlouhodobé finanční problémy a byla to známá věc, těch půjček bylo pravděpodobně více. Netuším, od koho, slyšel jsem, že snad i od ministra školství (Josefa) Dobeše," poznamenal Babák s tím, že Škárka některé kroky podle něj dělal pravděpodobně právě pro peníze.

8:46 - Babák hovořil o tom, že Bárta skupině několika poslanců sdělil, že půjčil peníze Škárkovi i Kočí, a že první z nich to překroutil na úplatek. Dotazovali se pak  Kristýny Kočí, zda i ona náhodou nechce "přetočit" půjčku v úplatek a ona podle Babáka naznačila, že ano.

8:45 - "Není to pravda, nepředával jsem nic panu Škárkovi a není mi známo, že by byl nějak placen," podotkl Babák na dotaz soudu kvůli dřívější výpovědi samotného Škárky, že to byl právě Babák či další poslanec Radim Vysloužil, kdo měl Škárkovi platit pravidelně několik měsíců 55 tisíc na náklady a výdaje spojené s jeho funkcí výkonného místopředsedy.

8:38 - Babák uvedl, že vztah k oběma obžalovaným má víceméně pracovní. K Bártovi pracovně pozitivní, ke Škárkovi od doby, kdy se podle Babáka snažil o puč ve VV, negativní. Babák upřesnil, že je ekonomickým expertem VV, který měl ve straně na starosti platby. Odmítl, že by v minulosti předával Škárkovi nějaké platby.

8:36 - Středeční jednání začalo výslechem poslance VV Michala Babáka.

Vypovídat také mají bývalý Johnův náměstek Michal Moroz, bezpečnostní expert strany Václav Jahodář a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

150 tisíc pro Johna

Jaroslav Škárka vypověděl, že Bárta na jaře 2009 nabídl v sídle ABL Radku Johnovi 150 tisíc korun měsíčně, pokud přijme funkci předsedy strany. Neví ale, jestli peníze byly skutečně předané. John to označil za blábol, který se Škárka snaží šířit.

200 miliónů pro VV

VV měly podle Škárky dostat před předloňskými parlamentními volbami na kampaň 200 miliónů korun od pražských podnikatelů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky. Údajně mu to sdělil sám Bárta na jedné z porad v jeho bytě.

Rozrůstání VV do celorepublikové podoby by prý Bárta sám neufinancoval. Strana měla oběma mužům vrátit dvojnásobek. Podle Škárky formou přidělování zakázek.

Bárta tvrzení označil za další ze Škárkových lží. Janoušek s Hrdličkou prý na dění ve straně žádný vliv neměli. Bývalý zastupitel za ODS v Praze 10 Hrdlička se nechal slyšet, že neví, kde by takové peníze vzal a jak by s nimi mohl operovat, aniž by nezanechal stopy.

Lobbing za Rödla

Škárka tvrdí, že mu Bárta nabídl na ministerstvu dopravy 160 tisíc za to, aby pomohl prosadit do vedení VV v Plzeňském kraji bývalého plzeňského primátora za ODS Pavla Rödla. Bárta tehdy v pozici ministra dopravy Rödla tlačil i na post krajského ředitele plzeňského Ředitelství silnic a dálnic. Škárka prý odmítl, obálku se 170 tisíci od Bárty ale dostal, a to loni 29. března. Podle Škárky šlo o úplatek, podle Bárty o půjčku, o kterou si Škárka sám řekl.

Bárta vypověděl, že k Rödlovi získal kladný vztah poté, co za ním na ministerstvo přišli místopředseda ODS a šéf plzeňského regionu ODS Jiří Pospíšil s plzeňským lobbistou Romanem Jurečkou.

Prý na něj tlačili s tím, že pro zachování dobrých vztahů v koalici je Rödl pro tuto funkci nepřípustný. Pospíšil tlaky odmítl, pouze prý tlumočil názor regionální organizace ODS, proti které podle něj Rödl vedl nepravdivou kampaň.

Komu měl Bárta „půjčit“?

U soudu se zpovídá se dvou skutků. Kristýně Kočí předal loni 29. března půl miliónu v pražské restauraci před jednáním K9. Podle obžaloby šlo o úplatek za loajalitu. U sebe doma pak předal další obálku se 170 tisíci Jaroslavu Škárkovi.

Bárta se hájí, že šlo půjčky, na které ovšem nemá písemnou smlouvu. Pomoc prý nabídl i tehdejšímu poslanci VV Stanislavu Humlovi, který splácel leasing na televizní studio.

Místo peněz mu nabídl výrobu stranických TV šotů, což prý Huml odmítl. 150 tisíc korun podle svých slov půjčil dalšímu poslanci Martinu Vackovi, ten mu prý peníze už vrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám