Hlavní obsah

Učitelům sice přidali, ale hned jim sebrali odměny. Nula od nuly pošla

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učitelé, kteří se radovali ze slibů ministra školství Josefa Dobeše (VV) o tisícovém zvýšení platů, podle všeho splakali nad výdělkem. Zvýšení platu, jež se jim od ledna promítlo do tabulkových tarifů, bylo na mnohých školách vynulováno snížením odměn. A to Dobeš ještě loni před Vánoci sliboval, že „průměrné navýšení bude 750 korun“.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ředitel ústecké ZŠ Elišky Krásnohorské Martin Alinče Právu řekl: „Nula od nuly pošla. Učitelé sice dostali přidáno tabulkově, ale museli jsme jim seškrtat veškeré osobní ohodnocení. A to zcela na minimum. Takže slova o zvyšování platů – to byly ze strany ministerstva jen výkřiky do tmy.“

Jde o to, že v lednu dostali pedagogové nové platové výměry se zvýšenými tarify na základě nařízení vlády. Zrušen byl tzv. věkový automat, podle něhož se jim navyšovala mzda podle délky praxe. O zařazení do příslušné stupnice tak rozhoduje šéf školy.

Ale ředitelé základních a středních škol, jimž Dobeš slíbil pro kantory pro letošek 4,5 miliardy korun navíc, zatím stále čekají na informaci od zřizovatelů, tedy krajů a obcí, jaké budou rozpočty jejich škol. Právě z obav, aby s financemi vyšli, škrtají pak často zaměstnancům nezávazné, nadtarifní složky platu.

Přidáno dostal tisíc, ale přišel o 1100 Kč

Podle ředitele obchodní akademie z ústeckého regionu, jenž si ale nepřál být jmenován, „si ministerstvo v podstatě jen umylo ruce a přehodilo problém na ředitele“. Teprve v lednu peníze podle nových normativů rozepisovali úředníci na ministerstvu, v únoru pak kraje.

„My se tak teprve dozvíme, kolik nakonec dostaneme na výplaty,“ dodal ředitel s tím, že ale už ví, že rozpočet bude mít stejný jako loni. Se zvýšením platů tedy počítat nemůže. A protože tarify jsou závazné, ubere peníze na odměnách.

A podotkl: „Takže učitelé opravdu přidáno nedostanou. Ohodnocení jsem jim už odebral. Máme bohužel i případ, kdy kantor dostal přidáno podle tabulek skoro tisíc korun, ale o jedenáct stovek přišel. To budu ještě řešit a tu stokorunu mu znovu přidám a doplatím i zpětně, aby se mu mzda letos nesnížila,“ řekl Právu.

Další kantoři se teprve skutečnou výši mezd dozvědí až v průběhu března. Dagmar Hrabovská, ředitelka ZŠ Matiční v Ostravě, Právu řekla, že v současné době o snižování nadtarifních složek platů neuvažuje. „Finance pro tento kalendářní rok jsou zatím v jednání,“ dodala.

Podle statistik z roku 2010 brali učitelé včetně vedoucích pracovníků škol průměrně 25 150 korun, bez vedoucích pracovníků kolem 22 tisíc korun. Mladí kantoři bez praxe mají nástupní plat 20 tisíc hrubého.

„Propouštění? Kdo by ale učil?“

Dalším problémem je, že ministerstvo podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka navýšilo peníze mezi jednotlivé typy škol stejně. Bude nyní na krajích, aby nové platové tabulky zohlednily ve výši odměňování, což je ale administrativně náročné.

„U mateřských škol hodně učitelek přešlo z nižší do vyšší tabulky,“ vysvětlil Dobšík. Učitelkám ve školce tak mohou platy poskočit asi o 2000 až 3000 korun, bude pro ně tedy potřeba víc peněz ze čtyřmiliardového balíku. Naopak pedagogové na středních školách tak zřejmě přijdou zkrátka.

Do roku 2014 by mělo v rámci drastických úspor regionální školství přijít o 15 miliard. Jak už Právo informovalo, jen v příštím roce to mají být 4,5 miliardy korun. Tedy paradoxně stejná částka, kterou letos školství dostalo navíc.

Ředitelé se tak děsí chystaného propouštění 17 tisíc učitelů, které vychází z materiálu ekonomických ministrů. Plán potvrdil i premiér Petr Nečas (ODS). O místo by měli přijít zřejmě především kantoři, kteří mají před důchodem.

„Vůbec nezáleží na důchodovém či předdůchodovém věku. Já si prostě nemohu dovolit propustit jediného učitele. Nemám tu nohu navíc. Je to šílené,“ podotkl ředitel Alinče z Ústecka. Podle Dobeše jsou „škrty ve školství nepřijatelné“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám