Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj opět trápí prach v ovzduší

Právo, ab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ostravsku a Karvinsku se opět zhoršily rozptylové podmínky, v ovzduší je zvýšené množství polétavého prachu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMU) vyhlásil v Moravskoslezském kraji signál upozornění na možnost výskytu smogové situace.

Článek

Signál upozornění začal platit v neděli v 9.19 h do odvolání pro Ostravsko a Karvinsko. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidé a malé děti by měli omezit pobyt venku a zdržet se zvýšené fyzické zátěže. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

„Žádáme řidiče aut, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 (polétavý prach) a oxidu dusičitého,“ uvedli meteorologové.

Ráno se v Moravskoslezském kraji průměrné 24hodinové koncentrace polétavého prachu v ovzduší pohybovaly mezi 32 a 96 mikrogramy na metr krychlový, limit je přitom 50 mikrogramů.

Nejhorší situace je ve Věřňovicích na Karvinsku, kde průměrná denní koncentrace v 10h dosáhla 125 mikrogramů na metr krychlový. Špatná je situace i na mnoha dalších místech v kraji, hlavně na Ostravsku a Karvinsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám