Hlavní obsah

V Grygárkově kanceláři byla ÚOOZ

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kanceláři pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka byli podle informací Práva policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Tedy z jednotky, která již před časem vyšetřovala závažný únik jména utajovaného svědka v kauze Pandury.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek

Článek

A právě to by mohlo být klíčem k tomu, co se vlastně minulý pátek v budově vrchního státního zastupitelství dělo, Grygárek byl totiž v této souvislosti jedním z podezřelých.

A policie by se mohla zajímat i o jeho kontakty s kontroverzním podnikatelem Romanem Janouškem, kvůli kterým podal Mečl v době svého úřadování návrh na Grygárkovo odvolání z funkce.

Podle některých spekulací mohli příslušníci protimafiánského útvaru v Grygárkově kanceláři např. odebírat již dříve nainstalované odposlechy.

Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká se k celé věci v pátek nechtěla stejně jako mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták jakkoliv vyjadřovat. „Nebudeme nic potvrzovat ani vyvracet,“ konstatovala Kopecká. Jakoukoliv spojitost se svým úřadem naproti tomu v pátek striktně vyloučil mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert.

Přítomnost  "cizích lidí" v Grygárkově kanceláři 17. února večer odhalil v pátek večer veřejnosti pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Že se mu někdo hrabal ve věcech, zatímco byl na nemocenské, ho upozornil sám Grygárek.

Zeman se rozzlobil

Nejvyšší státní zástupce se za to na Rampulu rozzlobil, že s ním zveřejnění videa nekonzultoval a mohl zmařit vyšetřování. Oni cizí lidé byli totiž od bezpečnostních složek. [celá zpráva]

Podle záznamu Rampulův předchůdce Stanislav Mečl pustil do Grygárkovy kanceláře na půl hodiny neznámé osoby a nechal je tam bez dozoru. Pak jim odemkl a pustil je ven. Podle Zemana byl zásah v souladu se zákonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám