Hlavní obsah

Ze zmizelého romského pokladníka se vyklubala kachna

Právo, Novinky, ape, jfk, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Na chvíli to byl hit mnohých internetových serverů, např. iDnes.cz, TN.cz, Týden.cz, Deník.cz, ale nikoliv Novinek, i deníkového zpravodajství. Ze senzace se však po několika dnech vyklubala klasická novinářská kachna. O co šlo?

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve čtvrtek 9. února zveřejnil server ParlamentniListy.cz na prominentním místě zprávu, podle níž na ustavujícím sjezdu Evropské romské strany v Ústí nad Labem čekalo na svého pokladníka asi 30 lidí, ten ale i s dříve vybranými členskými příspěvky zmizel. V článku bylo uvedeno jméno pokladníka i jména některých postižených adeptů zakládané strany.

Článek Parlamentních Listů vyvolal i zájem policie. „Policie se z úřední povinnosti uvedenými skutečnostmi zabývala, informace se ale ukázaly jako nepravdivé,“ řekla včera Právu ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Podle ní policisté prověřovali skutečnosti u různých občanských sdružení, ale i mezi lidmi v Předlicích, odkud měli někteří okradení Romové pocházet, nikoho se jménem uvedeným v článku nenalezli.

Právo, které kachnu rovněž převzalo, byť s uvedením, že o její pravdivosti jsou pochybnosti, o celé kauze informovalo znovu dnes.

Autor byl lídrem DS

Jako autor mystifikačního článku na serveru ParlamentniListy.cz je uveden Václav Prokůpek. Nejde o neznámé jméno. V minulosti působil jako regionální lídr v extremistické a dnes zakázané Dělnické straně. Ještě za její nástupnickou organizaci, Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, kandidoval loni v parlamentních volbách v Olomouckém kraji. Pro motiv jeho vylhaného článku zesměšňujícího Romy, tedy není asi třeba chodit daleko.

Prokůpek figuruje i v jiných kauzách. Neoprávněně například užíval tituly Ing. a Ph.D. a díky tomu vyučoval externě na jedné soukromé vysoké škole. Kromě falešných diplomů má na svém kontě i dvojnásobné trestní stíhání kvůli rvačkám.

MfD spadla do vlastní jámy

Zpráva pod titulkem „Sotva Romové založili stranu, vzal pokladník kasu“ se objevila i ve vydání Mladé fronty Dnes z 11. února. Přitom právě tento list nedávno testoval ostražitost médií, s jakou přejímají a ověřují informace z jiných zdrojů. Redakcím rozeslal mailem podvrh v podobě falešného průzkumu, který předstíral, že zmapoval oblibu cizinců u thajských prostitutek. List nato zveřejnil seznam médií, které kachnu převzaly (Novinky.cz ji nepřevzaly). V případě neexistujícího romského pokladníka tak MF Dnes jen potvrdila přísloví “kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá“. Dezinformaci na pravou míru dosud neuvedla.

Foto: www.parlamentilisty.cz

Otisk originálního článku ze serveru ParlamentiListy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám