Hlavní obsah

O prezidentské kandidatuře neuvažuji, popřel spekulace Remek

Novinky, val

Bývalý kosmonaut a v současnosti europoslanec Vladimír Remek, o němž se v posledních dnech spekulovalo jako o pravděpodobném prezidentském kandidátovi komunistů, pro Novinky popřel, že by se ucházel o post hlavy státu. Podle něj není prezidentská kandidatura předmětem jeho úvah.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vladimír Remek

Článek

„Nevím, co by se na naší politické scéně muselo odehrát, abych změnil názor a o kandidatuře jsem uvažoval,“ řekl Remek Novinkám. „Sice si velice vážím podpory řady lidí, kteří mne přesvědčují, abych se volby prezidenta účastnil, cením si jejich názoru, že bych měl za současného stavu politiky u nás co nabídnout, ale tato kandidatura není předmětem mých úvah.“

Podle nedávno zveřejněného průzkumu společnosti Factum Invenio by přitom pro Remka hlasovala čtyři procenta voličů. [celá zpráva]

Nikdo jej neoslovil

Remek, který od roku 2004 zasedá jako nestraník za KSČM v Evropském parlamentu, nicméně popřel, že by jej v souvislosti s prezidentskou kandidaturou oslovila některá z politických stran. „Takové úvahy a kontakty tu byly před lety, ale jak tehdy, tak zatím i teď vidím svůj větší přínos v aktivitách v Evropském parlamentu než v domácí politice,“ uvedl.

Komunisté by svého uchazeče měli vybrat na sjezdu v květnu. Při zatím poslední volbě hlavy státu v roce 2008 za ně kandidovala současná šéfka Suverenity Jana Bobošíková, která by do souboje o Hrad měla jít i letos.

Schválení přímé volby prezidenta je podle Remka „dobrým projevem demokracie“, nicméně za současného stavu v politice to podle něj není nejlepší řešení. Parlamentem navíc prý prošla příliš narychlo a "bez hlubších diskusí a rozborů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám