Hlavní obsah

John má na kahánku, po volbách ho může vystřídat Peake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Preference Věcí veřejných se již měsíce pohybují u dna a nahlodávají až donedávna neotřesitelnou pozici Radka Johna v čele strany. Definitivně ji mohou podlomit podzimní volby do krajů a Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake s předsedou VV a poslancem Radkem Johnem

Článek

Pokud by strana neuspěla, mohlo by to vyvolat i mimořádné vnitrostranické volby ještě před řádným termínem, který je příští rok na jaře.

„Nevylučuji, že se o změně vedení začneme bavit i dříve. Když pro nás nedopadnou krajské a senátní volby dobře, tak to určitě začneme řešit. To ať nikdo neříká, že ne,“ řekl Právu poslanec Viktor Paggio. Ten podporuje do čela strany místopředsedkyni VV a vicepremiérku Karolínu Peake, která se s Johnem už před rokem o vedení strany střetla a je považována za nejpravděpodobnější Johnovu nástupkyni.

Véčka přišla o polovinu členů

Agentury zjišťující politické nálady obyvatelstva se většinou shodují, že by VV volilo od dvou do čtyř procent lidí. Samotní véčkaři nevěří, že od voleb v roce 2010, kdy získali 11 procent, přišly skoro o tři čtvrtiny příznivců.

Na klesající popularitu ale ukazuje i to, že od voleb strana přišla o více než polovinu svých členů. V roce 2010 zaplatilo členský příspěvek okolo 1700 véčkařů, letos jen 800.

Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová soudí, že John si zatím vede dobře, ale hodně ho oslabuje, že odešel z vlády a není u všech důležitých jednání.

„Svým způsobem je to oslabení, a také proto je osobnost Karolíny Peake více viditelná a výhledově si ji dokážu představit jako předsedkyni Věcí veřejných,“ řekla Právu Navrátilová.

Také místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová připouští, že výsledek voleb bude pro směřování strany rozhodující. „Pokud volby skončí katastrofou, mělo by celé předsednictvo nést odpovědnost,“ uvedla Klasnová.

„Pomohou jen emoce na poslední chvíli“

Podle sociologa a šéfa agentury STEM Jana Hartla mají Věci veřejné šanci, pouze pokud na poslední chvíli najdou citlivé téma a chytnou lidi za srdce.

„Na dlouhodobou racionální podporu to nevypadá, takže musí na poslední chvíli vzbudit emoce,“ uvedl Hartl pro Právo.

John průzkumům mínění moc nevěří a čeká, že budou znova bodovat. Sází na to, co prosadili ve vládě.

John chce bodovat kritikou vlády

„Když objíždím obce a města a říkám, co jsme všechno dokázali, tak se lidé ptají, proč o tom nečetli v novinách,“ řekl Právu John.

Podle něj budou kandidovat ve všech krajích i ve všech 27 senátních obvodech. Na dotaz, zda se jich oslovení kandidáti nebojí, jak nedávno řekla Peake v rozhovoru pro Právo, uvedl: „Naopak. Jednáme s řadou lidí, kteří říkají: není možné, aby VV vypadaly tak, jaký je jejich mediální obraz.“

John zároveň doufá, že u „normálních lidí“ zaboduje kritikou vlády, ve které přitom sedí i ministři VV.

Za Johnem stojí Jarolím 

„Je otázkou, do jaké míry lze být ve vládě a zároveň v opozici proti ní. To lze jen těžko prodat,“ poznamenal Hartl. Podle něj to spíše vypadá jako okopávání kotníků.

A jak se líbí Johnova strategie kritiky vlády jeho kolegům? „To nechci komentovat, ale obecně považuji za nešťastné, že se vzájemně v koalici ostřelujeme,“ uvedla Klasnová.

Naopak velkou podporu má John u místopředsedy VV Tomáše Jarolíma, kterého současný předseda do VV přivedl. „Kdyby přišla nová taktika Věcí veřejných, která by se odklonila od našeho boje proti korupci a měla být spojována s někým jiným než s Radkem Johnem, tak mě to nezajímá a já budu proti korupci dál bojovat jako aktivista,“ uvedl Jarolím.

Reklama

Výběr článků

Načítám