Hlavní obsah

Policie zřídila tým na boj s hackery, povolává i BIS

Právo, Radim Vaculík
Praha

Opakované útoky hackerů na internetové stránky různých institucí, včetně Úřadu vlády, ODS nebo naposledy v pondělí Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), vzburcovaly policejní prezidium.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

V rámci tamního odboru informační kriminality už totiž vznikla speciální skupina expertů a analytiků, která se zabývá jen zmíněnými útoky hackerů z posledních dnů a týdnů.

„Jde o tým asi pěti lidí, který vede šéf odboru Karel Kuchařík a jsou v něm i analytici z kriminálky, a také spolupracujeme s ostatními bezpečnostními složkami,“ uvedla v úterý mluvčí prezidia Pavla Kopecká.

Podle informací Práva jsou součástí speciální skupiny i agenti české kontrarozvědky, tedy Bezpečnostní informační služby (BIS). Jde prý o analytiky, operativce a experty, kteří se rovněž specializují na IT kriminalitu.

Hackerům se nelíbí ACTA

Aktuálně teď přitom řeší pondělní útok hackerů ze skupiny Anonymous na stránky IFPI, kteří nejprve narušili jejich provoz a poté zveřejnili na internetu databázi českých klientů této federace.

Všechny poslední útoky souvisejí s nedávno podepsanou mezinárodní smlouvou ACTA týkající se boje proti padělkům a nelegálnímu stahování dat z internetu.

Také k pondělnímu zablokování stránek IFPI došlo kvůli této smlouvě, protože hackeři z Anonymous nesouhlasili se stanoviskem ředitelky české pobočky IFPI Petry Žikovské k podepsané dohodě. Ta už prý předala veškeré podklady týkající se útoku policistům.

Útok na ODS zřejmě vyřeší

Speciální skupina má podle informací Práva nejvíce rozpracovaný případ, kdy hackeři zveřejnili seznam všech členů ODS i s adresami. Údajně již získala dost stop vedoucích ke konkrétní skupině pachatelů – strůjcům útoku.

„Nějaké konkrétní informace a podezření směřující určitým směrem už tam máme, ale blíže to nemohu vzhledem k probíhajícímu šetření komentovat,“ řekla k tomu Právu Kopecká.

Náplní týmu jsou podle ní především hodiny mravenčí práce v podobě neustálého analyzování obrovského množství dat a hledání původních adres počítačů, z nichž hackeři na různé internetové servery a stránky útočili.

„Tady během pár okamžiků přistoupí na stránky zasažené útokem třeba i patnáct miliónů uživatelů, takže ten objem dat a jeho analýza je neuvěřitelně velká proti běžné počítačové kriminalitě,“ podotkla Kopecká.

Přesto kvůli tomu policie počet svých odborníků na informační kriminalitu v poslední době nenavýšila ani jim nepořídila lepší techniku, nejsou na to peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám