Hlavní obsah

Odsouzený farmář nechává stádo krav dál živořit na dvoře plném výkalů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staňkov

Jednapadesátiletý soukromý zemědělec ze Staňkova na Domažlicku loni v květnu dostal za týrání zvířat šestnáctiměsíční trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky a tříletý zákaz chovu dobytka. Hlavu si z toho ale vůbec neláme a asi patnáctihlavé stádo krav dál na dvorku jeho polorozpadlého domku živoří v otřesných podmínkách. A nikdo s ním nehne.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zvířata žijí ve vlastních výkalech.

Článek

„V právním a demokratickém státě nelze akceptovat a tolerovat, aby v soudobé moderní době byla hospodářská zvířata chována v podmínkách, které u vás panují,“ zdůvodnil před rokem soud své rozhodnutí o podmínečném trestu pro Josefa Kazdu.

„Na sklonku loňského roku jsme znovu podali trestní oznámení a přidali ještě podnět Městskému úřadu v Horšovském Týně, aby chovateli nechal okamžitě krávy odebrat. Už nevíme, co víc s tím máme dělat. Řešíme to od roku 2006 a situace se je pořád stejná. Ten člověk ignoruje všechna úřední nařízení a rozhodnutí směřující k nápravě,“ uvedl Marek Svoboda z Krajské veterinární správy v Plzni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nikde není vidět pítko ani krmení.

Na podnět veterinářů zareagovala jako první policie a Kazdu opět prověřuje z trestného činu týrání zvířat. Pokud ho obviní a případ znovu dotáhne až k soudu, je téměř jisté, že Kazda s ohledem na současnou podmínku skončí za mřížemi.

Krávám hrozí poranění, jalovice měla zlomenou nohu

Zpravodaj Práva na místě zjistil, že krávy jsou zavřené na malém dvorku s provizorní maštalí. Jsou vyhublé, špinavé a nikde nemají žádné pítko ani krmení. Výběh pokrývá odhadem asi 40 centimetrů vysoká souvislá vrstva kejdy, která je nyní zmrzlá. Na zvonění nikdo v domě, který spíše připomíná ruinu, neotvíral.

Podle soudu týral Kazda krávy zvlášť trýznivým způsobem, v důsledku čehož některé z nich i uhynuly. „Z fotodokumentace, kterou jsem měl k dispozici, bylo naprosto evidentní, že ta zvířata jsou chudáci. Neměla pořádný přísun krmení a vodu dostávala jen omezeně. Pohybovala se v místech, kde se mohla zranit například o dráty z výpletu plotů nebo o torza kovových předmětů,“ konstatoval předseda senátu Jan Švígler s tím, že chovatel v případě potřeby nezajistil ani veterinární péči.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zápach ze statku terorizuje i okolí.

„Při jedné z kontrol jsme objevili jalovici se zlomenou zadní končetinou, kdy její spodní část visela volně na zbytcích kůže. Chovatel nám řekl, že ji léčil sám podle rady, kterou mu dal chirurg z nemocnice,“ dodal k tomu veterinář Marek Svoboda.

Úřad pošle na krávy exekutora

Kazdův dům stojí v obytné zástavbě. Když na jeho jméno přijde řeč, se sousedy lomcuje vztek. Už ale pomalu rezignovali. „Příští měsíc to bude 17 let, co si pořídil první krávy. Žádná pravidla nerespektuje, to si na něho můžeme chodit stěžovat horem dolem a nikdo s tím nic neudělá. Kejdu nikam nevyváží, nechává ji všechnu hromadit na dvoře. Teď je štěstí, že silně mrzne, jinak by se v tom krávy brodily až po břicho. Stačí, když víc zaprší, a všechny ty sračky tečou tady všude kolem, a to i na silnici,“ řekla asi 50letá žena, která bydlí v těsné blízkosti Kazdova hospodářství.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zvířata žijí ve vlastních výkalech.

Podle tajemníka Městského úřadu v Horšovském Týně Emila Hofmana budou zvířata prodána zřejmě v dražbě v rámci exekučního řízení. „Pan Kazda nám dluží asi 50 tisíc korun na pokutách, které jsme mu udělili za porušení zákonů právě v souvislosti s chovem dobytka. Proto jsme podali návrh na exekuci, do které jsme zahrnuli i jeho zvířata. Soud nám vyhověl, ale ještě čekáme na to, jak dopadne odvolání,“ vysvětlil Hofman.

Připustil, že úřad může z podnětu veterinární správy dobytek odebrat. „To bychom ho ale museli někde umístit a starat se o něj do doby, než bude prodán. To stojí peníze, které v rozpočtu nemáme,“ uzavřel Hofman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám