Hlavní obsah

Na právech v Plzni zamrzl výzkum, vysvětluje komise odebrání akreditace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňská práva nemají dostatek profesorů a docentů, většina jich navíc učí i jinde. Škola také nerozvíjela vědu, za posledních pět let se na fakultě nepracovalo na žádném výzkumném projektu. S těmito výtkami přišla ve středu Akreditační komise ve zveřejněném stanovisku. Komise neprodloužila Fakultě právnické Západočeské univerzity akreditaci magisterského programu po 31. říjnu 2012.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková, za ní bývalý děkan právnické fakulty Milan Kindl zodpovědný za většinu skandálů v Plzni

Článek

Ministerstvo školství musí do 30 dnů vydat konečné rozhodnutí, v případě akreditací ale nemůže jít proti stanovisku komise. Škola si pak může podat takzvaný rozklad. Studenti už si stěžují u Ústavního soudu.

„V současnosti není dostatečně zabezpečeno trestní právo, pracovní právo, římské právo a teorie práva pro uskutečňování pětiletého magisterského programu,“ konstatovali komisaři.

Z deseti garantů hlavních předmětů dva pracují na více než 1,75 úvazku, v oboru římského a finančního práva a práva sociálního zabezpečení na fakultě nepůsobí žádný profesor nebo docent. Věk dalších dvou garantů by pak v případě udělení akreditace přesahoval 75 let.

„Ani jeden z nich nepůsobí výlučně na plzeňské fakultě, nýbrž své nasazení dělí mezi fakultu a jiné pracoviště,“ upozornila komise.

Pět let bez vědy

Rozhodnutí o neprodloužení akreditace je tak prý reakcí na „dlouhodobě vykazovanou neschopnost koncepčně řešit problémy v personálním zabezpečení výuky a s tím související odborné a vědecké činnosti.“ Ani jeden garant neměl za posledních pět let odbornou studii či knihu uveřejněnou v zahraničí, žádný z profesů a docentů také v posledních pěti letech nerealizoval na fakultě výzkumný projekt.

Vedení ZČU ale tvrdí, že práva mají kvalitní personální zabezpečení výuky, a chce rozhodnutí komise odvrátit. Chtějí se kvůli tomu sejít s ministrem školství. Případné zrušení fakulty by postihlo 1060 studentů magisterského studia a 150 bakalářů, kteří by zřejmě mohli dostudovat, ale škola by už nepřijala další. Ministr školství Josef Dobeš (VV) se na pondělní tiskové konferenci nechal slyšet, že v takovém případě by se ministerstvo spolu se školou o studenty postaralo. Pravděpodobně by byli převedeni na právnické fakulty v Praze, Brně a Olomouci.

Proti stanovisku Akreditační komise už plzeňští studenti podali stížnost u Ústavního soudu. Domnívají se, že jsou trestáni za chyby jiných, tedy za aféru s rychlostudiem, opsanými pracemi i podivným přijímacím řízením. Aféra vyšla najevo v roce 2009. Od té doby fakulta prochází reformním procesem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám