Hlavní obsah

Senátor Kubera zašel na brífink ČSSD a svými dotazy ho rozvracel

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čelní představitelé Senátu v barvách ČSSD včetně stranického předsedy Bohuslava Sobotky si na půdě horní komory uspořádali tiskovou konferenci, aby představili vlastní petici proti vládě, zkritizovali ji a informovali o svých iniciativách na jednání Sněmovny. V závěru brífinku neměl žádný z novinářů zájem položit otázku, zato se ozval senátor Jaroslav Kubera (ODS), že by jeden dotaz měl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Je málo členů klubu, kteří by chtěli přímou volbu, ale ani ODS nechce mít černého Petra.

Článek

„Jak je možné, že dochází ke zneužití Senátu k propagaci jedné strany?“ obořil se na politiky k jejich zjevnému pobavení Kubera. Podle něj totiž nebyla petice, kterou si ČSSD sama iniciovala, určena Senátu, ale Sněmovně, a tak neměla být ani na půdě horní komory projednávána. Ve své poměrně obsáhlé otázce si Kubera i odpověděl, že ČSSD především chtěla ušetřit, jelikož materiály a výstupy spojené s peticí hradí díky obezličce Senát, a nikoli strana.

Sociální demokraté sbírali loni k petici podpisy občanů za odvolání vlády Petra Nečase (ODS), celkem jich posbírali přes 90 tisíc. Projednána byla v senátním petičním výboru i v širší diskuzi na půdě Senátu. Podle Kubery to však bylo v rozporu s petičním zákonem, jelikož Senátu nebyla petice určena. Zdůraznil, že kvůli petici byly i uděleny pokuty za to, že nesly i tři podpisy od jednoho člověka.

"Mějte rozum, odstupte"

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) Kuberovi pouze odvětil, že vše proběhlo řádně a že petice se dostane i na půdu Sněmovny i Úřadu vlády. Místopředseda Senátu Zděnek Škromach (ČSSD) mu řekl, že své připomínky mohl sdělit na veřejném jednání petičního výboru, kterého se ovšem žádná z opozičních stran nezúčastnila.

Sociální demokraté předtím opakovaně vyjádřili velké politování, že představitelé vlády nepřišli v úterý na slyšení ohledně petice a poslali jen své zástupce. „Je to jasná vizitka, jak vláda věci vnímá a jak se k nim staví. Je to pohrdání lidmi, neschopnost a neochota poslouchat. Říká se, že opozice je rozum zadarmo, tato vláda ho jistě potřebuje,“ litovala například místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), že žádný z ministrů petici volající po jejich odstoupení nepřišel projednat.

Podobné akce patří do Lidového domu, řekl Stanjura

Sobotka pak ujistil, že strana navrhne kvůli nastávající krizi odložit start důchodové reformy a také se pokusí zachovat knihy, tiskoviny, léky a potraviny ve snížené sazbě. Podle Škromacha by měla vláda požádat Sněmovnu znovu o důvěru a nejlépe začít hledat termín předčasných voleb, jejichž předmětem by byla důchodové reforma a církevní restituce.

Podobně jako Kubera hovořil také šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle něj je celá estráda s peticí úsměvná, jelikož si ji ČSSD sama uspořádala a podobná tisková konference patří do sídla ČSSD Lidového domu, nikoli do Senátu.

Za pokrytectví označil svolání jednání k petici v době konání schůze Sněmovny, kdy si představitelé vlády musí připravovat podklady k jednání. „Oni si z toho udělali stranickou akci. Kdyby do Senátu přišli, tak by je zase ve Sněmovně ti samí zástupci ČSSD kritizovali pro nepřítomnost ve Sněmovně,“ řekl Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám