Hlavní obsah

Katastrofa, tragédie, hodnotí "ajťáci" z úřadů práce nový software

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do sporu, jenž v poslední době zuří kolem nového počítačového systému zaváděného na úřadech práce, promluvili také pracovníci oddělení IT, kteří musí s novým softwarem pracovat. V prohlášení, jež vydali po výzvě Generálního ředitelství úřadů práce, hodnotí novinku jako nepromyšlený krok, který nemá vyjasněnou podobu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) je kvůli novému systému terčem kritiky.

Článek

Ředitelství úřadů práce ústy svého mluvčího Jiřího Reichla vyzvala informatiky úřadů práce, aby sdělili své výhrady k nově zaváděnému systému vyplácení dávek. Pracovníci IT oddělení odpověděli slovy, že než sepisovat, co všechno nefunguje, bylo by snazší uvést jen to, co funguje.

Technici na novém systému kritizují neprovázanost jednotlivých databází, absenci potřebných aplikací, testování programů v ostrém provozu a s ostrými daty. Vadí jim také, že servis a úpravy provádějí jen dodavatelské firmy. Vyřídit požadavek jim trvá i několik dní a jejich odpovědi jsou nekompetentní.

Technici se zastávají starého systému s označením OK. „Nové aplikace se vyvíjely absolutně na poslední chvíli. Vývoj nových aplikací, který i s analýzami trval pouze několik měsíců, absolutně neměl šanci dohnat původní aplikace, které předchozí dodavatel OKsystem vyvíjel a propracovával 15-16 let,“ tvrdí informatici.

Za katastrofu označili například aplikaci Zaměstnanost. Podle nich umí maximálně zadat do systému nového uchazeče, ale schválit, spočítat výši dávek, natož je vyplatit, už nezvládne. Informatici varují, že v této podobě systém nebude umět vypočítat na konci měsíce důležitý údaj: míru nezaměstnanosti.

Program Hmotná nouze si od techniků vysloužil označení tragédie. „Hmotná nouze je naprosto nevyhovující, nefunkční aplikace,“ píší informatici. „Z aplikace nefunguje jakékoliv sehrávání dat, příjmů, adresy musí uživatelé vypisovat ručně. Projevuje se nejen chybovost a padání aplikace, ale i nepředvídatelné a náhodné chování. Například někdy nefunguje schvalování, někdy se neukládají data, někdy se data uloží a vše 'zmizí'. Při velkém štěstí se 'uložené' žádosti objeví za 3-5 hodin, někdy až druhý den," stěžují si počítačoví experti.

Drábek pod palbou

Změna souvisí s reformou zaváděnou ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09). Všechny dávky nyní vyplácejí úřady práce, které převzaly agendu od radnic spolu se zhruba 1600 úředníky.

Podle odborářů z úřadů ale přechod nebyl připravený. Nový systém nefunguje a úředníci museli v lednu pracovat přesčas a také o víkendech. Nespokojení byli i klienti, kteří si stěžovali na fronty a na to, že peníze přišly později než obvykle.

Nový systém navíc nevzešel z výběrového řízení, ale z rámcové smlouvy ČR s firmou Fujitsu, která byla uzavřena v roce 2008. Podle Drábkova náměstka Vladimíra Šišky ministerstvo za systém nic neplatí, hradí provoz a "výpočetní výkon", což za letošek dělá 200 miliónů korun. Podle Šišky je to o víc než polovinu méně, než vydával dosud.

"Úspora je 300 miliónů," řekl.

Kvůli novému systému vyplácení dávek žádali odboráři Drábkovo odvolání. Připojila se k nim opoziční ČSSD a výhrady mají i komunisté. Kritiku však nesklízí ministr jen od opozice, ale i od koaličních zákonodárců. Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura lednový postup označil za "manažerské selhání".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám