Hlavní obsah

Agenti StB sledovali Václava Havla z nejšikmější věže v Praze

Novinky, Jakub Herzán
Praha

Šitkovská vodárenská věž ležící v bezprostřední blízkosti pražského Mánesa byla vyřazena z provozu v roce 1881. Následně byla zrekonstruována a v roce 1989 zde byla objevena tajná pozorovatelna agentů StB. O důvodu její existence nebylo pochyb.

Šitkovská věžVideo: Novinky

 
Článek

Věž se čtvercovým půdorysem v sobě ukrývá osm pater a její výška je 47 metrů. Právě díky své výšce a umístění byla v minulém režimu naprosto dokonalým místem pro sledování nedávno zesnulého Václava Havla. Ten totiž bydlel nedaleko a z okýnek věže bylo výborně vidět na vchod jeho domu.

Agenti StB tak přesně věděli o jeho pohybu a o tom, kdo a kdy Havla navštěvuje. A to naprosto nepozorovaně.

Pozorovatelna byla zbudována v posledním poschodí věže již v roce 1977. V tu dobu neměl do věže kromě agentů nikdo jiný přístup. Dovnitř nesměli dokonce ani filmaři.

Agenti sledovali Havla 24 hodin, vždy ve dvojici. K dispozici měli lůžka, radiátory, telefon, psací stroj, ale i nádobí. Poslední agent místo opustil po revoluci.

Šitkovská věž je zároveň i nejšikmější věží v Praze, její odchylka je od svislice 1,15 metru k jihovýchodu. V roce 1927 byla zajištěna tak, aby se její odklon nezvětšoval a nedopadla stejně jako šikmá věž v Pise.

Šikmá věž v Pise

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám