Hlavní obsah

Klaus se kvůli Sváčkovi tajně setkal s vůdci ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus se v pátek večer utajeně na zámku v Lánech setkal s předsedou soc. dem. Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou oranžových Michalem Haškem. Klíčovým tématem schůzky byla podle zjištění Práva otázka souhlasu Senátu ovládaného ČSSD se jmenováním předsedy Městského soudu Jana Sváčka soudcem Ústavního soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Schůzka byla zahájena v půl sedmé večer, trvala něco přes hodinu. Hašek i Sobotka po setkání nechtěli nic potvrzovat, natož zveřejňovat téma nebo výsledky. „Nebudu nic komentovat, měl jsem dnes normální pracovní program,“ prohlásil Sobotka na dotaz Práva.

Protagonisté schůzky se sice zahalili v mlčení, podle informací Práva se ale řešilo rozhodování o Sváčkovi v Senátu. Tomu hrozí, že mu ČSSD vystaví v horní komoře červenou kartu.

Neuspěl ve dvou výborech

Sváčkovi, kterého Senátu navrhl Klaus, se cesta ke jmenování ústavním soudcem výrazně ztížila. Tento týden jeho nominaci nedoporučil již druhý výbor Senátu. Sváček neuspěl v ústavněprávním výboru horní komory, předtím ve výboru pro lidská práva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Sváček

„Dvojí neúspěch pana doktora Sváčka v jeho cestě Senátem směrem ke jmenování ústavním soudcem je už vážné zdvižení prstu horní komory,“ řekl Hašek v rozhovoru pro sobotní Právo, který se uskutečnil ještě před schůzkou.

Výrazné výhrady má vůči Sváčkovi především místopředseda soc. dem. a senátor Jiří Dienstbier. Na jednání výboru Sváčka „griloval“ například dotazy na jeho členství v KSČ před listopadem 1989.

Horní komora, ve které má soc. dem. většinu, má o Sváčkově nominaci rozhodovat na schůzi, která bude zahájena příští týden ve středu. Sváček by měl nahradit místopředsedkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou, které končí funkční období. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem senátorů na dobu deseti let.

„Otázka souhlasu nebo nesouhlasu s návrhem prezidenta je výsostnou kompetencí senátorek a senátorů. Nechci nikterak své kolegy ovlivňovat. Věřím, že budou rozhodovat zcela objektivně a zodpovědně,“ prohlásil Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám