Hlavní obsah

Česko si ponechá stíhačky, přednost mají pronajaté gripeny

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Česká republika se nevzdá nadzvukového letectva ani po roce 2015, kdy skončí pronájem švédských stíhaček JAS-39 Gripen. Ve středu o tom rozhodla vláda. Pověřila ministra obrany Alexandra Vondru, aby jednal se švédskou vládou o překlenovacím řešení, založeném na využití pronajatých gripenů. Definitivní rozhodnutí o tom, jaké stíhačky budou ve výzbroji, ale nepadlo.

Článek

„Chci zdůraznit, že všechny možnosti jsou stále otevřené. Dle rozhodnutí vlády začneme jednat se švédskou vládou o možnostech pokračování provozu letounů gripen a uvidíme, jak jednání dopadnou. Klíčové je pro nás ekonomické hledisko,“ komentoval rozhodnutí Vondra.  Výsledky jednání má předložit do poloviny roku.

Premiér Nečas v minulosti tvrdil, že po skončení pronájmu letounů JAS-39 vypíše ČR nový tendr na stíhačky. Uvedl také, že dokud nedorazí do Prahy všechny informace o uplácení z doby kolem roku 2001, nemá společnost dodávající gripeny šanci. Česko si podle něj pořídí letadla od jiného výrobce.

Náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Vlastimil Picek rozhodnutí vlády uvítal:  „Zabezpečení ochrany vzdušného prostoru naší republiky vlastními silami a prostředky je pro armádu základním úkolem, který vyplývá z povinnosti chránit suverenitu našeho státu. Ztráta schopnosti nadzvukového letectva by byla nevratným krokem.“

Bílá kniha obrany počítala se zachováním stíhacího letectva, přičemž má být zrušen systém protiletadlové obrany pomocí dožívajícího raketového systému Kub. Bylo ale otázkou, zda tento plán bude schválen i ve vládě.

Přednosti gripenů

Gripeny mají kromě ekonomického hlediska i další přednosti. Na rozdíl od většiny konkurentů s výjimkou F-16 jde o lehké jednomotorové stroje, jejichž provoz je levnější. Navíc je pro ně zavedená logistika a čeští piloti je už mají v rukou.

Problémem dříve bylo to, že gripeny nebyly plně kompatibilní s NATO, ale letos je Švédsko použilo i při patrolách nad Libyí.

K jejich příznivcům však nepatří ani současný ministr obrany Alexandr Vondra.

Konkurenti JAS 39

Pokud by byl vypsán tendr, dávají se šance strojům Eurofighter Typhoon, protože země, které je mají ve výzbroji, jako například Německo, míní snížit jejich počty, takže by asi vyšly levněji.

Spojené státy nebo některé země NATO by mohly nabídnout různé verze strojů F-16 v různém stáří. Vyloučit nelze ani vstup Francie s Rafaly, které uspěly ve velkém indickém tendru, a možná i Boeingu se stroji F-18. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám