Hlavní obsah

Dobeš povýší poradce Baumruka na šéfa institutu dětí a mládeže

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle informací Práva ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolal dlouholetého ředitele Národního institutu dětí a mládeže Jiřího Veverku. Na jeho místo má nastoupit Dobešův poradce Jiří Baumruk, bývalý předseda Rady České televize. Ten měl dosud na starosti kontroverzní projekt SPORT.

Článek

„K 31. lednu jsem byl odvolán a má za mě nastoupit pan doktor Bambruk,“ potvrdil Právu Veverka.

Dobeš sporný projekt SPORT, který měl za 650 miliónů korun vzdělávat trenéry a přivést mládež ke sportu, zastavil. Projekt dotovaný z EU kritizovali politici i Evropská komise. [celá zpráva]

Podle Dobeše, jak nakonec ministr sdělil, projekt nesplňoval kritéria pro evropské projekty.

I šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík Právu řekl, že projekt má obrovský korupční potenciál a uměle vytváří pozice pro lidi, jako je právě Jiří Baumruk. [celá zpráva]

Analýza měla odhalit, co chybí sportovním klubům

V rámci tříapůlletého projektu chtěli úředníci udělat analýzu a zjistit, jak jsou na tom sportovní kluby s vybavením a odborností vedoucích. Poté měla vzniknout nabídka vzdělávacích kurzů z oblasti zdravého životního stylu určená trenérům a veřejnosti.

Součástí měla být také doporučení, jak do kolektivních sportů zapojit sociálně znevýhodněné občany. Masivní propagaci sportu chtěl Dobeš zajistit prostřednictvím mediální kampaně, za peníze z EU se měly točit informační spoty i osvětové pořady o sportu.

Po kritice z Bruselu chystá školství přitom už například další mediální projekt – Češi Evropě. Ten počítá i s natáčením čtrnáctidílného televizního seriálu o českých historických osobnostech. Půjde na něj 193 miliónů korun z operačního programu. „Tento seriál, to už je jen třešnička na dortu,“ komentoval to ironicky Gazdík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám