Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj musel po pár hodinách zastavit výzvu o dotaci na kotle

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Několik desítek lidí čekalo ve středu ráno i přes mrazivé počasí před úřadem Moravskoslezského kraje v Ostravě, aby co nejrychleji mohli podat žádost o dotaci na ekologičtější kotel. Projekt odstartoval ve středu ráno a už v devět hodin mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková Právu sdělila, že kraj bude muset už dnes výzvu zastavit.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravu často trápí smog, nové kotle mají pomoci situaci řešit.

Článek

„Už se nám nashromáždily tři stovky žádostí, takže dnes musíme projekt po jednom dni ukončit. V programu na výměnu starých neekologických kotlů za nové nízkoemisní je totiž od státu a od nás 20 miliónů korun, které vystačí na 300 nových kotlů,“ vysvětlovala krajská mluvčí.

Ekologické kotle, na které Moravskoslezský kraj vypsal dotační program, mají pomoci lidem snížit náklady na vytápění až o třetinu. Projekt má tomuto nejvíce znečištěnému regionu pomoci i zlepšit kvalitu ovzduší.

„Pokud převýší poptávka nabídku, tak budeme rozhodovat podle data žádosti. Jinak ji může podat každý, kdo vlastní starý ručně plněný kotel na tuhá paliva a doloží, že jej zlikvidoval. Dotaci lidé obdrží až zpětně po zakoupení ekologického kotle buď na uhlí či na uhlí a biomasu,“ řekl minulý týden náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák (ČSSD) s tím, že se jedná o pilotní projekt.

Nové kotle budou pod kontrolou

O nový kotel může zažádat jen osoba bydlící v Moravskoslezském kraji, zároveň podpisem žádosti o dotaci se žadatelé zavážou k tomu, že po dobu 15 let umožní kontrolu zadotovaného kotle. Kraj chce totiž zamezit tomu, aby v nich lidé pálili to, co tam nepatří.

Kolem programu se vyrojilo i mnoho připomínek. Kromě toho, že lidé upozorňovali na malé množství peněz v dotačním programu, který vystačí jen na 300 kotlů, tak některým vadilo i to, že jsou preferovány jen kotle na uhlí a biomasu a ne například na plyn.

Podle kraje jsou tyto kotle zvoleny proto, aby v nich bylo znemožněno ruční přikládání nežádoucího odpadu. „Tento argument není příliš věrohodný. Měl jsem možnost se na ostravském veletrhu Infotherma, který se věnuje vytápění, u jednoho z prodejců zhlédnout, že pro to, aby kotel splňoval podmínky pro získání dotace, je možné nařízení hezky česky obejít. Kotel se tváří, že ruční přikládání u něj není možné, ale jednoduchou úpravou, kterou zvládne i malé dítě během jedné minuty, je z něj rázem kotel jako každý jiný. Ten však již podmínky pro získání dotace nesplňuje,“ připomínkoval pilotní projekt poslanec Jiří Rusnok (VV).

„Proto právě budou ty kontroly kotlů. Pokud by došlo k porušení dohody, tak by musel žadatel dotaci vrátit,“ reagoval Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám