Hlavní obsah

Obří demolice v centru Prahy, z České typografie stojí už jen jeden dům

– Praha
Právo, Lucie Fialová

Obří bouračka šokuje svou rozlehlostí návštěvníky centra Prahy. Bývalý objekt České typografie v ulici Na Florenci v Praze 1, kde léta sídlilo i vydavatelství Rudé Právo a počátkem 90. let deníky jako Hospodářské noviny, Večerník, Lidová demokracie či Český deník, demolují stroje.

Demolice budovy Rudého právaVideo: Novinky

 
Článek

Komplex z 80. let nahradí projekt Florentinum, který v roce 2014 nabídne kanceláře, obchody, služby, zeleň.

Naproti Masarykovu nádraží zůstala už jen osmipatrová budova označená písmenem B, vedle které leží hromada suti. Ještě čitelné nápisy na výlohách v přízemí lákají na kurzy do Centra tance, jež uvnitř donedávna působilo, avizují prodejnu firmy poskytující internet anebo nabízejí možnost podat inzerát v deníku, který je k dostání zdarma v podzemní dráze.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Bagry likvidují suť ze zdemolovaných objektů.

Harampádí z už zbouraných domů v úterý usilovně likvidovaly dva bagry. Obří gumová plachta, jíž držel vysoký modrý jeřáb, bránila prachu rozlétnout se do okolí. Ze stejného důvodu stříkaly na obří kupu dva proudy vody.

Demolice bude hotová na jaře

Demolice začala na podzim. Do závěru dospěje na přelomu letošního března a dubna, potvrdil v úterý Právu Martin Danko, PR Manager společnosti Penta, jež mezi Masarykovým nádražím a Florencí vybuduje největší administrativní dům v Praze.

Podle něho zatím nenastaly žádné komplikace. To Právu potvrdil přímo na místě i pracovník, který včera řídil likvidaci a dopravu v dotčené lokalitě. „Zbytky recyklujeme, beton se drtí, používá se dál,“ uvedl mezitím, co vysílačkou komunikoval s kolegou.

Demoliční akce nezůstává samozřejmě bez povšimnutí lidí, kteří chodí okolo. Dokonce i turisté z Asie se zastavili a udělali si fotky mobilním telefonem.

„Pamatuji, když to tady stavěli, i co tu bylo před tím. Byly to takové palácové domy s vysokou věží. Odstřelili je, trosky ležely přes silnici,“ vzpomínal nostalgicky starší muž, když sledoval práci strojů. „Moc se to sem nehodilo,“ řekl k dnes již téměř bývalé zástavbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám