Hlavní obsah

Lidi na severu Moravy dusí smog, prachu v ovzduší stále přibývá

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Sotva zima ukázala svou pravou tvář a teploty klesly hlouběji pod bod mrazu, ovzduší v Moravskoslezském kraji se rapidně zhoršilo. Meteorologové proto z pátku na sobotu vyhlásili smogovou regulaci pro Třinecko, Ostravsko a Karvinsko. Regulaci vyhlásilo samostatně i město Český Těšín. Znamená to, že průmyslové podniky znečišťující ovzduší musí začít dodržovat regulační řády a omezit vypouštění škodlivin do ovzduší. Lidé by neměli vycházet ven.

Článek

Nejhorší vzduch dýchají nyní lidé v Českém Těšíně a Frýdku-Místku. Nejlépe na tom byl v sobotu odpoledne Třinec, ale i tam jsou imisní hodnoty překročeny více než dvojnásobně. Signál regulace se vyhlašuje při překročení imisního limitu 150 mikrogramů prachu na metr krychlový.

„Průměrné denní hodnoty polétavého prachu se v těchto oblastech pohybují mezi 133 a 270 mikrogramy na metr krychlový, což je místy i pětinásobné překročení limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Během soboty nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace,“ upozorňují ostravští meteorologové.

Hodinové koncentrace prachu se však v některých městech na severu Moravy v sobotu ráno vyšplhaly až k sedminásobnému překročení limitu. Například v Českém Těšíně zaznamenala měřicí stanice v osm hodin ráno hodnoty 343 mikrogramů na metr krychlový.

Krajský úřad vyzývá spoluobčany, kteří žijí a podnikají v Moravskoslezském kraji, aby v těchto dnech svým jednáním minimalizovali množství vypuštěných jedů do ovzduší. „Žádáme také řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z aut se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek,“ informoval za kraj Marek Bruštík.

Dodal, že starší lidé, děti a nemocní by měli omezit pohyb venku, také není vhodné sportovat. Větrání se doporučuje jen krátké a intenzivní. Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučuje se proto v tomto období zvýšit přísun vitamínu C, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným prostorám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám