Hlavní obsah

Španělé jako omluvu za problémy s letadly CASA vrátí Česku jeden stroj L-159

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvouletá anabáze kolem španělských letadel CASA se zřejmě chýlí k závěru. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) už podepsal se zástupci výrobce podle informací Práva dodatek ke smlouvě. Podle něj firma EADS Česku vynahradí újmu způsobenou technickými potížemi.

Článek

Španělé vrátí jedno z pěti letadel L-159, která české ministerstvo obrany před dvěma roky vyměnilo za stroj Casa-295.

„Dvoumístný letoun L-159 Armáda ČR potřebuje a využije ho k výcviku pilotů. Nic se na druhou stranu nemění na našem dřívějším prohlášení, na kterém trváme. Čtvrtek 31. května je nejzazší termín, kdy očekáváme dodání plně funkčních letounů Casa,“ sdělil ve čtvrtek Právu Vondra.

V dodatku smlouvy dále stojí, že výrobce dodá zdarma náhradní díly ke casám za několik miliónů korun a prodlouží záruku na všechny čtyři casy v závislosti na vyřešení potíží.

Kvůli technickým problémům zbývající tři letadla Casa stojí již od podzimu na vojenském letišti v Praze-Kbelích. Dnes podle informací Práva přiletí do Prahy čtvrtý ze strojů, který byl v servisu v Seville a u kterého by měly být podle španělské strany všechny závady odstraněny.

Dvoumístný letoun L-159 Armáda ČR potřebuje a využije ho k výcviku pilotů
Alexandr Vondra

Casy mají od začátku minulého roku problémy s avionikou. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek proto na podzim po opakované poruše naváděcích přístrojů zakázal provozování letadel, dokud výrobce chyby neodstraní.

Navíc stále není zprovozněn pasivní systém ochrany proti raketám. Ten za 150 miliónů dodala firma Omnipol. Měl již loni umožnit nasazení letounů do Afghánistánu.

Nákup tří strojů Casa za 3,5 miliardy korun a výměnu pěti letadel L-159 za čtvrtou casu schválila Topolánkova vláda v roce 2009. Výroba dvou nových dvoumístných strojů L-159 vyšla obranu na dalších 300 miliónů korun.

Ministerstvo obrany tehdy obchod hájilo tím, že když budou L-159 budou létat nejen v české armádě, zvýší se šance na odprodej dalších 36 nepotřebných kusů. Za jejich konzervaci nyní platí obrana ročně přes 12 miliónů korun.

Vyměněný letoun L-159 přitom stojí nečinně ve španělských hangárech a nepotřebné letouny nebyly prodány. Jediný zájemce – Irák – možná nakonec koupí zcela nová letadla od výrobce Aera Vodochody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám