Hlavní obsah

Politici Šluknovska: Agentura pro sociální začleňování nám vůbec nepomohla

– Varnsdorf
Právo, ape

Projekty vládní Agentury pro sociální začleňování od loňska, kdy na Šluknovsku eskalovalo sociální napětí, žádným způsobem oblasti nepomohly. Na čtvrtečním jednání se čtyřmi poslanci v čele s předsedou bezpečnostního výboru Radkem Johnem (VV) se na tom ve Varnsdorfu shodli starostové a politici Šluknovska. Dokonce by uvítali její zrušení. Naopak si pochvalovali spolupráci s policií.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Poslanec Radek John (VV) a předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josef Zoser na jednání se starosty ve Varnsdorfu

Článek

„Neznám jediný příklad, kdy by nám pomohli,“ řekla například starostka Šluknova Eva Džumanová (nez.) s tím, že mnohem lepší je program ministerstva vnitra Úsvit, který v řadě případů pomohl. Například v prevenci kriminality.

Už vidím, jak si městská policie kupuje autosedačky, aby mohla svážet do škol romské školáky
starostka Šluknova Eva Džumanová k návrhům Agentury pro sociální začleňování

Podle Džumanové i programové návrhy, jak situaci řešit, jsou proromské a diskriminační a veřejnost je bude vnímat určitě negativně. Týká se to podle ní i takzvané strategie boje proti sociálnímu vyloučení, kterou vláda přijala vloni v září.

S některými body Džumanová souhlasí, většina z nich je ale prý k ničemu a některé až absurdní. "Už vidím, jak si městská policie kupuje autosedačky, aby mohla svážet do škol romské školáky," dodala.

Nechceme nikomu stranit, tvrdí John

Radek John (VV) uvedl, že chce zástupce Agentury pro sociální začleňování pozvat na jednání bezpečnostního výboru, aby předložili své výsledky. „Základem řešení problémů v oblasti je nulová tolerance. Nic by nemělo být proromské ani protiromské, ale spravedlivé pro všechny,“ uvedl John.

Podle něj vláda nespěchá například se zavedením centrálního registru přestupků, novela přestupkového zákona by měla platit až v polovině příštího roku. John chce její přijetí urychlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám