Hlavní obsah

Centrální banka souhlasí s pomocí pro eurozónu, chce ale záruky

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rada České národní banky (ČNB) se ve čtvrtek rozhodla vyhovět žádosti vlády o poskytnutí půjčky 1,5 miliardy eur (zhruba 38 miliard korun) Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Požaduje však zákonem dané záruky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

„Bankovní rada ČNB vyslovila na svém zasedání souhlas s uvolněním 1,5 miliardy eur z devizových rezerv pro bilaterální půjčku MMF za podmínky, že parlament schválí státní záruku za možné ztráty ČNB,“ sdělila své stanovisko centrální banka.

Mluvčí banky Marek Petruš také uvedl, že další půjčku pro MMF nedoporučuje, ale za příslibu garancí je ochotna ji poskytnout. Na garancích už se dříve dohodl guvernér ČNB Miroslav Singer s představiteli vlády.

Stát garantuje 2,5 miliardy eur

Rada ČNB si vymínila, že se stát zaručí i za předchozí půjčku z doby vlády Mirka Topolánka, který u centrální banky vyjednal půjčku ve výši 1,3 miliardy eur. Rada tak žádá o garanci v souhrnu 2,53 miliardy eur.

„Rozhodnutí nezávislé bankovní rady ČNB vítám a oceňuji jako mimořádně vstřícný krok směrem k vládě. Veškeré argumenty, které vedly bankovní radu k tomu, že nedoporučovala vládě poskytnout tuto půjčku, chápu, pokládám je za relevantní a vláda se jimi také velmi vážně zabývala,“ prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který se ovšem po jednání s radou centrální banky netvářil příliš nadšeně. „Dal jsem čestné slovo, že ani mrknutím oka nic nenaznačím,“ zdůvodnil později ministr svůj posmutnělý výraz.

Nečas: Situace eura nám není lhostejná

Ocenil také radu, že vyjádřila „porozumění pro zásadní zahraničně-politické priority vlády“. Rozhodnutí o půjčce je podle Kalouska rozhodnutím politickým a ČNB vládě vyšla vstříc při spolupráci na nejefektivnějším řešení.

Rozhodnutí rady uvítal i premiér Petr Nečas (ODS): „Česko touto půjčkou říká, že patří k zemím, které se díky své ekonomické kondici mohou podílet na pomoci eurozóně a že situace v ní nám není lhostejná. Nepochybuji, že parlament státní záruku schválí.“

Bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer ještě před zveřejněním rozhodnutí vyjádřil svůj názor, že půjčka neobnáší rizika. „Jednak si to můžeme dovolit a jednak je v našem bytostném zájmu podpořit jakékoli řešení evropské krize,“ řekl v ČT Niedermayer. Podle něj by nebyla na škodu ani vyšší půjčka, jakou původně Evropská komise požadovala, a to ve výši 90 miliard korun.

"Půjčka je dobrá investice"

Pokud by totiž ČR zasáhla hluboká krize, podle Niedermayera by stejně výsadní roli opět převzal MMF. Půjčku označil za dobrou investici. Rezervy jsou totiž aktiva, která jsou například v dluhopisech, vysvětlil viceguvernér. V minulosti disponovala ČNB rezervami v italských nebo řeckých dluhopisech, ale nyní jsou prý v bezpečnějších aktivech. V poslední době centrální banka podle Niedermayera devizové rezervy snižovala - prodávala na trhu, což se zpravidla odráží jako posílení měny. Jaký dopad na finanční trhy bude mít nynější půjčka, však nechtěl předjímat.

Na otázku, k čemu budou bance garance vlády, odpověděl: „Úplně tomu nerozumím, myslím, že to je výstřednicí jakéhosi politického uvažování, podle nás je to dobrá investice.“ Připustil však, že rada v roli dobrého hospodáře má právo podobné gesto požadovat.

Nejšetrnější z variant

Kalousek dostal ve středu od vlády pověření, aby požádal Českou národní banku (ČNB) o půjčku ve výši 1,5 miliardy eur pro MMF. Peníze má centrální banka poskytnout ze svých devizových rezerv, MMF má pak půjčku použít na pomoc krachujícím státům eurozóny. MMF totiž dokáže v mezním případě půjčky od dlužníků vymoci.

Vláda ale rozhodla, že bude-li o to ČNB stát, poskytne garance sama. Pokud by se centrální banka splátek nedočkala, měla by je uhradit vláda ze svého rozpočtu, což by se promítlo do deficitu veřejných financí.

Centrální banka coby na vládě nezávislý orgán mohla Kalouskovu žádost také odmítnout, o čemž nechtěl ani nahlas hovořit. Zřejmě by musel částku najít v rozpočtu. Ten však pro letošní rok vychází z přespříliš optimistických předpokladů a všechny prognózy naznačují, že rok 2012 bude obzvláště obtížný.

Reklama

Výběr článků

Načítám