Hlavní obsah

Vládní speciál přivezl do Prahy 44 děl Františka Kupky, vrátil se i Vondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní letadlo, které má na palubě 44 děl jednoho z nejvýznamnějších českých malířů první poloviny 20. století Františka Kupky, přistálo ve středu krátce po 8. hodině na letišti v pražských Kbelích. Díla, která zakoupila v USA mecenáška Meda Mládková, obohatí stálou sbírku v pražském Museu Kampa.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Kupka dorazil do Čech. Vlevo mecenáška Meda Mládková

Článek

Speciál přivezl i ministra obrany Alexandra Vondru, který byl v USA na formální návštěvě. Informoval o tom mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Obrazy mají v Museu Kampa v Sovových mlýnech v 11:00 rozbalovat celníci. Kromě výtvarných prací získalo muzeum i malířovy dopisy a další dokumentaci. Meda Mládková uspořádá odpoledne tiskovou konferenci.

Současná kolekce děl Františka Kupky, jehož obrazy trhají na aukcích rekordy, tvoří základ rozsáhlé sbírky Jana a Medy Mládkových. Sbírka v pražských Sovových mlýnech obsahuje 215 Kupkových studií, kreseb a obrazů a patří k nejucelenějším svého druhu na světě. Na přelomu tisíciletí ji Mládková věnovala hlavnímu městu.

Mecenáška a podporovatelka umění Mládková koupila nová díla na konci loňského roku v USA. Získala je od americké kunsthistoričky Lilli Lonngren Andersové. Ta chtěla sbírku prodat někomu, koho znala a o kom věděla, že se Kupkovi věnuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám