Hlavní obsah

Kalousek: v EU nikdo nechápe, proč chceme referendum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) jeho unijní partneři příliš nerozumí postoji českého kabinetu, který chce v případě připojení se k unijní smlouvě o fiskální odpovědnosti uspořádat o tomto dokumentu referendum. Ministr se v pondělí zúčastnil jednání v Bruselu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Seznámil jsem své kolegy s pozicí české vlády, že v případě, že se rozhodne podepsat tuto smlouvu, bude prosazovat ratifikaci referendem," řekl českým novinářům Kalousek.

"V očích všech svých kolegů ze zemí Evropské unie jsem četl totální nepochopení tohoto postoje," dodal s tím, že on však jejich pohled chápal.

Nepochopil to nikdo z nich. Já se nedivím, já bych to také nepochopil
Miroslav Kalousek o postoji zahraničních kolegů k pozici české vlády

Případné konání referenda v kabinetu prosadili partneři Kalouskovy TOP 09, která je proti tomuto návrhu.

"Nepochopil to nikdo z nich. Já se nedivím, já bych to také nepochopil," podotkl ministr.

O smlouvě, která by měla zpřísnit rozpočtový dohled, se budou již v pondělí bavit šéfové států a vlád EU. Dohoda, která mimo jiné počítá s tím, že by země měly do svého práva zakotvit pravidla v podstatě vyrovnaného či přebytkového rozpočtu, má platit pro státy eurozóny. Přistoupit k ní mohou ale i další členové EU. Pro ně by nicméně začala platit až v okamžiku, kdy by tyto země zavedly společnou evropskou měnu

Reklama

Výběr článků

Načítám