Hlavní obsah

Kalousek: Na záchranu eura můžeme půjčit až 38 miliard korun

– Praha
Právo, Jiří Vavroň

Česká republika by se měla podílet na záchraně eura částkou 38 miliard korun (1,5 miliardy eur). Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proto ve středu navrhne vládě, aby poskytla Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) půjčku na záchranu eura do výše 1,5 miliardy eur. Půjčka by měla jít z devizových rezerv ČNB.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Vláda by ČNB ručila za případné znehodnocení půjčení prostředků a za ušlý zisk. „Česko čerpá z fondu unie od roku 2004 čistých 175 miliard korun, považoval bych proto za nemravné a nemorální se na pomoci nepodílet,“ píše v materiálu pro vládu ministr Kalousek.

Česko, pokud návrh na vládě projde, se tak zúčastní spolu s dalšími zeměmi záchranné akce, která má stabilizovat situaci v eurozóně.

Lídři Evropské unie se v prosinci loňského roku dohodli v Bruselu, že Mezinárodnímu měnovému fondu poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku asi 200 miliard eur, která bude použita na záchranu eura. Závazně však jen země eurozóny potvrdily sumu 150 miliard. Podílet se na půjčce ihned odmítly Velká Británie a Bulharsko.

Na Česko by podle původních představ unie připadlo půjčit asi 3,5 miliardy eur z devizových rezerv. Tato suma však u českých politiků narazila a o účasti a výši půjčky se rozpoutala politická a ekonomická debata. Podle expertů je navrhovaná suma půjčky 1,5 miliardy eur odpovídající možnostem České republiky. Půjčka v této výši by neměla vliv na kurz koruny a na bezpečné rozložení devizových rezerv.

Konečné slovo bude mít ČNB, která je na politických rozhodnutích zcela nezávislá. Pokud by ČNB odmítla vládě půjčku, musela by vláda hledat jiné řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám