Hlavní obsah

Kušnierz, podezřelý z korupce, mohl být vybrán na místo ředitele předem

Právo, ape
Ústí nad Labem

Výběr Petra Kušnierze na místo ředitele Úřadu Regionální rady Severozápad mohl být prý zmanipulovaný. Vyplývá to z e-mailové korespondence, kterou v pondělí při pokračování procesu s Kušnierzem a dalšími šesti lidmi obžalovanými z přijímání úplatků a uplácení, četla soudkyně. Se svým předchůdcem Petrem Vráblíkem se Kušnierz několik týdnů před výběrovým řízením bavil o svém zvolení jako o hotové věci.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz u ústeckého krajského soudu

Článek

Petr Vráblík, který vypovídal jako svědek, vedl úřad od jeho vzniku v roce 2006. Po třech letech se rozhodl z osobních důvodů odejít. Kušnierzovi psal e-maily, ve kterých se ho ještě před výběrovým řízením ptal, jaký by chtěl typ telefonu a jestli mu bude vyhovovat současná sekretářka a jestli chce svého osobního řidiče. Psal mu, i od kterého data by měl být ředitelem a že „byl předjednán s politiky z Karlových Varů“.

Vráblík korespondenci nepopřel, chtěl prý být připraven co nejlépe na předání svého úřadu a ani nepředpokládal, že bude výběrové řízení, když podle směrnic mohla prý ředitele rovnou jmenovat regionální rada. „Považoval jsem ho z mého hlediska za nejvhodnějšího kandidáta a byl jsem přesvědčen, že vyhraje,“ řekl Vráblík u soudu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jako svědek vypovídal u soudu i bývalý hejtman a předseda Regionální rady Jiří Šulc (ODS)

Podle obsahu e-mailů měl o dohodě vědět i současný náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) a předseda úřadu regionální rady Jiří Šulc (ODS). Ten to při své výpovědi u soudu popřel. Kušnierz prý vyhrál výběrové řízení jednoznačně, byl podle Šulce z uchazečů zdaleka nejlepší.

„Vyhrál celkem jednoznačně, ani nyní bych nevolil jinak,“ řekl Šulc soudu. O korespondenci mezi Kušnierzem a Vráblíkem prý nevěděl.

Provize měla být deset procent

Hlavní věcí, kterou soud řeší, je ale údajná korupce, kdy si Kušnierz měl prostřednictvím svých známých a spoluobžalovaných říkat o 10procentní provize z dotací z evropských fondů, což prý byla v podobných případech standardní taxa. Peníze byly údajně slíbeny na tři projekty, z nich ale jen jeden byl schválen. Kušnierz u soudu vinu popírá, hrozí mu až 12 let vězení.

Podle obžaloby předávání úplatků zprostředkovávali Kušnierzovi známí - Václav Poláček, Roman Švec a Ukrajinec Vladyslav Ivanovyč Hleba, který je obviněn i z vydírání. Další tři lidé jsou obžalováni z uplácení, jde o žadatele o dotace. Soud by měl pokračovat ve čtvrtek a v pátek, poté jsou další jednání naplánována na únor.

Reklama

Související články

Kušnierz i další obvinění zůstanou ve vazbě

Někdejší šéf Úřadu Regionální rady Severozápad Petr Kušnierz zůstane spolu s dalšími třemi společníky obviněnými z korupce i nadále ve vazbě. O propuštění...

Výběr článků

Načítám