Hlavní obsah

Popadané stromy zastavily vlaky, na horách napadlo 15 centimetrů sněhu

Praha
Aktualizováno

Na několika místech České republiky kvůli následkům nepříznivého počasí opět nejezdí vlaky. Situace je komplikovaná i na některých silnicích. Silný vítr v některých místech na otevřené úseky navál sníh a vytvořily se závěje a sněhové jazyky. Přes noc napadlo v horských oblastech až 15 centimetrů nového sněhu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

Krkonoše zasypalo do pondělního rána dalších třicet centimetrů sněhu. Intenzivně chumelilo také v sousedních Jizerských horách. Stromy mnohde v dlouhých řadách ohnuté pod tíhou mokrého sněhu k vozovkám tvořily takřka na všech horských silnicích dokonalou past na řidiče. Řada silničních úseků potřebovala k bezpečné průjezdnosti kromě náležité zimní výbavy i motorovou nebo alespoň ruční pilu.

Krkonoše a Jizerky od sobotního odpoledne místy zasypalo až šedesát centimetrů sněhu. Silnice z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna se okolo nedělní půlnoci ocitla na hranici průjezdnosti. Silničářům se horské komunikace podařilo vyčistit brzy ráno, kdy přestalo chumelit a teploty klesly z nuly k mínus pěti stupňům.

S novou sněhovou nadílkou se potýkají, či se z ní radují na Šumpersku a Královéhradecku. "V noci napadlo na Šumpersku a v okolí Hanušovic od pěti do 15 centimetrů. Všechny stroje jsme měli venku, ještě pořád jsou v terénu," uvedl po 7:00 dispečer šumperské správy silnic.

Podobná je situace v Orlických horách, kde silničáři varují před stromy padajícími do vozovek. Kvůli dešti se sněhem je v Krkonoších a Orlických horách snížená viditelnost.

Vlaky stály kvůli stromům

Navátý sníh a stromy popadané na trať zastavily provoz v úsecích Smržovka-Josefův Důl na Jablonecku a Hanušovice-Staré Město pod Sněžníkem na Šumpersku. Spadlý strom ráno ležel na kolejích také u Martinic v Krkonoších.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dopravu v Krkonoších omezují stromy popadané na silnici

Ve všech případech jde o méně frekventované tratě a dočasné výluky se dotknou převážně osobních vlaků. Řekla to mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

V úseku Hanušovice-Staré Město pod Sněžníkem České dráhy nasadily náhradní autobusovou dopravu, některé spoje byly odřeknuty.

Od neděle také trvá výluka v úseku Železný Brod-Velké Hamry, kde kvůli spadlému stromu vykolejil vlak. Všechny vlaky v trati Tanvald - Železný Brod jsou nahrazeny autobusy náhradní dopravy. Zastávky Velké Hamry město, Návarov, Jesenný a Spálov není možné obsluhovat z důvodu těžké dostupnosti autobusovou dopravou.

Na silnici spadly dráty

Uzavřeny jsou některé silnice. Například z Jablonce nad Jizerou do Jestřebí v Krkonoších. Na silnici spadly dráty vysokého napětí a komunikace bude uzavřena nejméně do 10 hodin.

Doprava v Libereckém kraji je velmi problematická pro nákladní auta.

Podobně jsou na tom horské oblasti Královéhradeckého kraje. Nad ránem u Křinic na Náchodsku sjel autobus do potoka, naštěstí nikoho nevezl. Na Náchodsku je ledovka a v silnicích jsou uvízlé kamióny.

Uzavřené silnice a ledovka na severu Čech

Na Chomutovsku jsou kvůli sněhu dočasně uzavřené dvě horské silnice. Na Děčínsku komplikuje dopravu ledovka

Do pondělního poledne má být podle odhadu policie uzavřená silnice 223 mezi Kryštofovými Hamry a Výsluním. Vozovku nelze kvůli silnému větru a sněhu udržet sjízdnou. Ze stejného důvodu je stále neprůjezdný také další úsek stejné silnice mezi Měděncem a Loučnou pod Klínovcem.

Ve středních Čechách se na silnicích vyskytuje náledí. Opatrní by měli být zejména řidiči na Rakovnicku a Příbramsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám