Hlavní obsah

Je tady zasmrádlý čurbes, brojí lidovci v kampani

Praha
Aktualizováno

Novou tvář a priority vycházející z tradičních hodnot chtějí lidovci nabídnout voličům před podzimními krajskými a senátními volbami. S programem, který začali formulovat na sobotní ideové konferenci, hodlají oslovit i mladší ročníky. Že se nová KDU-ČSL liší od té, která v roce 2010 ztratila pozici ve Sněmovně, měla ukázat i forma sobotního setkání. Ideovou konferenci totiž lidovci zahájili poslechem písničky Tomáše Kluse „Pánubohudooken“.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na ideové konferenci

Článek

Mluvčí strany pak referáty, například na téma solidární zdravotnictví, doprovázel vyprávěním židovských anekdot.

„Jsme zde - poučeni, stabilní, ale hlavně zdravě hladoví po budování nové moderní křesťanské demokracie, která je orientovaná na potřeby společnosti, která je otevřená současnému modernímu světu,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Přiznal, že nové vedení strany s sebou nese pachuť mnohých nesprávných rozhodnutí a činů předchůdců. „Jsme stranou, která dostala v posledních sněmovních volbách pořádnou lekci za svoje chyby. Voličům říkám: ‚Děkujeme, poučili jsme se‘,“ uvedl. Současně ale prý doufá v to, že se poučili i voliči v tom, že jejich sázka na nové strany bez historie se jim nevyplatila. „My nabízíme nejen historii, ale i stabilitu, sebereflexi a novou energii. Stabilitu, pořádek a odmítání extrémů, to nabízí KDU-ČSL,“ vyjmenoval.

Vyzdvihl také fakt, že předsednictvo lidové strany omládlo. „Věkový průměr předsednictva 40 let, kdo tohle má, pánové?“ řekl v narážce na slavný výrok Jiřího Paroubka Bělobrádek.

Západ vs. náš zasmrádlý čurbes

Podle Bělobrádka země potřebuje další národní obrození. „Umíme se uživit ve svých zaměstnáních, známe jazyky a můžeme cestovat. Máme svoje rodiny a angažujeme se v občanské společnosti. Mohli bychom tedy být spokojeni. Nám je to ale málo,“ řekl důrazně šéf lidovců.

„Chceme stát, ve kterém si nepřipadáme jako hlupáci a nevolníci. Jistě mnozí znáte pocit po návratu ze západní Evropy, severní Ameriky nebo Austrálie k nám domů. Z normálu vletíme do našeho zasmrádlého čurbesu,“ pokračoval Bělobrádek a prohlásil, že mezi občany se jako mor šíří lhostejnost, apatie, nihilismus a alibismus.

Kdo se chce mít jako v Bavorsku, musí volit jako v Bavorsku.
místopředseda Pavel Svoboda

Na paškál si pak vzal i současnou politickou reprezentaci, kterou popsal jako cynickou, bezskrupulózní a konfrontační mizérii. Není podle něj možné, aby Česko poučovalo Evropu, jak má správně hospodařit, když bez úplatků a rozkrádání neumí koupit ani obrněné transportéry či vytisknout tramvajové lístky. „Za těchto, a nejen těchto okolností, je pro nás členství v nyní již disciplinovanější a důslednější Evropské unii zcela potřebné a správné,“ soudí. Za vzor řešení ekonomických problémů země si KDU-ČSL bere německou CDU.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, Jan Kasal (vlevo) a europoslankyně Zuzana Roithová

„Vláda ODS, TOP 09, STAN a VV neprovádí reformy, ale deformy, tupě škrtá a neřeší příčiny, ale pouze následky, a to na úkor občanů,“ uvedl Bělobrádek v opozici k německému příkladu, kde se sice také škrtalo, ne ale v sociální oblasti. „Kdo se chce mít jako v Bavorsku, musí volit jako v Bavorsku,“ doplnil později místopředseda strany Pavel Svoboda.

Z vyslovených programových východisek hodlají lidovci do léta sepsat nový program. Setkáním v paláci Charitas zahájili první část kampaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám