Hlavní obsah

Podávat vysvětlení u ministra na koberečku zavání totalitou, zlobí se akademici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akademický senát Univerzity Karlovy (UK) v pátek kritizoval ministra školství Josefa Dobeše (VV) kvůli jeho výzvě, aby mu rektor školy Václav Hampl přišel vysvětlit důvody protestu proti novému zákonu o vysokých školách. Dobeš tvrdí, že Hampl kvůli nesouhlasu s chystanou reformou podněcuje k sociálním nepokojům a univerzity jednají hystericky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Pozvat představitele samosprávné akademické obce ‚k podání vysvětlení‘ na ministerstvo velice nepříjemně zavání totalitními manýrami,“ uvedl ve svém usnesení akademický senát. Dobešovo čtvrteční prohlášení je prý hanebnost. „Napětí ve společnosti vyvolávají ti, kdo dychtivě a bezostyšně prosazují nepromyšlené pseudoreformy, nikoli ti, kdo vnímají nebezpečí z toho vyplývající,“ uvedl.

A není to poprvé, co akademici upozorňují na možné totalitní větry vanoucí od ministerstva školství. Například Asociace děkanů filozofických fakult ČR již před časem upozornila, že záměr reformy vysokých škol, v jejímž rámci by měl být oslaben vliv akademického senátu, přímo totalitní praktiky navozuje.

"Titul není zboží a vzdělání tržní produkt"

„Autonomie akademické půdy je již téměř tisíciletí chápána jako základní podmínka svobodného rozvoje kritického myšlení, která udržuje vzdělanost lidstva navzdory společenským a politickým turbulencím. Není náhodou, že jedním z prvních kroků totalitních režimů 20. století byla likvidace této svobody,“ uvedli akademici v obavě, že oslabení autonomie by posílilo vliv politiků a komerčních zájmů.

„Nelze se smířit s tím, aby se vzdělání stalo pouze tržním produktem a akademický titul zbožím,“ dodávají vědci.

„Termín schůzky pana ministra a pana rektora zatím nebyl upřesněn,“ uvedla Savičová. Mluvčí nevyloučila, že by mohla být již v úterý, kdy se na ministerstvu školství uskuteční porada s rektory. Jednat se bude o rozpočtu veřejných vysokých škol na letošní rok a také o chystané reformě.

Hrozí protesty

Řada českých vysokých škol si od úterní schůze slibuje, že rektoři s Dobešem vyřeší zásadní sporné body plánované reformy. Pokud by jednání zkrachovalo, mohly by některé školy uspořádat protestní akce. O demonstraci prozatím vážněji uvažuje zřejmě jen Univerzita Pardubice, jejíž akademický senát by mohl vyzvat k protestní akci s termínem na konci února.

Studenti a pedagogové Univerzity Karlovy vystoupili proti chystané reformě vysokých škol ve čtvrtek. Akademické shromáždění univerzity odpoledne přijalo rezoluci k reformě a dohodlo se, že případné další protesty se uskuteční nejpozději v týdnu po 27. únoru. Už předtím vyhodili studenti z oken 90 melounů jako symbol 90 miliónů korun, které příprava zákona stála, večer vyrazili na protestní pochod k sídlu vlády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám