Hlavní obsah

Bárta i Rath unikli trestu za vulgarity

– Praha • Aktualizováno
Právo, ada, nig

Šéf véčkařského poslaneckého klubu Vít Bárta a středočeský hejtman, poslanec David Rath (ČSSD) unikli disciplinárnímu řízení. Sněmovní mandátový a imunitní výbor totiž dnes neshledal důvody, kvůli kterým by měl proti poslancům zahájit řízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců VV Vít Bárta

Článek

Bártovi hrozilo řízení kvůli zdviženému prostředníčku při hlasování. Poslanci ČSSD to označili za obscénní gesto, kvůli kterému poslali mandátovému a imunitnímu výboru návrh na zahájení řízení.

Na Ratha si zase stěžoval jeho předchůdce, nyní ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), kterého Rath označil v zápalu debaty za užitečného idiota. Ani v jeho případě ale členové výboru neshledali důvod, proč zahájit disciplinární řízení.

Bárta jen gestikuloval, Rath byl na hraně

„Šlo o gestikulaci směrem k poslancům VV a jen při ní naváděl členy svého klubu, jak mají hlasovat,“ okomentoval rozhodnutí výboru jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Členové výboru se shodli, že nešlo o vulgární gesto, za které ho považovali poslanci soc. dem.

Podle šéfa VV Radka Johna čtyřvteřinový záznam, který výbor shlédl, prokázal, že nešlo o gesto, kterým by se někdo mohl cítit uražen.

„Výrok Ratha byl na hraně ostré parlamentní diskuse, ale na základě jistých precedentů  zvyklostí se výbor rozhodl řízení nezahájit,“ uvedl Sobotka. Dodal, že pokud budou takto silné výroky ve Sněmovně pokračovat, přitvrdí prý i mandátový výbor.

Rath loni při hádce o privatizace nemocnic obvinil Bendla i exministra zdravotnictví Luďka Rubáše, že nechali rozkrást brandýskou nemocnici. „Tam šly desítky miliónů k místním prominentním členům ODS. Já se mohu ptát, pane Bendle, dali vám z toho něco? Nebo jste tady posloužil svým stranickým soudruhům jako svého druhu 'užitečný idiot'?“ hřímal Rath.

Rath dosud nezaplatil pokutu

Rath i Bárta přitom nebyli na pořadu jednání mandátového a imunitního výboru žádnými nováčky. Bártu už členové a následně Sněmovna projednávali kvůli žádosti policie o trestní stíhání, Ratha za urážku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterého nařknul z opilství.

Rath dosud nezaplatil desetitisícovou pokutu, kterou mu vyměřil výbor a také Sněmovna. Obrátil se na soud, kde svůj spor prohrál a nyní čeká na vyřízení kasační stížnosti u Nejvyššího správního soudu. Výbor Ratha vyzval, aby pokutu neprodleně zaplatil.

Reklama

Výběr článků

Načítám