Hlavní obsah

Vlček se vrací - dohlížel na volby v Kazachstánu, Sobotka o tom neměl tušení

Právo, Michal Švec

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) se vrací na politickou scénu – ovšem tam, kde bychom ho nejméně čekali: v Kazachstánu. Bývalý předseda Sněmovny, kterému "srazilo vaz" podezření z porušení zákona o praní špinavých peněz, se uplynulý víkend zúčastnil jako pozorovatel předčasných parlamentních voleb ve zmíněné středoasijské zemi s autoritářským režimem.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Vlček (ČSSD)

Článek

Kromě Vlčka, který byl v Kazachstánu na útraty tamního režimu a na jeho pozvání, a nezastupoval tedy ani Česko, ani žádnou organizaci, vyjeli za Česko ještě čtyři pozorovatelé v rámci mise OBSE. Byli to poslanci Jaroslav Škárka (nezařazený), Pavel Hojda (KSČM), Jaroslav Plachý (ODS) a Bořivoj Šarapatka (TOP 09).

„Navštívil jsem několik volebních místností a musím poznamenat, že všude hlasování probíhalo v souladu s volební legislativou a demokratickými normami. Neshledal jsem žádné rozdíly proti volbám, které probíhají v Česku nebo dalších evropských zemích,“ překládala Vlčkovo vystoupení na tiskové konferenci v metropoli Astaně televizní agentura Chabar, která je spojená s rodinou prezidenta Nursultana Nazarbajeva.Také Škárka Právu řekl, že samotný průběh voleb podle toho, co viděl, proběhl korektně.

OBSE průběh voleb kritizovala

Mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) však v pondělí upozornila, že hlasování v Kazachstánu „stále nesplňuje základní principy demokratických voleb“. Pozorovatelé pouze ocenili technické a administrativní zvládnutí procesu a zavedení legislativních změn, které umožnily zvolení ještě dvou jiných stran, než je ta vládnoucí.

Nazarbajev je u moci už přes 20 let
Samostatnému Kazachstánu už přes dvacet let vládne Nursultan Nazarbajev (71), který zastával vedoucí republikové funkce i před rozpadem SSSR. Do čela státu byl zvolen celkem pětkrát, naposledy loni dostal 95 procent hlasů. Nazarbajev má pod kontrolou i parlament, kde jeho strana Nur Otan (Vlast) dosud zasedala jako jediná. Současnému režimu jsou na jednu stranu vytýkány autoritářské rysy a nedemokratické prostředí, většina diplomatů a analytiků se ale shoduje, že Nazarbajevova pevná ruka drží stabilitu i v Kazachstánu i středoasijském regionu. Stát dokáže obyvatelům zajistit poměrně vysokou životní úroveň, a to hlavně díky exportu nerostného bohatství, především ropy.  Tu ve velké míře Astana exportuje i do Česka.

Hlasování s 80,74 procenta vyhrála Nazarbajevova strana Nur Otan. Na rozdíl od posledních voleb sedmiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu překonali ještě podnikatelská strana Ak Žol a komunisté.

„Byl jsem osloven panem (kazašským) velvyslancem, a rád jsem to přijal,“ řekl v pondělí Právu telefonicky Vlček ke svému angažmá „pozorovatele“ a potvrdil, že Astana jeho cestu zaplatila. Vysvětlil, že jeho kladné hodnocení volebního procesu se týkalo jen dění v těch konkrétních místnostech, kde byl přítomen.

„Řekl jsem, že přesně tak, jak probíhají volby ve volební místnosti v Kazachstánu, tak probíhají i v České republice,“ podotkl. Vysvětlil, že kazašské ministerstvo zahraničí mu samo přidělilo místnosti, které má kontrolovat.

Jak napsal místní tisk, Vlček tak působil pozorovatelsky mimo jiné ve volební místnosti č. 182 v Astaně, kde odvolil i sám Nazarbajev. Proto se také dostal do pozornosti médií, která hlasování dlouholetého lídra monitorovala.

Sobotka: ČSSD o tom nevěděla

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka o Vlčkově angažmá neměl ani tušení. „Žádné informace o tom nemám,“ řekl Právu s tím, že pokud se Vlček mise účastnil, pak jako soukromá osoba. „Určitě nereprezentoval soc. dem., a pokud vyjadřuje nějaké názory, jde o jeho osobní postoje,“ poznamenal Sobotka.

Na otázku, zda nemohl Vlček posloužit jako obhájce tamního režimu, Sobotka uvedl: „Předpokládám, že zkušený člověk a politik, jako je Miloslav Vlček by se nenechal nějakým způsobem manipulovat nebo zneužít pro tamní politické zájmy.“ Šéf soc. dem. nicméně doufá, že se jeho stranický kolega v příštích měsících plně soustředí na kandidaturu do Senátu.

Vlček se vzdal předsednictví Sněmovny i poslaneckého mandátu předloni v dubnu kvůli podezření, že porušil zákon o praní špinavých peněz. Letos se chystá kandidovat do Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám